Η Syngenta αποκτά τη δική της… ντομάτα

Η ελβετική πολυεθνική εταιρία τροφίμων και βιοτεχνολογίας Syngenta απέκτησε πρόσφατα τη… ντομάτα της!

Για την ακρίβεια, στις 12/8/15, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών έδωσε στην εταιρία δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την… ανακάλυψη ποικιλίας ντομάτας που προέρχεται από τη διασταύρωση άγριων και εξημερωμένων ποικιλιών.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία που προέκυψε αποτελεί πλέον «πνευματικό δικαίωμα» μιας ιδιωτικής εταιρίας.

Σύμφωνα με το biotechwatch.gr, τον περασμένο Μάρτη, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών αποφάσισε ότι μπορεί στο εξής να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όχι μόνο για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, αλλά και για αυτά που προκύπτουν από κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής και διασταύρωσης!

Έτσι, οι μεγάλες εταιρίες βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont κ.α., αποτελούν διπλή απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια του πλανήτη, αλλά και για τους μικρούς παραγωγούς. Από τη μια απειλούν να κατακλύσουν την αγροτική παραγωγή με τα επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία γενετικά τροποποιημένα φυτά τους, ενώ από την άλλη «κατοχυρώνουν» ως πνευματική τους ιδιοκτησία ακόμη και φυτά τα οποία προκύπτουν με κλασσικές μεθόδους διασταύρωσης και αναπαραγωγής.

Τελικός στόχος των πολυεθνικών των τροφίμων είναι ο πλήρης έλεγχος στην παραγωγή και τη διακίνηση τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την «κατοχύρωση» μιας σειράς ποικιλιών φυτών, από το σπόρο μέχρι τους καρπούς του, είτε αυτά είναι προϊόντα των εργαστηρίων τους, είτε μπορούν να προκύψουν με κλασσικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Έτσι, κάθε αγρότης του πλανήτη θα καταλήξει τελικά να εξαρτάται από ένα συνολικό «πακέτο» μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας, που θα περιλαμβάνει τα πάντα: από τους σπόρους, μέχρι τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το συγκεκριμένο φυτό. Παράλληλα, ο παγκόσμιος πληθυσμός δε θα έχει άλλη επιλογή ως προς τις διατροφικές του συνήθειες, από το να καταναλώνει τα αμφιβόλου ασφάλειας προϊόντα τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα