Καυτός Δεκέμβρης στα ΜΜΕ

Toυ Χάρη Σαββίδη, μέλους της ΕΣΗΕΑ

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες οι μεγαλοεκδότες κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μαζί με τους τραπεζίτες, οι εκδότες σπεύδουν να εφαρμόσουν τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στο σύνολο των εργοδοτών για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Πρόκληση!

Την Δευτέρα 22/11 ο Αλαφούζος ζήτησε από τους εργαζομένους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις (βλέπε φωτό) με μειωμένους μισθούς κατά 10%. Η μείωση θα ισχύσει ακόμα κι εάν οι νέες αποδοχές διαμορφώνονται κάτω του ύψους της Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης, καταργείται η καταβολή του κυριακάτικου ημερομίσθιου προς 1,75 € αλλά θα δίνεται ρεπό και θα καταβάλλεται το υπόλοιπο (κάτι που ρητά αντίκειται στη σύμβαση). Δόθηκαν «υποσχέσεις» ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που ορίζει η σύμβαση δεν θα πειραχθούν, ενώ σε ενδεχόμενη απόλυση θα καταβληθεί η αποζημίωση που αναλογεί στον κανονικό μισθό. Επίσης, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στο ακέραιο. Αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν, τότε η Διεύθυνση θα είναι «υποχρεωμένη» να προχωρήσει σε απολύσεις (έως και του 1/3 του προσωπικού) ή ακόμα και να κλείσει τους σταθμούς.

Η πρόκληση της εργοδοσίας είναι μεγαλύτερη, καθώς ο Σκάι είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ενώ στον Σκάι τηλεόραση έχουν γίνει φέτος μετεγγραφές «αστέρων» με συμβόλαια πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Και αυτοί λοιπόν θα κόψουν απλά ένα 10%… Επίσης, την ώρα που γίνονται περικοπές, ο όμιλος Αλαφούζου αγοράζει νέα Μέσα, όπως για παράδειγμα την εφημερίδα «Το Καρφί».

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από όλες τις ειδικότητες των ΜΜΕ, έξω από τον Σκάι στο Φάληρο. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συνέλευση των τεχνικών μέσα στο σταθμό, με την παρουσία του ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΕΤΕΡ) και απόφαση όλων να μην υπογράψει κανένας τις ατομικές συμβάσεις. Στη συνέχεια προσήλθαν εκπρόσωποι από όλα τα κλαδικά των ΜΜΕ, έκανε ένα χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σόμπολος και αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους για την απραξία του. Εκείνη την ώρα βγήκαν οι τεχνικοί που ζήτησαν όλα τα κλαδικά να πάνε σε 48ωρη απεργία. Ακολούθησε συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά που όμως δεν κατέληξε κάπου. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις συνομιλίες, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουν.

Λουκέτο στο ΒΗΜΑ

Ήδη εκείνη την ώρα γινόταν γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι επίκειται «λουκέτο» στο καθημερινό Βήμα. Όντως την επόμενη ημέρα, ο Ψυχάρης (κληρονόμησε από τον Λαμπράκη τον μετοχικό έλεγχο του ΔΟΛ) ανακοίνωσε την απόφαση και στους διαδρόμους ζητούσε από τους εργαζόμενους, να προτείνουν μόνοι τους μειώσεις μισθών 10-15% και τότε θα σκεφτεί αν θα τους χαρίσει τις δουλειές τους και σε ποιους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ψυχάρης έλαβε δάνειο από την Εθνική 26 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια με εγγύηση το ακίνητο των εγκαταστάσεων του Ομίλου και δόσεις τα μισθώματα, που βέβαια θα εγγράφονται σαν έξοδα και θα αφαιρούνται από τα έσοδα (φορολογούνταν με 40%). Δηλαδή αν στα 12 αυτά χρόνια ο ΔΟΛ πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, θα έχει γλιτώσει 12 εκατομμύρια από φόρους…

24ωρη από ΕΣΗΕΑ

Υπό την πίεση των γεγονότων, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπέκυψε στις εκκλήσεις των άλλων συνδικαλιστικών οργάνων να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη, 30/11. Το Σάββατο 27/11 οι εργαζόμενοι στο Βήμα πραγματοποίησαν συνέλευση για να αποφασίσουν την στάση τους. Έχοντας αντλήσει χρήσιμη εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν, όταν επιστρατεύτηκαν ακόμα και μπράβοι για να «τραμπουκιστεί» ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και να επιβληθεί κλίμα τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την συνέλευση στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και όχι στον χώρο δουλειάς. Όντως εκεί το κλίμα ήταν διαφορετικό, με τους εργοδοτικούς (που δυστυχώς δεν είναι λίγοι στα «ρετιρέ» των ΜΜΕ) να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης το πρώτο δεκάλεπτο.

Τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει διάλογος αν δεν υπάρξουν σαφείς (γραπτές) προτάσεις και δεσμεύσεις και η όποια διαβούλευση να γίνει μέσω της ΕΣΗΕΑ. Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και απαιτούν την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας.

Η νέα εβδομάδα (Δευτέρα, 29/11) δεν ξεκίνησε θετικά, καθώς οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση και ίσως στο ραδιόφωνο του Σκάι δείχνουν να «σπάνε». Στον Όμιλο του Μπόμπολα (Έθνος, Ημερησία, Goal, Σέντρα FM κ.α.) κυκλοφορεί έντονη φημολογία ότι εντός της εβδομάδας θα ζητηθεί από τους εργαζομένους μείωση μισθών και ατομικές συμβάσεις, χρησιμοποιώντας ίσως εκβιασμό αντίστοιχο εκείνου του Ψυχάρη (κλείνω το Μέσο και ίσως σας κρατήσω στα υπόλοιπα).

Η δύναμη των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν την δύναμη των Μέσων που χειρίζονται. Είναι σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία να αντιληφθούν ότι ο αγώνας τους είναι μέρος του αγώνα κατά του Μνημονίου και της Τρόικας.

Αν αυτά δεν αλλάξουν, αργά ή γρήγορα όλοι οι κλάδοι θα υποκύψουν.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία (ίσως η τελευταία σ’ αυτή τη συγκυρία) να πειστούν όλοι ότι τα ΜΜΕ πρέπει να περάσουν στην αντίπερα όχθη – αυτή των εργαζομένων.

Ζητούμενο δεν είναι γενικά απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να επιβάλλουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους στην κοινωνία, όχι για να γνωστοποιήσουν τα κλαδικά τους αιτήματα αλλά για να ξεμπροστιάσουν την κυβέρνηση και την Τρόικα στον Ελληνικό λαό και να σαλπίσουν την αντεπίθεση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα