Array

Η 1η διασωματειακή συνάντηση για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων!

Ρεπορτάζ Α. Δήμου

Στις 23/10/2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Ο.Α.Ε.Δ και των Δ.Σ των σωματείων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με θέμα τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. 

Την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη συνάντηση πήραν ο Κ. Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ και ο Α. Κασιμέρης μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μέλη των Δ.Σ των σωματείων εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ, την ΕΘΕΛ, το ΜΕΤΡΟ,τον ΗΛΠΑΠ,τον ΗΣΑΠ, τον Προαστιακό ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Τραμ

Εισηγητικά ο Κ. Μακράκης  επισήμανε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της μετακίνησης των ανέργων με τα Μ.Μ.Μ δεδομένου ότι δεν υπάρχει κρατική πρόνοια και ότι ο αριθμός όσων χάνουν τη δουλειά τους αυξάνει καθημερινά. Είπε πως τα συνδικάτα πρέπει να προβάλουν από κοινού το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων και να συντονίσουν τις ενέργειες τους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τελείωσε λέγοντας πως «τα συνδικάτα πρέπει να παράγουν πολιτική».

Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Λ. Σκούλος, αναγνώρισε το πρόβλημα, ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε πως «το κόστος για την Εταιρία» θα είναι μεγάλο και ανέλυσε «τεχνοκρατικά» πως θα έπρεπε τα κονδύλια να ανεβρεθούν από τα αρμόδια υπουργεία. 

Ο Α. Σταματόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (εργαζόμενοι στο μετρό) μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μπόνους που παίρνουν οι ελεγκτές όταν κόβουν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν εισιτήριο και τόνισε ότι τα σωματεία πρέπει να «απομονώσουν τους κεφαλοκυνηγούς». Επίσης, εξήγησε πως τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών δεν προέρχονται από τα πρόστιμα. Τέλος, ο Α. Σταματόπουλος δήλωσε πως δεν είναι μόνο οι άνεργοι που έχουν πρόβλημα με την μετακίνηση τους, αλλά και οι χαμηλόμισθοί, οι φοιτητές, οι μετανάστες και όλες οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πρότεινε τη δημιουργία μιας διασωματιακής επιτροπής που θα προβάλλει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Ο Κ. Γεωργακόπουλος  από τον Προαστιακό ανέφερε μια πρωτοβουλία της Εταιρείας το 2011 που είχε διαθέσει 1500 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους και τα πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν τότε. Συνέχισε λέγοντας πως τα σωματεία και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις και πως πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο.

Ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ Γ. Κιούσης πρότεινε κοινή ανακοίνωση – ψήφισμα που θα μοιραστεί τόσο στο επιβατικό κοινό όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους και στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εξής διεκδικήσεις: δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, μείωση του εισιτηρίου κατά 50% και άμεση άρση της επίταξης των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (αστικές συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς). Κλείνοντας, πρότεινε στις 6Νοέμβρη και με αφορμή την γενική απεργία να παρθεί απόφαση για δωρεάν μετακίνηση όλων όλη την ημέρα. 

Ο σ. Α. Κασιμέρης, μέλος του ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ αποδοκίμασε στην τοποθέτησή του τις λογικές κοστολόγησης της πρότασης για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων όπως ακούστηκαν από μια σειρά άλλους συνδικαλιστές. Η μετακίνηση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη και όχι πολυτέλεια και με αυτή την έννοια πρέπει να παρέχεται δωρεάν, ιδιαίτερα στους ανέργους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλες επιλογές όσον αφορά τη μετακίνησή τους. Οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται (πόσο μάλλον από το συνδικαλιστικό κίνημα) με λογιστικές λογικές. Πρέπει να αποτελούν πάγια διεκδικήση.  «Οι συγκοινωνίες δεν ανήκουν στον πρωθυπουργό και στο κεφάλαιο. Είναι από το λαό για το λαό… Κοστολόγηση κάνει ο Στουρνάρας και η Τρόικα, εμείς είμαστε εδώ για το δρόμο του αγώνα και της αλληλεγγύης» είπε ο Α. Κασιμέρης, ενώ καταδίκασε και αυτός το θεσμό των εθελοντών ελεγκτών και τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας κινήματος για τη δωρεάν μετακίνηση και τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας με κάλεσμα για συμμετοχή κι άλλων ομοσπονδιών. Επίσης συμφώνησε για μια μέρα δράσης – δωρεάν μετακίνησης με πρωτοβουλία των συνδικάτων. 

Ο Ν. Ξυδάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ, αναφέρθηκε στο θεσμό των εθελοντών ελεγκτών, λέγοντας ότι θα έπρεπε να καταργηθεί και τόνισε από μεριάς του την αναγκαιότητα της πάλης για να παραμείνουν οι συγκοινωνίες δημόσιες. 

Συνοψίζοντας τις προτάσεις ο Κ. Μακράκης αποδοκίμασε και αυτός τις λογικές κοστολόγησης και πρότεινε: κοινό ψήφισμα και συνδιατύπωση από τους παρευρισκόμενους καθώς και τη διεύρυνση μιας επόμενης συνάντησης με συμμετοχή κι’ άλλων σωματείων και ομοσπονδιών.

Επίσης πρότεινε το συγκεκριμένο αίτημα να τεθεί και στην γενική απεργία της 6ης Νοέμβρη και να υπάρξει σχετική ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η συνάντηση αυτή ήταν σημαντική καθώς τα προαναφερόμενα συνδικάτα καταπιάστηκαν για πρώτη φορά σοβαρά με το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Παρόλο που μια σειρά συνδικαλιστές κατέληξαν να λειτουργούν ως συνήγοροι της κυβέρνησης και των μνημονιακών λογικών (ειναι οι ίδιοι που αύριο θα μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια για να ευοδωθεί η πρωτοβουλία αυτή) αναδείχθηκε και ποιοι ήταν πραγματικά διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τη δημόσια συγκοινωνία, τον κοινωφελή της χαρακτήρα και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί, να μετουσιωθεί σε δράσεις με κινηματικό χαρακτήρα και να διευρυνθεί με περισσότερα σωματεία από κοινωφελείς κλάδους καθώς και με συλλογικότητες (κοινωνικές, περιβαλλοντικές κοκ) πολιτών. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα