Οι εργαζόμενοι στο δικαστικό σώμα κατέβηκαν σε πολυήμερες δίωρες στάσεις εργασίας στη διάρκεια του Μαρτίου και Μαΐου. Μιλήσαμε με τον σύντροφό Ηλία Πάντζιο για το κλίμα που επικρατεί στον χώρο
Ηλία ποιες ήταν οι αιτίες για τις κινητοποιήσεις σας;
Ο βασικός λόγος ήταν η επίθεση την οποία δέχεται συνολικά το εργατικό κίνημα και ο λαός της χώρας μας και ειδικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Συμμετείχαμε σε όλες τις γενικές απεργίες που κάλεσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά προχωρήσαμε επιπλέον σε δίωρες στάσεις εργασίας.
Πέρα από τα γενικά αιτήματα του κινήματος είχαμε και ειδικά αιτήματα ανά χώρο. Για παράδειγμα εμείς στο Πταισματοδικείο και Ειρηνοδικείο στην Ομόνοια έχουμε ένα οξύτατο κτιριακό πρόβλημα: Το κτίριο είναι πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμού, κανονικά πρέπει να μεταφερθούμε, είμαστε διαρκώς στην αναμονή εδώ και χρόνια, σαν αποτέλεσμα της αναμενόμενης μεταφοράς το κτίριο είναι ασυντήρητο, σαν αποτέλεσμα κάποια από τα ασανσέρ μπορεί να μην λειτουργούν για μέρες ή και πάνω από εβδομάδα και υποχρεωνόμαστε να ανεβοκατεβαίνουμε 5 – 6 ορόφους πολλές φορές την ημέρα με τα πόδια. Ακόμα, το κτίριο δεν έχει έξοδο κινδύνου και στην κατασκευή του περιέχει καρκινογόνο αμίαντο. Φυσικά η αγανάκτηση είναι γενικευμένη.
Τι μορφή είχαν οι κινητοποιήσεις σας;
Καθημερινά για περίπου δεκαπέντε μέρες μέσα στον Μάρτη κάναμε δίωρες στάσεις εργασίας. Με απόφαση του συνεδρίου μας που έγινε τον Απρίλιο ξεκινήσαμε νέες δίωρες στάσεις εργασίας μέσα στον Μάιο. Ενώ όμως η απόφαση ήταν για μακράς διάρκειας κινητοποίηση, συγκεκριμένα δηλαδή δίωρες στάσεις εργασίας για όλο το Μάιο και στη συνέχεια όσο χρειάζεται και όσο πάει, μετά από μια βδομάδα η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, έκλεισε τον αγώνα.
Αυθαίρετα;
Εντελώς αυθαίρετα, κατά τη γνώμη μας, και μάλιστα κατά παράβαση της απόφασης του συνεδρίου!
Η ηγεσία ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, έτσι;
Ναι, είναι πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ
Πως αντιδράσανε οι εργαζόμενοι σ’ αυτό;
Άμεσα! Σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας μπορούμε να καλέσουμε γενική συνέλευση με 180 υπογραφές στην Αθήνα. Μέσα σε ένα πρωινό μόνο από ένα χώρο, το Πρωτοδικείο, 200 εργαζόμενοι υπέγραψαν υπέρ της άμεσης σύγκλησης γενικής συνέλευσης. Οπότε περιμένουμε άμεσα να πάμε σε γενική συνέλευση όπου θα θέσουμε ξανά το ζήτημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και βέβαια θα ασκήσουμε αυστηρή κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία.