Tου Πάνου Γεωργακόπουλου, μέλος Δ.Σ. του Σ.Φ. του τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Για ένα ακόμη έτος είδαμε την κυβέρνηση, να περνάει εν μέσω καλοκαιριού, ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, και να επισπεύσει την συντομότερη εφαρμογή του. Ουσιαστικές αλλαγές δεν παρατηρούνται σε αυτό το νομοσχέδιο και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι από πλευράς τρικομματικής κυβέρνησης του μνημονίου υπήρξε διάθεση ικανοποίησης των αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος.
Οι φοιτητές όμως δεν μένουν αμέτοχοι σε όλο αυτό. Για ακόμη μια φορά είναι έτοιμοι να αντισταθούν. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου, όπως και πέρσι, από τα τέλη Αυγούστου καλέστηκαν ανοιχτές κοινές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων με σκοπό τη συζήτηση για τις παραμέτρους της παρούσας κατάστασης και πιθανούς τρόπους δράσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου(κόψιμο δωρεάν σίτισης και στέγασης, κτηριακό, έλλειψη συμβάσεων, ακόμη χαμηλότερη χρηματοδότηση) αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί ο νέος νόμος (ιδιωτικοποίηση της παιδείας, δίδακτρα, κατακερματισμός επιστημονικής γνώσης), στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27/8, με παρουσία 50 ατόμων, φοιτητών και καθηγητών από το ευρύτερο φάσμα της αριστεράς πλην του Μ.Α.Σ., του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και ανέντακτους, αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων και δυναμική κινητοποίηση στο γραφείο της πρυτάνεως, κ. Σαλή, ώστε να αναγκαστεί να λογοδοτήσει στους φοιτητές. Επιπλέον συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατάληψης στο κτήριο της Πρυτανείας με σκοπό τη στέγαση των φοιτητών, την άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του πανεπιστήμιου με αφορμή τις πρόσφατες αλλά και παλιότερες εγκληματικές πράξεις της. Επιπροσθέτως ειπώθηκε να γίνουν προσπάθειες για πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στα τμήματα και κλιμάκωση της πάλης με καταλήψεις και στα τμήματα από τον Οκτώβρη.
Δύο μέρες μετά την πρώτη συνάντηση του συντονιστικού, η πρυτανική αρχή χωρίς καν να συγκαλέσει πρυτανικό συμβούλιο, πήρε πίσω την απόφαση που είχε παρθεί το καλοκαίρι ενημερώνοντας ότι το Σεπτέμβρη θα στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που στεγάζονταν πέρσι και στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία, ενώ με την προηγούμενη απόφαση κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν μόνο σε όσους στεγάζονταν στο κτήριο της εστίας. Αυτή ήταν μια πρώτη νίκη για το φοιτητικό κίνημα στην Κέρκυρα. Στη δεύτερη συνάντηση του συντονιστικού που έγινε στις 29/8 με παρουσία περίπου 40 ατόμων συζητήθηκε η απόφαση της πρυτανικής αρχής και παρότι αρχικά υπήρχε η διάθεση για αναστολή των κινητοποιήσεων από μερίδα φοιτητών, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας γιατί τα αιτήματά μας δεν είχαν να κάνουν μόνο με τη στέγαση αλλά και με τη δωρεάν σίτιση και διανομή συγγραμμάτων, το κτιριακό καθώς και την καταπάτηση του ασύλου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να γραφτεί κείμενο το οποίο θα μοιραστεί τόσο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και στην κοινωνία της Κέρκυρας και θα λειτουργήσει και ως ενωτικό πλαίσιο στις συνελεύσεις των συλλόγων φοιτητών που έχουν οριστεί για την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον ορίστηκε η επόμενη συνάντηση για την Δευτέρα 3/9 με τη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο χώρος της παιδείας στην Ελλάδα είναι ένας χώρος που έχει δώσει πολλούς αγώνες. Οι περισσότεροι εξ αυτών έγιναν μαζί με τους εργαζομένους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα μας και φέτος. Με τη δημιουργία πανσπουδαστικού-πανεργατικού συντονιστικού. Εργάτες, μαθητές, φοιτητές πρέπει να είναι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί μόνο τότε θα καταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας να γίνουν πραγματικότητα.