Κυριάκος Χάλαρης
Οι δίκες του Τζόμπσταουν (Jobstown) ξεκίνησαν στις 19 Σεπτέμβρη και αποτελούν μια ευθεία επίθεση του ιρλανδικού κατεστημένου στο κίνημα ενάντια στην επιβολή φόρου στην ύδρευση αλλά και γενικά ενάντια στα βασικά, δημοκρατικά δικαιώματα των Ιρλανδών εργαζομένων και κοινωνικών κινημάτων.
Η στοχοποίηση ειδικά του κινήματος ενάντια στα τέλη ύδρευσης έχει ακριβώς να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής το οποίο κατάφερε μια ιστορικής σημασίας νίκη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναστείλει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει και ξεκινήσει να εφαρμόζει!
17χρονoς μαθητής ένοχος… παράνομης παρακράτησης αναπληρώτριας πρωθυπουργού!
Η πρώτη δίκη διεξήχθη σε Δικαστήριο Ανηλίκων με κατηγορούμενο ένα… 17χρονο διαδηλωτή, ο οποίος και κρίθηκε ένοχος με την απίστευτη κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» (false imprisonment) της… αναπληρώτριας πρωθυπουργού της χώρας!
Κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμα και πολυετή κάθειρξη (η κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» μπορεί να επιφέρει ακόμα και ισόβια!) όχι μόνο γι’ αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ακόμα 17, οι οποίοι δικάζονται τον Απρίλη!
Τι έκαναν όλοι αυτοί; Συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αυτοκίνητο της (πρώην) αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον στην πόλη Jobstown πριν 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν καθυστέρηση στη διαδρομή της για περίπου δύο ώρες. Η διαμαρτυρία βέβαια ήταν ειρηνική και η μόνη που άσκησε βία ήταν η αστυνομία. Η ίδια η Μπάρτον δεν κινδύνεψε φυσικά σε καμία περίπτωση.
Τα «στοιχεία» στα οποία βασίζονται οι κατηγορίες για «παράνομη παρακράτηση» αποκαλύπτουν την πραγματική διάθεση της κυβέρνησης και του κατεστημένου να ποινικοποιήσουν το κίνημα. Ενδεικτικά, ο 17χρονος κρίθηκε ένοχος με βάση τις εξής κατηγορίες (από το επίσημο κατηγορητήριο):
Είπε στη ντουντούκα: «Joanie in your ivory tower- this is called people power» (Τζόαν εκεί ψηλά στον πύργο σου – αυτό εδώ είναι η λαϊκή εξουσία)
Έκανε βόλτες πάνω κάτω
Κάθισε κάτω και έλεγε και σε άλλους να κάνουν το ίδιο
Έκανε χειρονομίες
Έβγαλε βίντεο της Μπάρτον λέγοντας της «Μίλα μας Τζόαν»
Ο τρόπος σύλληψης μάλιστα των κατηγορούμενων ήταν ενδεικτικός: εισβολή ειδικών μονάδων τα ξημερώματα σε σπίτια σαν να πρόκειται για σεσημασμένους κακοποιούς ή τρομοκράτες!
18 άνθρωποι, αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην πληρωμή του φόρου για το νερό κινδυνεύουν με σκληρές ποινές. Ανάμεσά τους o Paul Murfy, εκλεγμένος βουλευτής της ριζοσπαστικής Αριστεράς (μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος / CWI, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ιρλανδία) και κομμάτι του κινήματος, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι.
Το κατεστημένο θέλει να χτυπήσει το κίνημα
Πρόκειται για προσπάθεια να χτυπηθεί η Αριστερά, γενικότερα τα κινήματα αλλά και επί της ουσίας το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρόθεση του κατεστημένου είναι να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι και κυρίως να σταλεί ένα μήνυμα στους πολιτικούς εκπροσώπους του κινήματος όπως στον Paul Murphy, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο φόρο για το νερό.
Αν ο Paul Murphy καταδικαστεί με ποινή μεγαλύτερη των 6 μηνών θα χάσει τη βουλευτική του έδρα! Κι αυτός είναι, απ’ ότι φαίνεται, ο στόχος του κατεστημένου.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα Sunday Business Post η εκλογική συμμαχία της επαναστατικής Αριστεράς με την οποία εκλέχτηκε ο Murphy κερδίζει το 9% των ψήφων, ενώ το Εργατικό Κόμμα μόλις 5% και το Sin Fein 13%.
Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της κρίσης του πολιτικού συστήματος της Ιρλανδίας το οποίο πλέον, εκτός της οικονομικής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει μια ριζοσπαστική αντιπολίτευση στα αριστερά της. Η ποινικοποίηση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την καθιστική διαμαρτυρία δείχνει την αδυναμία του πολιτικού κατεστημένου της Ιρλανδίας να αντιμετωπίσει το ίδιο το κίνημα.
Διεθνές κίνημα αλληλεγγύης
Η καμπάνια Jobstown Not Guilty έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις με βασική επιδίωξη την αλληλεγγύη στους διωκόμενους και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία.
Χιλιάδες στελέχη του κινήματος, συνδικαλιστές, βουλευτές της Αριστεράς, αλλά και κόσμος της βάσης των κινημάτων, έχουν υπογράψει το κάλεσμα αλληλεγγύης της εκστρατείας όχι μόνο από όλη την Ευρώπη αλλά επίσης από τις ΗΠΑ μέχρι και το Χονγκ Κονγκ.
Ενδεικτικά μερικά ονόματα:
Η Άντζελα Ντέιβις, ακτιβίστρια των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και υποστηρίκτρια των Μαύρων Πανθήρων,
Ο Ζαν Λικ Μελανσον, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος στη Γαλλία,
Οι εργατικές ομοσπονδίες της Ιρλανδίας και το ίδιο το Εργατικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας,
Το Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών της Ισπανίας,
Οι ευρωβουλευτές: Malin Bjork (Σουηδία) Fablo de Masl (Γερμανία) Xabier Benito Zluaga (Ισπανία) Merja Kyllonen (Φινλανδία) Νίκος Χουντής (Ελλάδα) Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος) και πολλοί άλλοι.
Δράσεις
Στις 23 Μάρτη πραγματοποιούνται (μέρα που εκδίδεται το παρόν τεύχος του «Ξ») συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πρεσβείες της Ιρλανδίας σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Στη 1 Απρίλη πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση στο Δουβλίνο με διεθνείς παρουσίες.
Στην Ελλάδα, πέρα από τη διαμαρτυρίες στις 23/3, η καμπάνια «Jobstown Not Guilty» οργανώνει στις 5 Απρίλη εκδήλωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα.
Η ημερομηνία σταθμός του κινήματος είναι η 29η Απρίλη. Λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της δίκης έχει καλεστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Δουβλίνου.
Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να μεγαλώσει και να στείλει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας ένα σαφές μήνυμα:
Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν ποινικοποιείται.
Να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τους αγωνιζόμενους Ιρλανδούς.
Στηρίζουμε τους διωκόμενους, το ίδιο το ιρλανδικό εργατικό κίνημα και τους αγωνιστές κατοίκους της Jobstown.