του Άλεξ Σάφνερ
Πριν από λίγες ημέρες, η Χρυσή Αυγή Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να ανοίξει γραφεία στην πόλη της Κέρκυρας, κοντά στην πλατεία Σαρόκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο μπλογκ των νεοναζί μόλις δύο ημέρες πριν τα εγκαίνια στις 7/9, ώστε να αποφευχθούν οι ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, που ήταν αναμενόμενες. Παρά τη μεσολάβηση όμως μόλις δύο ημερών, η αντιφασιστική πρωτοβουλία Κέρκυρας λειτούργησε με εξαιρετικά αντανακλαστικά, καταφέρνοντας να προχωρήσει σε μια εξαιρετικά μαζική (για τα τοπικά δεδομένα) κινητοποίηση ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων, η οποία τελικά ανακόπηκε από την αστυνομία, που για άλλη μια φορά φρουρούσε τους ναζί και τους προστάτευε από την οργή του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, την είδηση για το άνοιγμα των γραφείων διαδέχτηκε αμέσως ο ορισμός αντιφασιστικής συνέλευσης, η οποία διεξήχθη μια ημέρα πριν τα εγκαίνια με περίπου 80 συμμετέχοντες. Το παρών έδωσαν ο αντιεξουσιαστικός χώρος (Κατάληψη Ελαία, Cumulonimbus), τα κόμματα της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκίνημα)[1] και το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φοιτητών. Στη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε να γίνει πορεία ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων την επόμενη μέρα, Σάββατο 7/9 στις 17:00, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργάκη[2], δηλαδή δύο ώρες πριν τα εγκαίνια, που θα γίνονταν στις 19:00. Επίσης ορίστηκε το περιεχόμενο του πανό, που έγραφε «Ποτέ Ξανά Φασισμός», και αποφασίστηκε να πεταχτούν τρικάκια. Την ώρα της συνέλευσης σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε και η αφίσα[3] καλέσματος στην πορεία, που κολλήθηκε το ίδιο βράδυ από ομάδα 50 ατόμων σε όλη την πόλη.
Την επόμενη ημέρα, η συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας, αφού κατά διαστήματα το μπλοκ αριθμούσε μέχρι και 250 άτομα περίπου. Φοιτητές, μαθητές, Κερκυραίοι, ακόμα και σημαντικός αριθμός οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ σχημάτισαν ένα πολυσυλλεκτικό σύνολο, πράγμα που έδειξε πως η αγανάκτηση ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή προέρχεται από όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή το μπλοκ είχε μια οργανωμένη περιφρούρηση με σημαίες, και αυτό έδωσε στην κινητοποίηση έναν ιδιαίτερα οργανωμένο χαρακτήρα. Η πορεία πέρασε πρώτα μέσα από το κέντρο της Παλιάς Πόλης (Λιστόν, Αγ. Σπυρίδωνας) και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία Σαρόκο, όπου άνοιγαν τα γραφεία, μέχρι που ένα μπλόκο της αστυνομίας τη σταμάτησε στο Δημοτικό Θέατρο. Η δύναμη καταστολής αποτελούνταν από αστυνομικούς ΟΠΚΕ με ασπίδες και τον διοικητή, που βρήκε την αστεία δικαιολογία ότι «Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων». Στην ουσία όμως επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η αστυνομία αβαντάρει τους ναζί, όπως έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις, από την προστασία του ρατσιστικού συσσιτίου «μόνο για Έλληνες», μέχρι τις προσαγωγές μεγάλου αριθμού αντιφασιστών.
Tο μπλοκ της πορείας προσπάθησε να προχωρήσει στη συνέχεια προς την Πλ. Σαρόκο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αντιμετωπίζοντας όμως και πάλι τους αστυνομικούς να κραδαίνουν τα γκλομπ τους. Έτσι η πορεία έφυγε προς την Παλιά Πόλη, από τη Σπηλιά αυτή τη φορά, στη συνέχεια προς το Λιστόν, και κατέληξε στην Πλ. Γεωργάκη. Πριν το πλήθος διαλυθεί, ορίστηκε νέα αντιφασιστική συνέλευση την Τετάρτη 11/9 στο Τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου.
Η μαζικότητα της κινητοποίησης, δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που η αντιφασιστική πρωτοβουλία είχε για να ενημερώσει και να προετοιμάσει μια δράση, ήταν ενδεικτική της αντιφασιστικής συνείδησης που καλλιεργείται ταχύτατα στην κερκυραϊκή κοινωνία. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν τόσο αποφασισμένος, που για συνολικά 4 ώρες ο αριθμός των ατόμων δεν υποχώρησε σχεδόν καθόλου. Την ίδια στιγμή, η πόλη γέμισε με αντιφασιστικό υλικό[4]. Γνωρίζοντας για τα εγκαίνια προφανώς πολύ περισσότερο καιρό, η Χρυσή Αυγή από την άλλη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στα γραφεία της πάνω από 50 άτομα (!), από τα οποία πολλοί είχαν έρθει και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά, με την αρωγή της αστυνομίας, τα γραφεία των υμνητών του Χίτλερ αποτελούν πλέον γεγονός[5], και είναι χαρακτηριστικό ότι απέχουν μόλις 200 και 400 μέτρα από τα δύο κτίρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, 400 μέτρα από τα Γενικά Λύκεια της Κέρκυρας και μόλις 20 μέτρα από το Σαρόκο, την πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης. Η Χρυσή Αυγή σίγουρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το εν λόγω κτίριο όχι μόνο για την προπαγάνδιση και εκτέλεση κάθε είδους ρατσιστικού «κοινωνικού έργου», όπως συσσίτια και αιμοδοσίες «Μόνο για Έλληνες», αλλά και σαν ορμητήριο για πογκρόμ εναντίον μεταναστών, που συχνάζουν στο Σαρόκο προς αναζήτηση εργασίας, και για επιθέσεις σε αριστερόφρονες πολίτες, ειδικά φοιτητές.
Είναι λοιπόν αποφασιστικής σημασίας η αντιφασιστική δουλειά να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους και με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η διασύνδεσή της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας, με τα εργατικά σωματεία, τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, τους φοιτητικούς συλλόγους καθώς και με τις αντιφασιστικές κινήσεις άλλων πόλεων της Ελλάδας. Αυτόν τον στόχο πρέπει να θέσουμε, ώστε με την ατομική και συλλογική μας δουλειά να μετατρέψουμε την Κέρκυρα σε αντιφασιστικό νησί!
Μόνο έτσι ο αντιφασιστικός αγώνας θα γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας!
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να τους απομονώσουμε και να τους διώξουμε από τις γειτονιές, τις πλατείες, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία!
Μόνο έτσι θα δώσουμε ένα τέλος στο κράτος του τρόμου!
Η αντιπαράθεση με τους νεοναζί[6] δεν τελείωσε… αντιθέτως, μόλις τώρα αρχίζει!
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!