Array

Η κομπίνα των 2 “εθελοντών” ελεγκτών – Συνέντευξη με τον Α. Κασιμέρη

Το Σάββατο (21/6) δυο «εθελοντές» ελεγκτές της Ο.ΣΥ ( λεωφορεία Αθήνας) συνελήφθησαν επειδή με πλαστά μπλοκ επιβολής προστίμων καταχράστηκαν από την εταιρεία συνολικά 90.000 ευρώ. Μιλήσαμε για το θέμα, όπως και γενικότερα για το θεσμό των «εθελοντών» ελεγκτών, με τον σύντροφο Αποστόλη Κασιμέρη, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ με την παράταξη "Ανεξάρτητη Παρέμβαση".

Αποστόλη, πες μας με δυο λόγια τι ακριβώς έχει γίνει με το θέμα των «εθελοντών» ελεγκτών;

Δυο εργαζόμενοι της ΟΣΥ, οδηγοί και ταυτόχρονα «εθελοντές» ελεγκτές, συνελήφθησαν επειδή παράλληλα με τα κανονικά μπλοκ της εταιρείας στα οποία κατέγραφαν τα πρόστιμα, είχαν και πλαστά μπλοκ με τα οποία βεβαίωναν πρόστιμα σε όσους από τους επιβάτες επιθυμούσαν να τα πληρώσουν επί τόπου (για να πληρώσουν έτσι το μισό του προστίμου, όπως προβλέπεται) και έβαζαν τα λεφτά στην τσέπη τους. Μαζί τους συνελήφθησαν και δυο τυπογράφοι που λειτουργούσαν ως οι πλαστογράφοι των ελεγκτών.

Πως αποκαλύφθηκαν οι ελεγκτές;

Την Παρασκευή 20/6, κατέβασαν από το λεωφορείο Α5 μια επιβάτισσα, της κατέγραψαν πρόστιμο στο πλαστό μπλοκ και μετά την συνόδευσαν στο ΑΤΜ για να βγάλει χρήματα και να τους πληρώσει. Έκαναν όμως το λάθος και ξέχασαν να της δώσουν πίσω την ταυτότητα της. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όταν η επιβάτισσα επικοινώνησε με την ΟΣΥ για να βρει την ταυτότητα της, διαπιστώθηκε πως η απόδειξη πληρωμής που της είχαν κόψει ήταν πλαστή και οι ίδιοι είχαν συμπληρώσει ψευδή στοιχεία (διαφορετική γραμμή και ψεύτικο μητρώο). Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για παρόμοια δράση «εθελοντών» ελεγκτών, ενώ ιδιαίτερα σήμερα, μετά και τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε αυτή η υπόθεση στα ΜΜΕ, αρκετοί πολίτες ήρθαν στα κεντρικά της εταιρίας για να κάνουν παράπονα και να καταγγείλουν περιστατικά.

Τι ακριβώς είναι ο θεσμός του «εθελοντή» ελεγκτή;

«Εθελοντές» ελεγκτές είναι εργαζόμενοι της ΟΣΥ (συνήθως οδηγοί) που αφού κάνουν την σχετική αίτηση, τους δίνεται από την εταιρεία η κάρτα του «εθελοντή ελεγκτή». Έχουν έτσι το δικαίωμα, εκτός του ωραρίου εργασίας τους, να διενεργούν ελέγχους στα λεωφορεία. Σε αντίθεση βέβαια με τους κανονικούς ελεγκτές, που έχουν προσληφθεί ως τέτοιοι και δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την επιβολή προστίμων, οι «εθελοντές» ελεγκτές παίρνουν και πληρωμένα ρεπό από την εταιρεία για τις υπηρεσίες τους, και (κυρίως) παίρνουν το 50% από το ποσό των χρημάτων που αποδίδεται στην εταιρεία από τα πρόστιμα που επιβάλλουν.

Πως σου φάνηκε αυτή η εξέλιξη με τις πλαστογραφίες;

Η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. καλείται να θερίσει ότι έσπειρε. Εμείς (η Ανεξάρτητη Παρέμβαση) είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό που οδηγεί η σύνδεση του ελέγχου με «μπόνους» για τους ελεγκτές. Ο κ. Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αντί να περιορίσει και να σταματήσει έναν θεσμό που δημιουργεί «κεφαλοκυνηγούς» και διαφθορά, ενθάρρυνε τους «εθελοντές» ελεγκτές. Πέρασε το «μπόνους» που λαμβάνουν ανά πρόστιμο στην υποτιθέμενη «Σ.Σ.Ε.» του κλάδου, ενώ πρόσφατα «επιμόρφωσε» 200 «εθελοντές» ελεγκτές με τη συνδρομή και τις γνώσεις βαθμοφόρων από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. σε μια προσπάθεια να εντείνει την καταστολή των «λαθρεπιβατών» στα ΜΜΜ, όπως αρέσκεται να αποκαλεί τους άνεργους, τους χαμηλόμισθούς, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους, τους μη έχοντες γενικά.

Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

Εμείς σαν Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχαμε πάντα την άποψη πως κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να γίνει «κεφαλοκυνηγός».

Διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και όχι κυνηγώντας φτωχούς και ανέργους. Ο θεσμός του «εθελοντή ελεγκτή» πρέπει να καταργηθεί άμεσα – πριν οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Ας μην ξεχνάμε τον θάνατο του Θ. Καναούτη τον περασμένο Αύγουστο στο Περιστέρι…

Σε μια πόλη με τα μεγέθη της Αθήνας, η μετακίνηση δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Κι αυτή η ανάγκη υπάρχει είτε έχεις χρήματα είτε όχι. Πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των μαθητών, των χαμηλοσυνταξιούχων, στην κατεύθυνση της δωρεάν μετακίνησης για όλους. Οι μεταφορές πρέπει να μετατραπούν κάποια στιγμή σε αυτό που πραγματικά είναι: κοινωνικό αγαθό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα