Της Σύνταξης του «Ξ»
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο καίριο πλήγμα στη Δημόσια Υγεία για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις της ιδιωτικής Υγείας. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη στη Βουλή βρίσκει την συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων όσων πρόσκεινται στην ΝΔ) αντίθετους.
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση:
- Επιτρέπει σε γιατρούς που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.
- Επιτρέπει να γίνονται ιδιωτικά (απογευματινά) χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιεί το «φακελάκι» και μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε προθάλαμο για την ιδιωτική υγεία, καθώς πολλοί γιατροί θα κατευθύνουν τους ασθενείς που μπορούν να πληρώσουν στην ιδιωτική κλινική/ιατρείο όπου θα εργάζονται.
Όσοι για λόγους συνείδησης δεν θα το κάνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται εξαντλημένοι σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτημένο και με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
***
Σήμερα στο ΕΣΥ συνταξιοδοτούνται πολλοί περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές κλπ από όσους προσλαμβάνονται. Το προσωπικό που έχει μείνει στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύει σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και με πολύ υψηλά ποσοστά burnout (εργασιακής εξουθένωσης). Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για εξετάσεις και ραντεβού και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο.
Η κυβέρνηση αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις, προσλαμβάνει ελάχιστο κόσμο (κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή/και με «μπλοκάκια») για να λύσει τα εντελώς επείγοντα προβλήματα και στρέφει επίσημα τον κόσμο στην ιδιωτική Υγεία.
Όποιος/α δεν έχει χρήματα για την ιδιωτική Υγεία θα συνεχίσει να περιμένει μήνες (ή και χρόνο/ια) για ένα ραντεβού και μία εξέταση, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία ή και τη ζωή του (π.χ. διάγνωση καρκίνου που γίνεται πολύ αργά κ.α.).
***
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που καλέστηκαν από την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και τις τοπικές ενώσεις δεν είχαν τη συμμετοχή που αντιστοιχεί στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται το ΕΣΥ.
Όμως η επίθεση στο ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζομένους στην Υγεία, αφορά όλη την κοινωνία. Γεγονός είναι ότι το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μην τους αφορούσε το θέμα. Στην πραγματικότητα όφειλαν να καλέσουν απεργιακές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και να παρουσιάσουν ένα μαχητικό σχέδιο δράσεων ώστε να μαζικοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο. Ένα μέτωπο όλων των εργαζομένων θα μπορούσε να στείλει αυτό το σχέδιο νόμου στο καλάθι των αχρήστων και να ακυρώσει τα σχέδια των αρπακτικών που κερδοσκοπούν με την υγεία μας.
***
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τη δημόσια Υγεία και την κοινωνία, στα πλαίσια των επιθέσεων της ΝΔ από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησής της. Την ίδια ώρα, υπάρχουν δείγματα πως το κίνημα σιγά σιγά αρχίζει να σηκώνει κεφάλι.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επίσης φανερό πως οι κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν θέλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις μας απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.
Είναι καθήκον της Αριστεράς και των μαχητικών σωματείων να λειτουργήσουν ενωτικά σε επίπεδο βάσης, τερματίζοντας τον καταστροφικό και απογοητευτικό για τα λαϊκά στρώματα κατακερματισμό που επικρατεί, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των αγώνων και τη διεκδίκηση ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.