Στις 15 Απρίλη, περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι, φοιτητές και χαμηλόμισθοι οργάνωσαν πορείες και καταλήψεις σε 230 πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ!
Στόχος τους το να διεκδικήσουν μισθό 15 δολ. την ώρα και το δικαίωμα να συγκροτούν εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κεντρικό ρόλο στην διοργάνωση της απεργίας έπαιξε το Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΔΣΕΥ) μαζί με το κίνημα «15 Now!» («15 Τώρα!») στο οποίο η Σοσιαλιστική Εναλλακτική, αδερφή οργάνωση του «Ξ» παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε πολλές πόλεις οι κινητοποιήσεις πήραν μαχητικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα και ενώθηκαν με νεότερους ακτιβιστές αλλά και με το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία». Οι εργαζόμενοι σε φαστφουντάδικα, αιχμή του δόρατος του κινήματος «15 τώρα», μαζί με τα προαναφερόμενα κινήματα ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας κοινωνική, οικονομική και φυλετική ισότητα.
Σιατλ: Αν και στο Σιατλ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη κερδίσει (και κατοχυρώσει νομοθετικά) το βασικό μισθό των 15 δολ/ώρα, πάνω από 1000 άτομα βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «Τα 15$ είναι μόνο η αρχή». Η πορεία κατέληξε στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ όπου ενώθηκε με τους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες που διεκδικούν τη δημιουργία εργατικού σωματείου. Αργότερα την ίδια μέρα 21 αγωνιστές συνελήφθησαν επειδή έκλεισαν κεντρικό δρόμο, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Τέλος στην Ανισότητα».
Βοστόνη: 3000 εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν σε μια μαζική και μαχητική πορεία, που αποτελούταν από όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία του «15 Now!» που κέρδισε τα 15$/ώρα για τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Northeastern και τα μέλη του ΔΣΕΥ. Στην πορεία ιδιαίτερη προβολή πήρε το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».
Εξίσου σημαντική ήταν η παρουσία από τη μια των φοιτητών και εκπαιδευτικών από το Κοινωνικό Κολλέγιο, όπου φοιτούν παιδιά από τα φτωχά εργατικά στρώματα που στάθηκαν πλάι στους καθηγητές τους, κι από την άλλη των φοιτητών του Χάρβαρντ, πανεπιστήμιο των εύπορων στρωμάτων, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό και πρωτόγνωρο μήνυμα ενότητας!
Φιλαδέλφεια: Στην πόλη της Φιλαδέλφειας, διοργανώθηκαν πολλές διαφορετικές δράσεις, από την μία άκρη στην άλλη που διήρκεσαν όλη μέρα. Στο Πανεπιστήμιο Temple φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στον επισιτισμό, συγκεντρώθηκαν και βγήκαν σε πορεία. Τα μέλη του 15 Now! εισέβαλαν στο… μπάρμπεκιου που οργάνωνε ο Προέδρος του Πανεπιστημίου και του παρέδωσαν επιστολή με κεντρικά αιτήματα τα 15$/ώρα και τη δημιουργία σωματείου για όλους τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.
Πόρτλαντ: Κοντά στους 500 χαμηλόμισθους συμμετείχαν σε πορεία που κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο (όπου πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος για 15$, αλλά απέκλεισε 2.000 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, εποχιακούς και ημιαπασχολούμενους) και κατέληξε στο κρατικό Πανεπιστήμιο. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάληψη, όπου οι διαδηλωτές καταγγείλανε τους χαμηλούς μισθούς των εργαζόμενων.
Μιννεάπολη: Το κίνημα για 15$, αποκτά καθημερινά περισσότερους υποστηρικτές, καθώς οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την δύναμή τους μέσα από συλλογικές δράσεις! Η πορεία πέρασε από πολλά καταστήματα McDonalds, για να δηλώσει την υποστήριξή της σε έναν ηγετικό στις απεργίες εργαζόμενο, που είχε απολυθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Στη συνέχεια πέρασαν από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, ενώ η ημέρα έκλεισε με κατάληψη ενός καταστήματος McDonalds με τους καλλιτέχνες Lizzo και Manny Phesto να τραγουδούν τραγούδια υπέρ του αιτήματος για 15$/ώρα.
Νιου Τζέρσι: Η 15η Απρίλη, ήταν κομβικός σταθμός για το κίνημα στο Νιου Τζέρσυ, όπου το 15 Now! μαζί με σωματεία και φοιτητικές οργανώσεις διοργάνωσαν πορείες σε όλη την πόλη και αργότερα συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΔΣΕΥ για τα 15 $, με σκοπό να συμβάλλουν με προτάσεις για ένα ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων.
Νέα Υόρκη: Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές δράσεις, με πορείες να κλείνουν κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και εκδηλώσεις. Πάνω από 15.000 κόσμου συμμετείχε στην κεντρική πορεία που κατέληξε στην Times Square δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στη Μητρόπολη του καπιταλισμού!
Σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν είτε μικρές είτε μεγαλύτερες δράσεις και κινητοποιήσεις. Ο αριθμός των 230 πόλεων στις οποίες οργανώθηκαν κινητοποιήσεις δείχνει πως το κίνημα για 15$/ώρα εξαπλώνεται και δημιουργεί πραγματικό πονοκέφαλο στα αφεντικά! Οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο ή παράνομο μέσο που έχουν στην διάθεση τους για να αντιμετωπίσουν το κίνημα και γι’ αυτό η ανάγκη για καλύτερη οργάνωση και επέκταση του κινήματος είναι επιτακτική!