Array

Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. «χαρίζει» τα διώροφα λεωφορεία. Οι ιδιώτες βγάζουν κέρδη σε βάρος της Ο.ΣΥ.*

  

Δελτίο Τύπου της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» – συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων στα λεωφορεία στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα

Το 2007 η ΕΘΕΛ παράγγειλε 4 διώροφα λεωφορεία. Τα λεωφορεία αυτά τα οποία κόστισαν 1,6 εκ. € θα εκτελούσαν, σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες, τη γραμμή «400» – Τουριστικά Αξιοθέατα της Αθήνας, ενώ το αντίτιμο που θα πλήρωναν οι τουρίστες και οι πολίτες θα ήταν 5€.

Από το 2008 (που παρελήφθησαν) μέχρι και σήμερα, τα λεωφορεία αυτά σαπίζουν στα αμαξοστάσια, καθώς οι κ. Στυλιανίδης και Σπηλιωτόπουλος (υπουργοί τότε τουρισμού και μεταφορών) με την υπ’ αριθμόν 22212/2008 απόφαση, απαγόρευσαν τη χρήση τους ως τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης (δηλαδή το σκοπό για τον οποίο είχαν αγοραστεί). Η γραμμή «Τουριστικά Αξιοθέατα της Αθήνας» παραχωρήθηκε από τότε σε ιδιώτες, ενώ το αντίτιμο που πληρώνουν οι τουρίστες και οι πολίτες για την διαδρομή πλησιάζει τα 20€! Η επόμενη κυβέρνηση συνέχισε το έργο των Σπηλιωτόπουλου και Στυλιανίδη, καταργώντας και επίσημα τη γραμμή «Τουριστικά Αξιοθέατα της Αθήνας» από το σχεδιασμό του ΟΑΣΑ.

Σήμερα ο κ. Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. αποφάσισε να «αξιοποιήσει» τα διώροφα λεωφορεία ενοικιάζοντας τα στους ιδιώτες που εκτελούν τις τουριστικές γραμμές.

Τα λεωφορεία ενοικιάζονται στην εξευτελιστική τιμή των 3.000€ το μήνα έκαστο. Ο κ. Οικονόμου νοικιάζει επαγγελματικά οχήματα ειδικού τύπου για 100€ την ημέρα! Τιμή που στην αγορά αντιστοιχεί στο ημερήσιο ενοίκιο ενός μικρού 9θέσιου οχήματος** και όχι σε επαγγελματικά οχήματα ειδικού τύπου τα οποία το ελληνικό δημόσιο χρυσοπλήρωσε (400.000€ το καθένα κόστισαν)!

Ο κ. Οικονόμου νοικιάζει τα λεωφορεία για 6 μήνες. Ο ιδιώτης θα «βγάλει» με αυτά όλη την τουριστική σεζόν και τους υπόλοιπους μήνες (για να μην επιβαρύνεται οικονομικά) θα τα επιστρέψει στην Ο.ΣΥ. η οποία θα τα επισκευάσει, θα τα συντηρήσει και θα τα ξαναδώσει στον ιδιώτη την επόμενη σεζόν.

Το ποιος βγαίνει ωφελημένος και ποιος ζημιώνεται από την ενοικίαση των διώροφων λεωφορείων της Ο.ΣΥ. είναι πασιφανές.

Η Ο.ΣΥ. έχει τα λεωφορεία, έχει τους οδηγούς, έχει τα αμαξοστάσια, έχει το τεχνικό προσωπικό. Γιατί λοιπόν να πάρει το «έργο» των τουριστικών γραμμών ιδιώτης;

Ο κ. Οικονόμου ενοικιάζοντας τα διώροφα λεωφορεία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ο.ΣΥ. ούτε των πολιτών που μέσω της φορολογίας τους επιδοτούν τη δημόσια αστική συγκοινωνία. Εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Διεκδικούμε η γραμμή Τουριστικά Αξιοθέατα Αθήνας να επανασυσταθεί από τον ΟΑΣΑ και να λειτουργήσει με δημόσια τουριστικά λεωφορεία και το προσωπικό της Ο.ΣΥ. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο!

Υ.Γ. Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» έχει επανειλημμένα καταγγείλει στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών αλλά και στα ΜΜΕ το σκάνδαλο των διώροφων λεωφορείων (π.χ. Έθνος 7/12/2012, ΣΚΑΪ 29/1/2013 και πρωτύτερα) ενώ το Δεκέμβρη του 2012 κατάφερε, μέσω κινητοποίησης που κάλεσε, να ματαιώσει τα σχέδια της διοίκησης της Ο.ΣΥ. που και τότε προέβλεπαν παραχώρηση των διώροφων λεωφορείων σε ιδιώτη (συγκεκριμένα στην Somaco Tours). Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων μας, τον Ιούνιο του ’13, επισκεφτήκαμε τον τότε Διεύθ. Σύμβουλο του ΟΑΣΑ κ. Δελούκα, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε το σοβαρό αυτό θέμα και ότι θα έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε τα διώροφα λεωφορεία να λειτουργήσουν στην ειδική γραμμή για την οποία αγοράστηκαν. Ο κ. Δελούκας έχει πλέον απομακρυνθεί από τη θέση που κατείχε στον ΟΑΣΑ και η νέα διοίκηση της Ο.ΣΥ. ξαναπιάνει το νήμα του σκανδάλου από το σημείο που είχε αφεθεί. 


____________________
* Ο.ΣΥ. – Οδικές Συγκοινωνίες – είναι η δημόσια εταιρία αστικών συγκοινωνιών στην οποία ανήκουν τα λεωφορεία (πρώην ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ (πρώην ΗΛΠΑΠ)

** Με μια περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να δει τις τιμές με τις οποίες ενοικιάζονται ι.χ. αυτοκίνητα και μικρά πούλμαν. Π.χ. ένα 4θέσιο Hyundai Accent ενοικιάζεται προς 84€ την ημέρα, ένα VW Transporter 9 θέσεων ενοικιάζεται προς 99€ την ημέρα, ένα 4θέσιο Volvo S40 ενοικιάζεται προς 105€ την ημέρα, κοκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα