Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο»
Πράσινο φως από κυβέρνηση για επανεκκίνηση σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη για κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Το Φεβρουάριο εκθαλασσώθηκαν τρεις ζωντανές φάλαινες του είδους ζιφιός στα παράλια της ΒΔ Κέρκυρας, οι οποίες με τη βοήθεια κατοίκων του νησιού και επιστημόνων ξαναρίχτηκαν στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό αποδόθηκε από ειδικούς στις σεισμικές έρευνες που έκανε στο Ιόνιο Πέλαγος το πλοίο SW Cook για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, Α.Ε. με σκοπό τη διερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.
Αυτές οι έρευνες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στη βιοποικιλότητα του βυθού και έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς αποφάσεις και οδηγίες για την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και τη μείωση εκπομπών αερίων για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση 7.13 της Συμφωνίας ΑCCOBAMS, Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Παρακείμενη Ζώνη του Ατλαντικού, τη νομοθεσία της ΕΕ, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τηρούν τις οδηγίες για μείωση υποβρύχιας ηχορύπανσης, τη Συμφωνία του Παρισιού 2015 για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Μετά από παρέμβαση οικολογικών οργανώσεων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να σταματήσει το πλοίο τις έρευνες. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι το πλοίο συνέχιζε την έρευνα στο Ιόνιο μέχρι 4 Μαρτίου 2022, σέρνοντας το μήκους σχεδόν 12 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 1200 μέτρων σύστημα ηχοβολισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης του βυθού και του φλοιού της γης με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων. Το αεροβόλο κανόνι προκαλεί ωστικά κύματα κάθε 10 με 15 δευτερόλεπτα με ένταση πάνω από 250db. Σημειώνουμε ότι ο ήχος στο νερό ταξιδεύει 3-4 φορές γρηγορότερα από ό,τι στον αέρα και σε μεγαλύτερη απόσταση.
Σημειώνουμε επίσης και άλλο ένα ενδεικτικό περιστατικό, στις 28 Φεβρουαρίου βγήκε στα ρηχά στο Παλαιό Φάληρο τραυματισμένος ζιφιός, που υπήρξε θύμα των εκρήξεων, που προκάλεσαν οι σεισμικές έρευνες από το πλοίο SW Cook στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εκείνες τις ημέρες. Οι έρευνες γίνονταν σε περιοχή πλούσια σε θαλάσσια ζωή, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Παγκόσμιας Σημασίας για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες και έχει προταθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία να γίνει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή από τη διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, που έχει επικυρώσει και το ελληνικό κοινοβούλιο! Αυτή την πράξη αποδοκίμασαν πολλές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.
Η απόφαση της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο παράλληλα με την αναγνώριση του φυσικού αερίου ως «πράσινης» επένδυσης λειτούργησαν ως ώθηση της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και δίνει πράσινο φως για διερεύνηση και αξιολόγηση των κοιτασμάτων στα θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες, στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις έρευνες αυτές γιατί:
- Γίνονται σε περιοχές σεισμογενείς και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους των νησιών.
- Έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς οδηγίες για την προστασία των κητωδών και γενικά της βιοποικιλότητας του βυθού.
- Έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό και σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων για την αποτροπή ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.
- Θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό, βασικές οικονομικές δραστηριότητες των νησιών μας.
- Οι υποσχέσεις περί πλουτισμού είναι μύθος όπως φαίνεται καθαρά από τις εξορύξεις στην Αλβανία και Μπασιλικάτα της Ιταλίας.
- Δημιουργούν διεθνείς εντάσεις, που επιφέρουν μεγάλο κόστος στρατιωτικών δαπανών, ανασφάλεια στους κατοίκους και ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης.