Array

Ξεπέρασαν το ½ εκ. οι άνεργοι

Tους 500.381 έφτασαν οι άνεργοι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2004 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 10,4%, σημειώνοντας αισθητή άνοδο σε σχέση με το 9,9% του τέταρτου τριμήνου του 2003.

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τους νέους και κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η ανεργία στις γυναίκες φθάνει το 16,1%. Στους νέους 15 – 29 χρόνων, το ποσοστό αγγίζει το 20,4%. Σε ηλικίες 30 – 44 η ανεργία ανέρχεται σε 9,1% και από 45-64 ετών φτάνει το 5,4%.

Στη δυτική Μακεδονία υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας που είναι 17,3% και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με 12,9% και η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια με 12,5%.

Όσοι είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες αποτελούν το 57%. Το ποσοστό αυτών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση είναι το 40,7% του συνόλου των ανέργων. Τέλος από το σύνολο των ανέργων, το 34,4% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση ενώ το 84,5% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη είτε – στην ανάγκη – με μερική απασχόληση.

Η αύξηση της ανεργίας το 2004, τον πρώτο χρόνο δηλαδή διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ όχι μόνο καθιστά αδύνατη τη μείωση κατά 3-4 μονάδες όπως υπόσχονταν προεκλογικά αλλά προμηνύει πιο δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον. Όπως φαίνεται από την πολιτική της, η ανεργία αυξάνεται και αυτοί που κερδίζουν δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πλούσιους. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί…άνεργοι!

Η ΝΔ και πριν απ’ αυτήν το ΠΑΣΟΚ περάσανε την ”απάτη” που λέγεται μερική απασχόληση με τη δικαιολογία ότι έτσι προσλαμβάνονται περισσότεροι άνθρωποι, κι έτσι μειώνεται η ανεργία… Ο χρόνος έχει αποδείξει πως αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα.

Ωραία είναι η μερική απασχόληση μπορεί να πει κάποιος φοιτητής ο οποίος θέλει ένα χαρτζιλίκι το μήνα, και ο οποίος έχει τη σχολή του και χρόνο μόνο για 4 ώρες εργασία.

Ας ρωτήσουμε όμως μια γυναίκα ή έναν άντρα οι οποίοι χρειάζονται μια δουλειά για να κρατήσουν το σπίτι τους και τα παιδιά τους που πρέπει να φροντίσουν… Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν και να διαλέξουν μεταξύ μιας δουλειάς μερικής απασχόλησης και ανεργίας.. Όπως είδαμε και παραπάνω το ποσοστό αυτό είναι 84,5% στο σύνολο των ανέργων. Φυσικά λοιπόν κάποιος από την ανεργία προτιμά την 4ωρη εργασία.

Οι ημιαπασχολήσιμοι όμως δεν έχουν τα δικαιώματα των πλήρως απασχολούμενων. Διαλέγουμε λοιπόν την ημιαπασχόληση από την ανεργία και μ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε οι σκλάβοι των μεγαλοεπιχειρηματιών, της κυβέρνησης και τέλος του καπιταλισμού. Γιατί ημιαπασχολήσιμος σημαίνει:

-2μηνες, 4μηνες ή 6μηνες συμβάσεις, που σημαίνει ότι με το παραμικρό λάθος έχουν απολυθεί

-Ενώ συνήθως η σύμβαση είναι για 4 ώρες, σε βάζουν (ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ) να δουλέψεις παραπάνω, μέχρι και 8 ώρες μερικές φορές, αλλά δεν πληρώνεσαι τα λεφτά που δικαιούσαι.

Γι’ αυτό λέμε: η οργάνωση και η πάλη είναι μονόδρομος για μας.

Ισμήνη Καραφίνα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής