Κυβερνητική ρύθμιση – εμπαιγμός για τα παιδιά των μεταναστών

Του Μάριου Κωνσταντινίδη

Χιλιάδες παιδιά Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία κ.ο.κ.) εργάζονται, έχουν φτιάξει τις δικές τους οικογένειες και ζωές, και μάλιστα πολλοί από αυτούς κατάφεραν να εξελιχθούν σημαντικά… Οι χώρες αυτές τους αντιμετώπισαν σαν δικά τους παιδιά, και η συντριπτική τους πλειοψηφία απέκτησε και την υπηκοότητα των χωρών που γεννήθηκαν.

Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα, τους μετανάστες δεύτερης γενιάς όπως έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε;

Μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε πλήρη ομηρία… Και αν νομίζετε ότι μιλάμε για μερικές χιλιάδες μόνο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική… Ούτε λίγο ούτε πολύ οι αλλοδαποί μαθητές φτάνουν στους 120.000 αποτελώντας το 10% του μαθητικού πληθυσμού… Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα όλα αυτά τα παιδιά, είτε είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε ήρθαν εδώ πολύ μικρά, τα θεωρούσε περαστικά…

Με καθυστέρηση 2 δεκαετιών, σύμφωνα με άρθρο στην Καθημερινή (28/6/2008), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ρύθμιση γι’ αυτό το θέμα (άγνωστος ο χρόνος).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιοτήτων του υπ. Εσωτερικών», όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εφόσον οι γονείς τους εξακολουθούν να διαμένουν νομίμως στη χώρα, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον έχουν ολοκληρώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα ενταχθούν στο καθεστώς των επί μακρών διαμενόντων. Χωρίς τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται στο Ν. 3386/2005 (ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, ένσημα κ.ά.) θα τους δίνεται μια πενταετή άδεια παραμονής που θα ανανεώνεται για δύο ακόμη πενταετίες και στη συνέχεια θα αποκτούν την υπηκοότητα.

Βέβαια το γεγονός ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν έρθει σε μικρή ηλικία (οπότε εκπαιδεύτηκαν εδώ) ή έχουν γεννηθεί εδώ, αλλά οι γονείς τους επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής (κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια, διότι την Ελλάδα γνωρίζουν ως πατρίδα τους) δεν πιστεύουμε ότι είναι απλές ελλείψεις, ή απλά ξεχάστηκαν…

Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα, η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να δώσει την υπηκοότητα σε όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά μεταναστών!

Επίσης παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα ζητηθεί η καταβολή του παράβολου των 900 ευρώ που έχει προβλεφθεί για τους επί μακρών διαμένοντες και έχει κριθεί παράνομο και καταχρηστικό από το ΣτΕ.

Ακόμα όμως και με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα πόσο εύκολο είναι να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα με όλες αυτές τις προϋποθέσεις και αλήθεια σε τι ηλικία θα έχουν φθάσει μέχρι να μπορούν να πουν ότι έχουν ξεμπλέξει με την υπόθεση αυτή;

Πρακτικά και με απλά μαθηματικά για να πάρει ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα την υπηκοότητα θα πρέπει να φτάσει 33 χρονών!! Τι κι αν μέχρι τότε θα ‘χει αποκτήσει κι ο ίδιος/ίδια παιδιά; Κι αυτά θα βρίσκονται στην ίδια μοίρα… Τι παραλογισμός!

Μέχρι να φτάσουν όμως σε αυτή την ηλικία θα πρέπει οι γονείς τους να διαμένουν μόνιμα στην χώρα (με την ανεργία και την ακρίβεια να μεγαλώνουν ούτε Έλληνας δεν θα μπορεί να μείνει πια εδώ, όχι μετανάστης) και τα ίδια να έχουν συμπληρώσει 9χρονη εκπαίδευση (ασχέτως που πολλά παιδιά μεταναστών αναγκάζονται να φύγουν από το σχολείο για να δουλέψουν και να βοηθήσουν τους γονείς τους)…

Πόσα άραγε παιδιά θα καταφέρουν να φτάσουν σε αυτή την ηλικία πληρώντας όλες αυτές τις προϋποθέσεις;; Μάλλον η κυβέρνηση ποντάρει ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που τελικά θα τα καταφέρουν (κάτι που άλλωστε προσπαθεί να πετύχει).

Κι όλα αυτά τα αντιμετωπίζουν παιδιά που μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς, έχουν πάει στα ίδια σχολεία με μας, έχουν την ίδια κουλτούρα και νοοτροπία με εμάς και στο μόνο που διαφέρουν είναι στο χρώμα του σώματος τους ή στο σχήμα των ματιών τους …

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να ανεχθούμε καμιά έκπτωση δικαιωμάτων για κανέναν, απλά επειδή οι γονείς του κατάγονται από άλλη χώρα.

Απαιτούμε:

– Αλλαγή του νόμου για την υπηκοότητα και απροϋπόθετη παραχώρηση της σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, εφόσον επιθυμούν να την αποκτήσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα