15 εκ. ευρώ ήταν η αρχική προσφορά της βρετανικής κυβέρνησης του «εργατικού ηγέτη» Τ.Μπλερ στα θύματα του τσουνάμι, όταν μόνος του ο Μ.Σουμάχερ (πρωταθλητής της Formula 1) πρόσφερε 7.5 εκ.ευρώ.
20 εκ.ευρώ ήταν η αρχική προσφορά της γερμανικής κυβέρνησης του «σοσιαλιστή» Σρέντερ τη στιγμή που στον γερμανικό τηλεμαραθώνιο οι Γερμανοί πολίτες συγκέντρωναν πάνω από 70εκ. ευρώ.
35 εκ.δολάρια ήταν η αρχική προσφορά της κυβέρνησης Μπους – αυτός τουλάχιστον δεν δηλώνει σοσιαλιστής – όταν ο πόλεμος σε Ιράκ, Αφγανιστάν έχει ήδη κοστίσει πάνω από 200 δις δολάρια και τα επιπλέον 35.000 οχήματα με ενισχυμένο οπλισμό που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ανταρτοπόλεμου στο Ιράκ θα κοστίσουν 4 δις δολάρια.
4-6 δις δολάρια υπολογίζεται η μέχρι στιγμής προσφορά της διεθνούς κοινότητας, τη στιγμή που μόνο πέρυσι Σρι Λάνκα, Ινδονησία και Ταϊλάνδη πλήρωσαν 20 δις δολ. για τις δόσεις αποπληρωμής του χρέους τους, που οι πλούσιες χώρες αρνούνται να διαγράψουν και συζητούν μόνο «καλύτερη ρύθμιση».
Πρόκληση!
Πρόκληση! Αυτή η λέξη μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους.
Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν ανοίξει εργοστάσια στις χώρες της ΝΑ Ασίας και έχουν επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα για να αυξήσουν τα δυσθεώρητα κέρδη τους, διέθεσαν από 1-10 εκ.δολάρια ( Nike,coca-cola, General Electric κλπ.) όταν ο μέσος ετήσιος μισθός κάθε διευθύνοντα συμβούλου στις ΗΠΑ είναι πάνω από 37 εκ.δολ. και τα ετήσια κέρδη των εν λόγω εταιρειών το 2003 ήταν: 1.6 δις δολ. 5.5 δις δολ. και 16 δις δολ. αντίστοιχα.
Το πράγμα άλλαξε και έγινε “πολιτική δημοπρασία παγκοσμίων διαστάσεων” ( Financial Times 7.1.05) όταν διαπιστώθηκε η αναντιστοιχία των κυβερνώντων με την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση και αλληλεγγύη που προκάλεσαν οι 160.000 νεκροί (μέχρι στιγμής).
Παράλληλα επιχειρείται η αξιοποίηση της υπόθεσης ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να αμβλυνθεί το μίσος των λαών της ΝΑ Ασίας – ιδιαίτερα προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό – που στήριξε και στηρίζει κάθε λογής αιματοβαμένα δικτατορικά καθεστώτα στην περιοχή, προκειμένου να υλοποιήσει τα γεωπολιτικά του σχέδια και παράλληλα να εξασφαλίσει πεδίον δόξης λαμπρό για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Και η Ελλάδα;
3 εκ.ευρώ υποσχέθηκε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση και το ανέβασε στα 4 εκ.ευρώ (!!) όταν είδε την εκπληκτική ανταπόκριση του απλού κόσμου που συγκέντρωσε 18 εκ. ευρώ μέσα σε ένα βράδυ.
“Όλοι μαζί μπορούμε” ήταν το βασικό σύνθημα του τηλεμαραθωνίου της ΝΕΤ και διαφόρων παρατρεχάμενων, που με αυτό τον τρόπο ήθελαν να τσουβαλιάσουν φτωχούς και πλούσιους στον – υποτίθεται – κοινό αγώνα για τα θύματα του τσουνάμι και ταυτόχρονα να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για το καθημερινό τσουνάμι της φτώχειας και της ανεργίας που πλήτει την ζωή μας.
Συνταξιούχοι έδωσαν από το υστέρημά τους όταν ο πρόεδρος της δημοκρατίας, με μεικτές μηνιαίες απολαβές 26.300 ευρώ, έδινε… την πένα του.
Φοιτητές έδιναν το χαρτζιλίκι τους, μαθητές έσπαγαν τον κουμπαρά τους, όταν η Γιάννα και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έδιναν 100.000 ευρώ (δηλαδή όσο κόστισε το φόρεμα και τα κοσμήματα που φορούσε η Γιάννα στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας) και το ελληνικό τμήμα της κόκα κόλα 10.000 ευρώ!!
Αξίζει να σημειώσουμε επίσης μια ξεχωριστή προσφορά. Η οικογένεια Λαναρά έδωσε 155.000 ευρώ. Ναι σωστά καταλάβατε. Είναι η γνωστή οικογένεια που μαράζωσε την πόλη της Νάουσας κλείνοντας τις επιχειρήσεις της, με τελευταίο το εργοστάσιο της Τρικολάν, που έστειλε 98 εργαζόμενους στην ανεργία.
“Το σύστημα των φυσικών καταστροφών είναι ταξικό”
Τάδε έφη ο κ. J.Sachs διευθυντής του Ινστιτούτου Γης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια σε άρθρο στο TIME και συνεχίζει: “αν το τσουνάμι είχε πλήξει πλούσιες και όχι φτωχές περιοχές, θα είχαν χαθεί πολύ λιγότερες ζωές”.
Ο βετεράνος σεισμολόγος Κέρι Σιχ ( International Herald Tribune 5.1.05) συμπληρώνει:
"Η Τεχεράνη έχει το μέγεθος του Λ. Αντζελες. Ο επόμενος σεισμός 7.5 Ρίχτερ στο Λ. Αντζελες ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους. Ο ίδιος σεισμός στην Τεχεράνη θα σκότωνε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους."
"Μόλις 2 λεπτά διαρκεί η διαδικασία ειδοποίησης του δορυφόρου και των κέντρων σε Χαβάη και Αλάσκα από τα τσουνόμετρα"
δηλώνει ο σχεδιαστής τους Κριστιάν Μάινινγκ. Και το κόστος κατασκευής; Περίπου 20 εκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των εξόδων της δεξίωσης που θα δοθεί στο Λευκό Οίκο για την νέα θητεία του Τ.Μπους.
Στο σύστημα που ζούμε οι ζωές 150.000 ανθρώπων δεν αξίζουν ούτε όσο το πάρτι του Μπους.
Η βοήθεια δεν θα φτάσει
Μόλις 17.5 εκ. δολάρια από το 1 δις δολ. που είχε υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα έχουν φτάσει στην ιρανική πόλη Μπαμ που πέρυσι ισοπεδώθηκε από σεισμό 6.5 ρίχτερ με 30.000 νεκρούς. Από το 90% της κατεστραμένης πόλης μόλις το 5% των σπιτιών έχει ανοικοδομηθεί.
Ανάλογα “ελλείμματα” στην οικονομική βοήθεια έχουν χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, η Ονδούρα κ.α που είχαν πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικές πλημμύρες.
Όταν τα φώτα σβήσουν και τα γεγονότα χαθούν από τις πρώτες θέσεις των ΜΜΕ, η βοήθεια ροκανίζεται. Κανένας άλλωστε δεν ελέγχει αυτά τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνονται και ακόμα περισσότερο όσα απομείνουν και σταλούν στις πληγείσες περιοχές υπάρχουν μόνο δικτάτορες και τοπικές μαφίες που θα τα “διαχειριστούν”.