Ο Αρμπάν Περλάλα, έγινε «διάσημος» τον Γενάρη του 1999, όταν κατά τη διάρκεια του κινήματος των μαθητικών καταλήψεων ενάντια στο νόμο Αρσένη, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε on camera με την κατηγορία ότι έριξε μολότοφ σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης. Η ΟΛΜΕ, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του, είχαν τότε καταγγείλει ως άδικη και αναίτια τη σύλληψη και κατέβαλαν 3 εκ. δρχ. για να αποφυ-λακιστεί. Σήμερα δημιουργεί ραπ μουσική με ελληνικό και αλβανικό στίχο και αφιερώνει το πρώτο του cd στη δεύτερη γενιά των Αλβανών μεταναστών.
Μέσα από σκόρπιες φράσεις δίνει το στίγμα αυτής της γενιάς (ATHENS VOICE, 02/02/2006).
«Έφυγα δώδεκα χρονών και πέρασα παρά-νομα τα ελληνοαλβανικά σύνορα παρέα με τον πατέρα μου… Ήταν χειμώνας του 1993… Έπρεπε να σώσουμε το αρρωστημένο μάτι μου. Στην Aλβανία δεν είχαμε καμία πιθα-νότητα… Mόλις περάσαμε τα σύνορα, πέσα-με πάνω σε ελληνική στρατιωτική περίπολο. Πριν από μας είχαν συλλάβει άλλους Aλβανούς, οι οποίοι είχαν φάει ξύλο… O πατέρας μου προσπαθούσε να εξη-γήσει στους φαντάρους ότι πέρασε τα σύνορα για να σώσει το μάτι μου. O αξιωματικός το κατάλαβε και έδωσε εντολή να μην μας πειράξουν… Mας πλησίασε και μας έδωσε λεφτά για το ταξί… Tότε κατάλαβα ότι η ξενιτιά είναι σαν τη ζαριά και η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη…».
«Δούλεψα με τον πατέρα μου δώδεκα ώρες την ημέρα στα χωράφια για να μαζέψουμε λεφτά για την εγχείρηση. Tα πρώτα ελληνικά γράμματα τα έμαθα από τα κασόνια που γεμίζαμε με πατάτες…».
Για την εμπειρία του το ’99 λέει:
«Mέχρι τότε είχα γνωρίσει την Eλλάδα που σου βάζει το μάτι. Ξαφνικά γνώ-ρισα την Eλλάδα που σου βγάζει το μάτι… Mου πήρε πολύ καιρό να το ξεπεράσω… Δεν μ’ αρέσει όμως να με βλέπω πάντα ως θύμα, να είμαι “ο Aρμπάν που έδειραν οι μπάτσοι”…».
Για το ποια αναγνωρίζει ως ταυτότητα του λέει:
«Όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση απα-ντώ συνήθως πως είμαι Aθηναίος. Mερικοί σκανδαλίζονται: “ένας Aθηναίος από την Aλβανία;”… Nαι ρε φιλαράκο, αναπνέω, περπατάω, κοζάρω και με κοζάρουν, ραπάρω, ερωτεύομαι, κάνω μαλακίες, ονειρεύομαι, κράζω και με κράζουν σε αυτή την πόλη, τι πρέπει να είμαι λοιπόν;».
____________
Μέσα σε 9 χρόνια υπερδεκαπλασιάστηκαν οι αλλοδαποί μαθητές στα ελληνικά σχολεία. Το σχολικό έτος 1995-96 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοιτούσαν 8.455 αλλοδαποί μαθητές. Εννέα χρόνια αργότερα (2004-5), ο αριθμός τις έφτασε τις 108.684 ! Ειδικότερα στην πρωτοβάθμια φοιτούν σήμερα 70.423 αλλοδαποί μαθητές και στη δευτεροβάθμια 38.261.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών – Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΥΠΟΔΕ), οι μαθητές αυτοί προέρχονται από τουλάχιστον 45 χώρες. Στη συντριπτική τις πλειονότητα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ πολλοί κατάγονται από την Ρωσία, την Αρμενία, το Ιράκ, τις Φιλιππίνες κ.λ.π. (Από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/02/2006).
____________