Της Άννας Τσελώνη
Η επιτυχία στη διεκδίκηση και ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Ελλάδα παρουσιάστηκε ως «μάννα εξ ουρανού» που θα ωφελούσε την Ελλάδα από διάφορες σκοπιές. Βασικά επιχειρήματα υπέρ της υπήρξαν τα ζωτικά κατασκευαστικά έργα και η μείωση της ανεργίας.
Mελέτες προερχόμενες από το Ινστιτούτο Οικοδομικών Κατασκευών μιλούν για εκτίναξη του ποσοστού απασχόλησης στις κατασκευές το τελευταίο έτος πριν την Ολυμπιάδα σε πάνω από 300.000, συμπεριλαμβανομένων τεχνιτών και ανειδίκευτων εργατών.
Τo γνωστό ρητό όμως πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» βρίσκει εδώ την απόλυτη εφαρμογή του. Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος περνάει σε φάση κρίσης. Όχι μόνο γιατί τα μεγάλα έργα τελείωσαν, αλλά κι επειδή οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται στα ύψη. Έτσι έλληνες και ξένοι εργάτες είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.
Προς απόδειξη, μόλις λίγους μήνες μετά τη λήξη των αγώνων, 50.000 εργαζόμενοι στα Ολυμπιακά έργα είναι άνεργοι.
Όσο για τους μετανάστες, οι οποίοι «επισήμως» αποτελούσαν τουλάχιστον το 20%-25% του εργατικού δυναμικού στα Ολυμπιακά έργα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι «δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί μια γεωγραφική κινητικότητα των μεταναστών, αφού θα αναζητήσουν δουλειά στην περιφέρεια».
Όσο κι αν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ.Ρομπόλης καθησυχάζει ότι θα δημιουργηθούν και πάλι θέσεις εργασίας, κάποιοι παραμένουν δύσπιστοι και με το δίκιο τους.
Οι μετανάστες ανέκαθεν αποτελούσαν πρόσφορο έδαφος εκμετάλλευσης στην αγορά εργασίας, καθώς αναγκάζονταν να ρίχνουν τις αμοιβές τους για να την εξασφαλίσουν. Τώρα τι μέλλει γενέσθαι;
Έλληνες και ξένοι εργάτες βρίσκονται στην ίδια μοίρα και ο ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας θα γίνει αμείλικτος.
Ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση της εργασίας γεννάει ρατσισμό και εξιλαστήρια θύματα διότι δυστυχώς κάμποσοι νομίζουν ότι «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές». Καιρός όμως να αναρωτηθούμε για τις ανύπαρκτες θέσεις εργασίας. Για το ποιος κέρδισε από την προσωρινή αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, που προσφέρθηκε με δώρο-έκπληξη τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, τις απλήρωτες υπερωρίες και τους χαμηλούς μισθούς…
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών και το υψηλό κόστος ζωής, στην Ελλάδα της φανταχτερής Ολυμπιάδας, τελικά ότι «λάμπει είναι μάλλον παγίδα».