Σοκ και οργή έχει προκαλέσει η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτέμβρη στο λιμάνι του Πειραιά.
Σοκ για τον τρόπο με τον οποίο ο Αντώνης Καρυώτης δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon -ιδιοκτησίας της Attica Group-, τα οποία όχι μόνο έριξαν στη θάλασσα, αλλά τον άφησαν αβοήθητο να παλεύει με τη δίνη που προκάλεσαν οι μηχανές του πλοίου. Στη συνέχεια έδωσαν εντολή για να συνεχίσει η αναχώρηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιβατών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας.
Οργή για τον τρόπο που η εταιρεία προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της και για το λιμενικό και τα ΜΜΕ που προσπάθησαν να βαφτίσουν τη δολοφονία «ατύχημα» που προκλήθηκε από το ίδιο το θύμα. Ένα θύμα που, μέσα από το πρίσμα της βαρβαρότητας του συστήματος, μπορεί να θεωρηθεί «εύκολο» θύμα, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που το σύστημα διδάσκει την κοινωνία να μισεί. Ο Αντώνης ήταν φτωχός, από φτωχή οικογένεια και με νοητική υστέρηση.
Όμως, όσο και αν οι διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων σπρώχνουν ανθρώπους όπως ο Αντώνης στο περιθώριο, υποτιμώντας την αξία των ζωών τους, η δολοφονία του Αντώνη τους διέψευσε. Για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ο Αντώνης δεν ήταν «ξένο σώμα», αλλά «δικός μας άνθρωπος».
Προφανώς, όλα τα μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν στο δολοφονικό περιστατικό έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και πρέπει να διεκδικήσουμε την αυστηρή τους τιμωρία. Τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στον ύπαρχο -ο οποίος έσπρωξε τον Αντώνη Καρυώτη από τον καταπέλτη- ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός του καταστρώματος κατηγορούνται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο καπετάνιος αντιμετωπίζει δίωξη για παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, επειδή συνέχισε την πορεία του καραβιού, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα.
Οι ευθύνες εταιρείας και Λιμενικού
Πέρα όμως από τα μέλη του πληρώματος, τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της ακτοπλοϊκής εταιρείας όσο και του Λιμενικού.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα δεν επιτρέπεται να λυθούν οι κάβοι και να αναχωρήσει το πλοίο με κατεβασμένο τον καταπέλτη για λόγους ασφαλείας.
Επίσης, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 177 που καθορίζει τη φόρτωση του πλοίου, «η ασφάλιση του καταπέλτη και της θύρας ασφαλείας πρέπει να γίνεται πριν τον απόπλου του πλοίου με ευθύνη του πλοιάρχου».
Πρόκειται για κανονισμούς που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται καθώς για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες «ο χρόνος είναι χρήμα» και θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε καθυστέρηση, ακόμα και αν αυτή σημαίνει λιγότερη ασφάλεια για πλήρωμα και επιβάτες. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αυτό που είναι ήδη γνωστό για την πλειοψηφία της κοινωνίας: πως για τις εταιρείες, τα κέρδη τοποθετούνται πιο ψηλά από την ασφάλεια των επιβατών και την ανθρώπινη ζωή.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται το ερώτημα για το που βρισκόταν το Λιμενικό κατά την αναχώρηση του πλοίου, καθώς από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει διαπιστώνεται η πλήρης απουσία του.
Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών, η παρουσία Λιμενικού εκπροσώπου είναι απαραίτητη, αφού στα καθήκοντα του Λιμενικού περιλαμβάνεται:
«Η λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων κατά τους κατάπλους και απόπλους των επιβατηγών πλοίων, επιβατηγών οχηματαγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής διακίνηση των επιβατών και οχημάτων στους χερσαίους χώρους λιμένα και η επιβίβαση/αποβίβαση από τα πλοία».
Φυσικά, όσο ηχηρή ήταν η απουσία του Λιμενικού τις στιγμές της δολοφονίας του Αντώνη, άλλο τόσο ήταν και η παρουσία του την επόμενη ημέρα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στον Πειραιά. Δεκάδες λιμενικοί επιστρατεύτηκαν για να «προστατεύσουν» τα συμφέροντα και τις περιουσίες των πλοιοκτητών, απέναντι στους συγκεντρωμένους.
Από τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη
Η δολοφονία στον Πειραιά δεν είναι η πρώτη απάνθρωπη ενέργεια στην οποία εμπλέκεται η Attica Group.
Σύμφωνα με πολύμηνη έρευνα του δημοσιογραφικού οργανισμού Salomon υπό τον συντονισμό του Lighthouse Reports, τα επιβατηγά πλοία Superfast Ferries, επίσης ιδιοκτησία της Attica Group, που κάνουν τα δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, πραγματοποιούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Οι μετανάστες αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους-κελιά και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το πλήρωμα τους δένει με χειροπέδες!
Επομένως, η εταιρία δεν μπορεί να ρίξει την ευθύνη μόνο σε αυτούς που ήταν φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, καθώς με τις απάνθρωπες πρακτικές της απαξιώνει την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Εξοργιστικές δηλώσεις
Εξοργιστικές ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μιλώντας στο Open είπε:
«Εγώ θεωρώ πως σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω έναν μισθό, ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».
Στην ουσία αυτό που έκανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης ήταν να εξισώσει το θύμα με τους θύτες προκειμένου να «ξεπλύνει» τις τεράστιες ευθύνες των θυτών και της εταιρείας.Η κατακραυγή που ακολούθησε τη δήλωσή του, τον υποχρέωσε σε «δημόσια συγγνώμη» σε ενημερωτική εκπομπή, αλλά ήταν πλέον αργά. Το αρχικό του μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και τίποτα δεν μπορεί πια να πείσει για το αντίθετο.
Το ίδιο εξοργιστικά ήταν και όσα είπε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Ιωάννα Μάνδρου.
«Ένας άνθρωπος 36 ετών να χάσει τη ζωή του τόσο άδικα; Έκανε το λάθος και μπήκε στο καράβι την ώρα που ξεκινούσε. Ας τον έσπρωχναν μέσα. Ας τον πλάκωναν στις κλοτσιές. Ας τον παρέδιδαν στο Λιμεναρχείο. Ας του έβαζαν πρόστιμο. Ας του ασκούσαν δίωξη στον Εισαγγελέα. Όλα επιτρέπονται, εκτός από το να το σπρώξεις και να τον σκοτώσεις».
Για τη Μάνδρου λοιπόν, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να επιβιβαστεί στο πλοίο αργοπορημένος ή χωρίς εισιτήριο «όλα επιτρέπονται», ακόμα και το ξύλο, αλλά η «κόκκινη γραμμή» είναι να τον σκοτώσεις.
Ίσως η πιο «δυνατή» απάντηση στις βάρβαρες δηλώσεις της Μάνδρου, είναι αυτή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, που της υπενθύμισε ότι ο δικός της γιος, δολοφονήθηκε με κλωτσιές, αφού πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας πολλαπλών τραυμάτων, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση!
Καμία συγκάλυψη των ευθυνών
Μέσα σε αυτό το κλίμα οργής πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στον Πειραιά, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, την Πάτρα και αλλού, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορέων, φοιτητών και οργανώσεων της Αριστεράς, αποδεικνύοντας ότι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας βρίσκονται σε εγρήγορση.
Είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που επανειλημμένα βγαίνει στον δρόμο μετά από φρικιαστικές δολοφονίες που έχουν πραγματοποιηθεί με την ευθύνη της κυβέρνησης ή των ιδιωτικών εταιρειών. Το απέδειξε με το κίνημα που αναπτύχθηκε μετά τη δολοφονία στα Τέμπη, μετά το έγκλημα στην Πύλο κτλ.
Η δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη αποκαλύπτει γι’ άλλη μια φορά τη σαπίλα του συστήματος που δίνει την ελευθερία στις εταιρείες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και την ίδια στιγμή να απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.
Η δολοφονία αυτή όμως δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Είναι σημαντικό η οργή προς τους υπεύθυνους και η αλληλεγγύη προς τον Αντώνη και την οικογένειά του, να πάρουν τη μορφή κινήματος με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις για την οργάνωση του αγώνα. Ένα κίνημα που να διεκδικήσει την τιμωρία των ενόχων και της εταιρείας, αλλά παράλληλα να ανοίξει τη συζήτηση και τη διεκδίκηση φτηνών και ασφαλών ταξιδιών στη θάλασσα, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και όχι τα κέρδη των πλοιοκτητών.