Μα, χωράει κι άλλο τσιμέντο στα Πατήσια; Η υπόθεση της «Εριουργίας»

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Πίσω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια βρίσκεται ένα χώρος περίπου 20 στρεμμάτων, γνωστός ως Εριουργία. Εκεί λειτουργούσε παλιά, μια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.

Το 1996 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) αγόρασε ένα κομμάτι της έκτασης – 9,8 στρέμματα – με σκοπό την δημιουργία σχολείων (139ο δημοτικό, 8ο δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής κ.α.) καθώς ήταν – και είναι ακόμα – απαραίτητο να δημιουργηθούν για τις ανάγκες της περιοχής, καθώς τα παιδιά κάνουν μάθημα σε πολυκατοικίες(!) στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. 12 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης ο ΟΣΚ όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία των σχολείων αλλά νοικιάζει τον χώρο σε ιδιώτη που τον χρησιμοποιεί ως parking!

Όσον αφορά την υπόλοιπη έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ελεύθερος χώρος»…. ο Δήμος Αθηναίων για χρόνια υπόσχεται πως θα τον απαλλοτριώσει προκειμένου να γίνει χώρος υψηλού πρασίνου. Φυσικά, παρά τις υποσχέσεις, ο Δήμος δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και η έκταση παραμένει αναξιοποίητη. Και όλα αυτά, στα Πατήσια(!), μια περιοχή που ασφυκτιά από το τσιμέντο και την έλλειψη ελεύθερων χώρων.

Δυστυχώς η ιστορία έχει και συνέχεια. Την τελευταία περίοδο ο Δήμος σχεδιάζει να εντάξει το χώρο της Εριουργίας στο σχέδιο «Global». Το σχέδιο «Global» προβλέπει ότι για κάθε νέα δενδροφύτευση που κάνει ο δήμος, θα παραχωρεί και ένα κομμάτι ελεύθερου χώρου σε επιχειρηματίες για να χτίσουν. Έτσι, η Εριουργία θα «αξιοποιηθεί» επιχειρηματικά, ενώ κάπου – αλήθεια πού κύριε Δήμαρχε; – θα τοποθετηθεί λίγο πράσινο για τα μάτια του κόσμου.

Αποτέλεσμα; Από την μία μαθητές που κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια προκειμένου κάποιοι να βγάζουν χρήματα και από την άλλη ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε μια τόσο επιβαρημένη περιοχή κινδυνεύει να γίνει τσιμέντο. Είναι προφανές πως τόσο ο ΟΣΚ όσο και ο Δήμος δουλεύουν για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών αντί να δουλεύουν για τις ανάγκες της κοινωνίας και των μαθητών.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής και η δράση της GreenAttack

Απέναντι σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους φορείς στα Α. Πατήσια. Στις 22 Μαΐου οι σύλλογοι γονέων και καθηγητών της περιοχής διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εριουργία, στην οποία παρευρέθηκε και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων.

Η Greenattack Πατησίων συμμετείχε δραστήρια τόσο στην προετοιμασία της συγκέντρωσης (συγκέντρωση υπογραφών, μοίρασμα φυλλαδίων, αφισοκόλληση) όσο και στην ίδια την συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση στις 22 Μαΐου ήταν το πρώτο βήμα. Την επόμενη περίοδο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερος κόσμος, πιθανά διοργανώνοντας κάποιου είδους φεστιβάλ στον χώρο.

Σχέδιο Global: Φορολογώντας το πράσινο και το οξυγόνο…

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα η τσιμεντοποίηση των εναπομείναντων ελεύθερων χώρων θα έπρεπε να απαγορεύεται αυστηρά ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να εκπονηθούν σχέδια για την δενδροφύτευσή τους καθώς και για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων. Κι΄ όμως, με το σχέδιο Global όχι μόνο δεν προωθείται το πράσινο στην πόλη, αλλά αντιμετωπίζεται και ως ζημιά για κάποιους, και συγκεκριμένα για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι για κάθε δενδροφύτευση θα παίρνουν ως αποζημίωση έναν ελεύθερο χώρο, τον οποίο θα μπορούν να «αξιοποιήσουν»… Αντί λοιπόν κάθε ελεύθερος χώρος να δενδροφυτεύεται για να αποζημιώνονται οι πολίτες που είναι αναγκασμένοι να ζουν σ’ αυτό το τσιμεντένιο και γεμάτο ρύπους τέρας, αποζημιώνονται αυτοί που γεμίζουν τα πνευμόνια, και τη ζωή μας ολόκληρη, τσιμέντο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα