Κάτω από τη βάση το…υπουργείο

Με πρόσφατη ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό το μέτρο της καθιέρωσης της βαθμολογικής βάσης για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την καθιέρωση ενός βαθμολογικού πλαφόν το Υπ. Παιδείας εμποδίζει στους «τεμπέληδες και αδιάβαστους», όπως τους χαρακτηρίζει, μαθητές που έχουν βαθμούς κάτω από 10 να περάσουν σε κάποια σχολή.

Στην πραγματικότητα το 1/3 των μαθητών δεν θα μπουν σε κάποια σχολή αφού ο αριθμός των υποψηφίων που εισάγονται κάθε χρόνο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμολογίες κάτω από τη βάση κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000. Αν το μέτρο αυτό ίσχυε πέρσι 107 από τα 194 τμήματα των ΤΕΙ (55%) δεν θα είχαν πρωτοετείς φοιτητές, όπως και 8 τμήματα των ΑΕΙ (κυρίως φιλολογίες ξένων γλωσσών) (Ελευθεροτυπία 12.4.05)

Με την καθιέρωση του μέτρου αυτού η κυβέρνηση έχει το άλλοθι να αρχίσει τις απολύσεις των καθηγητών, θα δημιουργηθούν πολλές κενές θέσεις, κυρίως στα μικρά ΤΕΙ των επαρχιακών πόλεων και σταδιακά θα καταργηθούν μια σειρά από σχολές, αφού δεν θα υπάρχουν φοιτητές σε αυτές και βέβαια αυτόματα θα μειωθούν και τα κονδύλια για την παιδεία. Από την άλλη μεριά 10.000 μαθητές χαρακτηρίζονται «τεμπέληδες και αδιάβαστοι που δεν αξίζει να σπουδάσουν» κρινόμενοι από μία εξέταση μία φορά το χρόνο στην οποία μάλιστα εξέταση η μόνη ικανότητα που αξιολογείται είναι η αποστήθιση.

Όμως σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαμηλών βαθμολογιών παίζουν και τα θέματα των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης και τα αρχαία ελληνικά όπου το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν κάτω από την βάση στις τελευταίες εξετάσεις άγγιξε το 74% και 58% αντίστοιχα.

Εφαρμόζοντας ένα τέτοιο μέτρο δεν αναβαθμίζεται η δημόσια παιδεία, όπως ισχυρίζεται το Υπ. Παιδείας. Απλά το ίδιο οδηγεί τους μαθητές που κόβονται από το δημόσιο πανεπιστήμιο στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ, πλουτίζοντας τους ιδιώτες. Η αναβάθμιση της παιδείας απαιτεί περισσότερα χρήματα, εκσυγχρονισμένα βιβλία, λιγότερους μαθητές ανά τάξη, ανθρώπινες υποδομές κλπ…

Αποστολία Πάτρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
429ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα