Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης!

Από τις 7 Οκτώβρη, όταν ξεκίνησε η εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας και μέχρι τις 8 Μάη, πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (από τους οποίους οι 34.844 Παλαιστίνιοι). Σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Oxfam, o ημερήσιος ρυθμός θανάτων στη Γάζα είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη σύγκρουση του 21ου αιώνα, ενώ όσοι Παλαιστίνιοι καταφέρνουν να επιβιώσουν από τη βαναυσότητα του στρατού του Ισραήλ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη καθαρού νερού, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβάλλεται από το Ισραηλινό καθεστώς. 

Σε αυτό το κλίμα η επιχείρηση στη Ράφα έχει ξεκινήσει με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει το ανατολικό τμήμα της πόλης και να καλεί τους πρόσφυγες Παλαιστίνιους να εκκενώσουν περιοχές της, καθώς ετοιμάζονται για χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι, από τους 1,4 εκατομμύρια που βρίσκονται στη Ράφα (με τους περισσότερους να είναι εκτοπισμένοι από τον ισραηλινό στρατό), έχουν φύγει από την πόλη για να προστατευτούν. Στην πραγματικότητα όμως, κανένας Παλαιστίνιος δεν είναι ασφαλής, πουθενά. 

Η υποκρισία της Δύσης συνεχίζεται

Την ίδια ώρα, ηγέτες της λεγόμενης «Δύσης» κοιτούν σχεδόν με αμηχανία τις εξελίξεις και τον Νετανιάχου να βγαίνει εκτός ελέγχου. Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμαζόταν για την εισβολή στη Ράφα,, ο Μπάιντεν «προειδοποίησε» το ισραηλινό κράτος πως θα σταματήσει να το προμηθεύει με βαρύ οπλισμό που θα χρησιμοποιούταν σε μια ενδεχόμενη εισβολή, για να ξεκαθαρίσει βέβαια άμεσα πως θα συνεχίσει να παρέχει στο Ισραήλ τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Κάνοντας με άλλα λόγια ξεκάθαρο πως οι συμμαχίες και οι καλές επιχειρηματικές σχέσεις δεν «χαλάνε» στο όνομα νεκρών αμάχων. Ακόμα πιο προκλητικά, Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε ότι η Βρετανία αντιτίθεται στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά είναι απίθανο να ακολουθήσει την Αμερική στην καθυστέρηση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις παγκόσμια

Σε εντελώς αντιδιαμετρικό κλίμα, οι αντιδράσεις των πλατιών στρωμάτων διεθνώς ενάντια στη σφαγή των Παλαιστίνιων συνεχίζονται και σε πολλές περιπτώσεις μαζικοποιούνται. Το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ επιμένει παρά την καταστολή και έχει εξαπλωθεί σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Παρά την προπαγάνδα περί «αντισημιτισμού» που απευθύνεται ακόμα και σε Εβραίους που ζουν εκτός Ισραήλ αλλά και της αστυνομικής βίας, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό δεν κάμπτονται. Ακόμα και η υποτιθέμενη «γιορτή» της Eurovision της λογικής «no politica», μετατράπηκε περισσότερο από ποτέ σε πολιτικό γεγονός, με τη διοργάνωση να προσπαθεί να πνίξει κάθε φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. 

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την Τετάρτη 15 Μαΐου συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη Νάκμπα, τη λεγόμενη «μέρα της καταστροφής» ή αλλιώς του βίαιου εκτοπισμού της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κατά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους. Με αφορμή αυτήν την επέτειο αλλά κυρίως της σφαγής στη Γάζα, αριστερές οργανώσεις, παλαιστινιακές κοινότητες κλπ καλούν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή.

Το «Ξ» καλεί τους/ις συντρόφους/ισσες και τους φίλους/ες του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 15 Μάη:

  • Αθήνα: 18.00 μ.μ., πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μέγαρο Μουσικής) 
  • Θεσσαλονίκη: 19:00 μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου
  • Βόλος: 19.00 μ.μ., μικροφωνική παρέμβαση στον Άγιο Νικόλαο
    • Σάββατο 18/5, 12:00 συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς το στρατόπεδο Γεωργούλα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,288ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα