Καλώς ήρθατε στο Γαλατικό χωριό

Του Αντώνη Δημάκη

«Αν το πολιτικό τοπίο είναι σκούρο, αν οι ρωμαϊκές λεγεώνες έχουν περάσει, εμείς θα θέλαμε να είμαστε το μικρό γαλατικό χωριό. Και νομίζω ότι χρειάζονται πολλά τέτοια χωριά». Τα παραπάνω είναι τα λόγια του δημάρχου Ελληνικού Χ.Κορτζίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τον Απρίλη του 2007, ένα μήνα ακριβώς πριν την πρώτη μεγάλη νίκη των κατοίκων στον αγώνα για την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μπράβους τους.

1994-2007: Μια βόλτα στην παραλιακή…

Από το 1994 η παραλία του Α. Κοσμά στο Δήμο Ελληνικού άρχισε να γίνεται απροσπέλαστη για το κοινό. Ένα κομμάτι της παραλίας τσιμεντοποιήθηκε, αφού σ’ αυτήν χτίστηκαν σταδιακά μια πίστα καρτ και 4 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ όση παραλία απέμεινε, περιφράχθηκε από τους ιδιοκτήτες των παραπάνω επιχειρήσεων, οι οποίοι άρχισαν να την εκμεταλλεύονται ως ιδιωτική πλαζ με αντίτιμο εισόδου. Παρόλο που η λειτουργία όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι παράνομη, μέχρι πέρσι δεν είχε γίνει καμιά σοβαρή κίνηση για την απομάκρυνσή τους από την παραλία.

Γαλάτες όλης της Αθήνας ενωθείτε!

Το καλοκαίρι του 2007 ο Δήμαρχος Ελληνικού Χ. Κορτζίδης, ξεκίνησε απεργία πείνας και κάλεσε τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, με στόχο την απελευθέρωση της παραλίας από τους ιδιώτες – καταπατητές, οι οποίοι, παρ’ όλες τις δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, αρνούνταν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η απεργία πείνας του Χ. Κορτζίδη κράτησε 24 μέρες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι απ’ όλο το λεκανοπέδιο συγκεντρώθηκαν για να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Δήμος στα τέλη του Μάη για το ξήλωμα της περίφραξης της παραλίας.

«Στο πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται από αργά το μεσημέρι συνδυάστηκαν τα πάντα. Παιδιά που πάλεψαν στους δρόμους του Κέντρου για το άρθρο 16 … νοικοκυρές και παππούδες με μωρά στα καροτσάκια, παρέες πενηντάρηδων με γυαλιά και κομπολόι και άλλων με φαλάκρα, σκουλαρίκι και φουλάρι, νεότεροι με ποδήλατα και αθλητικές φόρμες. Οταν …. άρχισαν να κόβονται τα πρώτα κάγκελα ο ενθουσιασμός ξεχείλισε.» (Ελευθεροτυπία 31/5/2007)

Οι κινητοποιήσεις είχαν αποτέλεσμα. Τα κέντρα διασκέδασης μπορεί να μην σφραγίστηκαν, αλλά η ακτή άνοιξε για όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, ο Δήμος Ελληνικού καθάρισε την παραλία και όλο το καλοκαίρι προσέφερε ομπρέλες, ναυαγοσώστη, ντους και τουαλέτες, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για τους λουόμενους και βέβαια χωρίς να επιβάλει αντίτιμο εισόδου.

2008: Ο αγώνας συνεχίζεται

Οι νονοί της παραλίας δεν το έβαλαν βέβαια κάτω. Σε πολλές περιπτώσεις έστειλαν τους μπράβους τους να ανακαταλάβουν την ακτή. Για παράδειγμα, στις αρχές του περσινού Αυγούστου μπράβοι της «Ποσειδών Πετροκλαμπ ΕΠΕ» μπήκαν στην παραλία με λοστούς και μαχαίρια προσπαθώντας να βάλουν στην είσοδο ταμειακή μηχανή. Με την άμεση επέμβαση όμως των πολιτών οι «φουσκωτοί» των επιχειρηματιών τράπηκαν σε φυγή.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι επιχειρηματίες όχι μόνο ξήλωσαν τις εγκαταστάσεις του δήμου αλλά άρχισαν να ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια στην παραλία. Στην κινητοποίηση που κάλεσε ο Δήμος στις αρχές του φετινού καλοκαιριού για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της παραλίας οι νονοί έστειλαν για μια ακόμα φορά «φουσκωτούς», με στόχο να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές, όμως οι μπράβοι απωθήθηκαν και πάλι.

Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται…

– για να παραμείνει η παραλία του Αγ. Κοσμά ανοιχτή και ελεύθερη  

– για να σφραγιστούν και να κατεδαφιστούν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που καταπατούν τις ακτές

– για να ανήκει η παραλία, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά ολόκληρης της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες.

Οι νονοί του Αγ. Κοσμά

– Επιχειρήσεις «Α. Νικολούζος» 

Ιδιοκτήτες της πίστας καρτ και του κέντρου διασκέδασης «Galazio». Ο υφυπουργός αθλητισμού Γ. Λιάνης (Πασοκ) παραχωρεί το 1994 κομμάτι της παραλίας του Α. Κοσμά για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Ωστόσο το ΣτΕ λίγα χρόνια αργότερα τις κρίνει παράνομες με την απόφασή 1790 / 1999

– «Όμιλος Επιχειρήσεων Ρέστη» και «Ποσειδών Πετροκλαμπ ΕΠΕ»

Ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης στην παραλία του Ελληνικού (βλ. για παράδειγμα «Envy»). Και αυτά τα κέντρα είναι παράνομα σύμφωνα με την απόφαση 3346/1999 του ΣτΕ, η οποία απαγορεύει όλες τις δραστηριότητες που εμποδίζουν «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη επίσκεψη, παραμονή, διέλευση και κολύμβηση» σε μια παραλία.

Τα αιτήματα του αγώνα

Απέναντι στην τακτική των ιδιωτικοποιήσεων του παραλιακού μετώπου η οποία από την περίοδο της χούντας καλά κρατεί οι δημότες του Ελληνικού, τα κινήματα πόλεων, τα κόμματα και οι οργανώσεις που συμμετείχαν και συμπαραστάθηκαν ενεργά στη μάχη της παραλίας, από την αρχή έβαζαν ορισμένα καθαρά και συγκεκριμένα αιτήματα προς ικανοποίηση από την πολιτεία.

Απαιτούσαν και απαιτούν:

– το κλείσιμο όλων παράνομων κέντρων διασκέδασης και άλλων εγκαταστάσεων που λυμαίνονται την παραλία

– το ξήλωμα όλων των περιφράξεων κατά μήκος της παραλίας

– το σταμάτημα της χορήγησης αδειών για τη περαιτέρω δόμηση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει

– την παραχώρηση του Ο.Ι.Κ. (Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο) στους όμορους δήμους για χρήση από το κοινό για μαζικό αθλητισμό διατηρώντας έτσι το ναυταθλητικό του χαρακτήρα και ταυτόχρονα την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη για μια 45ετία με στόχο τη μετατροπή του χώρου σε μαρίνα, με ξενοδοχειακό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο, εκεί που σήμερα υπάρχει το τελευταίο κομμάτι του παράκτιου πευκοδάσους του Αγ.Κοσμά.

Δημόσιοι ελεύθεροι χώροι για όλους, όχι στο χτίσιμο και την κερδοσκοπία είναι το σύνθημα που μας ένωσε πέρυσι στη μάχη του Ελληνικού και από τότε μας κρατά ενωμένους σε κάθε νέα μάχη που ανοίγεται μπροστά μας.

Το Χρονικό της εκστρατείας 

23/04/07

Απόπειρα σφραγίσματος από την δημοτική αρχή Ελληνικού της πίστας καρτ και του κέντρου Galazio (ιδιοκτησίας Νικολούζου) που λειτουργούσαν με παράνομες άδειες (απόφαση του ΣτΕ 1999).

Οι εκπρόσωποι του δήμου εισέπραξαν ένα μαυρισμένο μάτι (αντιδήμαρχος Ν.Ντάλλας), απειλές και μηνύσεις.

16/05/07

Ο δήμαρχος Ελληνικού Χ.Κορτζίδης ξεκινά απεργία πείνας και ανακοινώνει σειρά κινητοποιήσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.

30/05/07

Μαζική κινητοποίηση φορέων, οργανώσεων και πολιτών για την απελευθέρωση των 40 στρεμμάτων της παραλίας που καταλαμβάνουν η πίστα καρτ και το Galazio. Κόβονται με τη βοήθεια εργαζόμενων του δήμου Ελληνικού και άλλων δήμων (Καλλιθέα, Ν.Σμύρνη, Ταύρος, Αργυρούπολη, Καλύβια κλπ.) 250 μέτρα κάγκελου και πραγματοποιείται συναυλία στο χώρο.

31/05/07

Υπάλληλοι του Νικολούζου προσπαθούν να ξανατοποθετήσουν περίφραξη όμως η έγκαιρη κινητοποίηση της περιφρούρησης του Δήμου και των κατοίκων τους σταματά.

10-11/06/07

Νέα επιχείρηση ξηλώματος από τους κατοίκους 150 μέτρων της περίφραξης στην πλαζ του Αγ.Κοσμά που εκμεταλλεύεται παράνομα ο επιχειρηματίας Ρέστης.

Λήξη απεργίας πείνας δημάρχου Ελληνικού μετά από 24 μέρες.

Καθαρισμός της παραλίας και εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης σε όλους.

25/05/08

Νέα κινητοποίηση δήμου, κατοίκων, επιτροπών και οργανώσε-ων για την απομάκρυνση μπάζων που έχουν εγκαταλείψει στο χώρο της παραλίας οι επιχειρηματίες, καθαρισμός παραλίας και διπλανών – επίσης καταπατημένων – χώρων. Δεν λείπουν τα αναγκαία εφέ: απειλές από τους φουσκωτούς των επιχειρηματιών, ξύλο σε παιδάκια και ηλικιωμένους ενώ η αστυνομία προστατεύει το «έννομο» συμφέρον των επιχειρηματιών παρεμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών σε κομμάτια του χώρου. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα