Η γνώμη του βρετανού αξιολογητή για την ελληνική εκπαίδευση

Ο Πίτερ Ουίλιαμς, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, βρέθηκε για δύο μέρες στην Αθήνα, μίλησε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, και όσα είπε σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία στις 27/10, τόσο για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Μ. Βρετανία, όσο και για το πώς βλέπει την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους Έλληνες φοιτητές, είναι αποκαλυπτικά.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των δηλώσεών του, έχει να κάνει με τη σύνδεση αξιολόγησης και χρηματοδότησης στα βρετανικά πανεπιστήμια, που όπως μας ενημερώνει, είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Ουίλιαμς, στη Βρετανία, ο νόμος ορίζει ότι κριτήριο για τη χρηματοδότηση είναι «να παρέχει το ίδρυμα ή το πανεπιστήμιο τη συμφωνημένη ποιότητα που προβλέπεται». Αν, λοιπόν, ένα πανεπιστήμιο λάβει στην έκθεση της Επιτροπής Διασφάλισης “μερική” ή “καθόλου” εμπιστοσύνη και δεν αναστρέψει την κατάσταση στο προβλεπόμενο διάστημα των 18 μηνών, τότε μπορεί το Συμβούλιο Χρηματοδότησης να μη δρομολογήσει τη στήριξή του».

Σε αντίθεση με όσα προσπαθεί να μας πείσει η υπουργός παιδείας, (ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν θα έχει το χαρακτήρα της «τιμωρίας», και ότι δε θα σημαίνει τη μείωση της χρηματοδότησης για κάποιες σχολές), η ευρωπαϊκή εμπειρία της αξιολόγησης, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο κύριος Ουίλιαμς όμως, διαψεύδει την υπουργό και σε ένα ακόμη θέμα. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου σε σχέση με την αξιολόγηση, ήταν ότι πρέπει να βιαστούμε, γιατί έχουμε μείνει πίσω στο θέμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ε.Ε. και είναι επείγον να συμμορφωθούμε και να συμπλεύσουμε με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της ηπείρου. Ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της επιτροπής διασφάλισης ποιότητας δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη, αφού «οι κοινοί κανόνες αξιολόγησης θα αργήσουν πολύ ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ενδιαφέρουσα είναι όμως και η άποψή του για την «αιώνια φοίτηση» στην Ελλάδα. «Δεν συμβαίνει αυτό στη Βρετανία, δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλη χώρα του πλανήτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό -υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Δεν θέλουν να εργαστούν». Αυτό που σίγουρα δεν καταλαβαίνει ο κύριος Ουίλιαμς, είναι ότι σίγουρα υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες φοιτητές δεν τελειώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους, και είναι ακριβώς ο αντίθετος από αυτόν που πιστεύει. Ότι δηλαδή, οι φοιτητές που χρειάζονται παραπάνω χρόνια από ότι προβλέπεται για να πάρουν το πτυχίο τους, είναι ακριβώς αυτοί που εργάζονται, όχι μόνο για να τελειώσουν μια σχολή, αλλά και για να καταφέρουν να επιβιώσουν, όταν το επίπεδο παροχών και φοιτητικής μέριμνας στην Ελλάδα, όπως και η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης συνολικά, είναι πολύ χαμηλότερη από όλες της χώρες της Ε.Ε. αυτό όμως δεν φαίνεται ούτε να το γνωρίζει, ούτε να τον απασχολεί.

Ηλέκτρα Κλείτσα,

Φιλοσοφική Αθήνας

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα