Ιταλία: No Salvini day με 100.000 μαθητές και φοιτητές στο δρόμο για την παιδεία και τον ρατσισμό

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Με μαζικές κινητοποιήσεις 100.000 μαθητών σε περισσότερες από 70 πόλεις και με βασικό σύνθημα «Ημέρα ενάντια στον Σαλβίνι» (No Salvini Day) απάντησαν μαθητές και φοιτητές της Ιταλίας την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές σε σχολεία και πανεπιστήμια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και στο πρόγραμμα που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, «Ασφαλή Σχολεία».

Τόσο το βασικό σύνθημα «No Salvini Day, ρίχνουμε τις μάσκες», όσο και οι αντιδράσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καίγοντας σημαίες του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας και κρεμώντας το ομοίωμα του Σαλβίνι από μια γέφυρα της Ρώμης, αντανακλούν την απέχθεια των μαθητών απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο απέναντι στο πρόσωπο του ρατσιστή Σαλβίνι.

***

Οι περικοπές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της υποβάθμισης της Παιδείας, με τη διαρκή μείωση των δαπανών όπως έχει σημειωθεί τη τελευταία δεκαετία και σαν αποτέλεσμα έχει την εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων όπου σημειώνονται καταρρεύσεις τμημάτων και τραυματισμοί μαθητών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται ο υπουργός Παιδείας να συμπληρώσει με τις προκλητικές δηλώσεις του ότι οι μαθητές «μπορούν να ζεσταθούν με τα ξύλα που υπάρχουν». Την ίδια στιγμή που έχει ανακοινώσει περικοπές 29 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκ. ευρώ αφορούν τα σχολεία και τα υπόλοιπα 15 εκ. τα πανεπιστήμια.

***

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας οι μαθητές και οι φοιτητές βγήκαν μαζικά στους δρόμους τοποθετώντας στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση Κόντε να κάνει περικοπές στη χρηματοδότηση και την επιδότηση των εταιρειών του πετρελαϊκού και ενεργειακού τομέα προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η δημόσια Παιδεία.

Στη Ρώμη, οι μαθητές στράφηκαν επίσης ενάντια στο νέο μέτρο «Ασφαλή Σχολεία» και στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης σε περισσότερα από 30 σχολεία για να ενισχυθεί το κλίμα ασφάλειας. Ένα σχέδιο που κάνει προφανή την προσπάθεια του Σαλβίνι να επιβάλει τον «νόμο» στους σχολικούς χώρους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, όταν ο ίδιοι οι μαθητές μιλάνε για σχολεία υπό κατάρρευση.

Οι μαθητές στο Μιλάνο, έστρεψαν παράλληλα τα βέλη τους ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, γράφοντας συνθήματα «Φτάνει πια με τους νεκρούς στη θάλασσα». Ένα κομμάτι της μαθητικής διαδήλωσης μάλιστα, βρέθηκε στο αμερικάνικο προξενείο για να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο καραβάνι μεταναστών που φτάνει στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ το οποίο είναι έτοιμο να βρεθεί αντιμέτωπο με την αμερικάνικη πολιτοφυλακή και το στρατό.

Στη Νάπολι, οι φοιτητές βρήκαν τη πόρτα του πανεπιστημίου αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια σήκωσαν πανό με σύνθημα «Κυβέρνηση των κλομπ. Σταματήστε την κρατική καταστολή» και έβαψαν τα χέρια τους με κόκκινη μπογιά, διαμαρτυρόμενοι για τον τραυματισμό ενός 15χρονου από την αστυνομία μια ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του Σαλβίνι στη πόλη.

***

Μέσα στη γενική τάση ανόδου της ακροδεξιάς, η ιταλική νεολαία δίνει μια δυναμική απάντηση και ανοίγει το δρόμο για να αποκαλύψει τη λαϊκιστική και ρατσιστική δημαγωγία της ιταλικής κυβέρνησης και του ακροδεξιού Σαλβίνι, που δεν είναι άλλη από το να παίζει τον «σκληρό» απέναντι στους πρόσφυγες και την ίδια ώρα να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στις πλάτες των μαθητών και των φοιτητών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα