Γιάννης Μάγγος: «Όχι στη συγκάλυψη»

Ο Βασίλης Μάγγος χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς έξω από τα δικαστήρια του Βόλου στις 14 Ιουνίου 2020, μια ημέρα μετά από ένα μαζικότατο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Το συλλαλητήριο επίσης δέχτηκε την άγρια καταστολή των ΜΑΤ με χημικά, ξύλο και συλλήψεις στο σωρό. Λίγες εβδομαδες αργότερα, τσακισμένος σωματικά και ψυχολογικά, ο Βασίλης Μάγγος έφυγε από τη ζωή. Στις 21 Οκτωβρίου 2022 θα δικαστούν τρείς από τους αστυνομικούς (όχι όλοι) που εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ στις 15 Οκτωβρίου καλείται πανελλαδική πορεία στο Βόλο με αίτημα να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή στην εφημερίδα «Μαγνησία» του Βόλου στις 20/9/22 την οποία αναδημοσιεύουμε παρακάτω. Για όσες/ους θέλουν να συνδράμουν στα δικαστικά έξοδα μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό της Eurobank 0026.0018.03.0201549274. Ακολουθεί η επιστολή του Γιάννη Μάγγου. 

Ο Βασίλειος Μάγγος χτυπήθηκε αναίτια και εγκληματικά από αστυνομικούς στις 14-6-2020 μπροστά στα Δικαστήρια του Βόλου. Στο Βιβλίο Συμβάντων της αστυνομίας αναγράφεται ότι τίποτε δεν προέκυψε εις βάρος του.

Οι συνέπειες ήταν επτά σπασμένα πλευρά, θλάση στο συκώτι και στη χολή, ψυχολογική κατάρρευση, θάνατος…

Για το πρωτοφανές αυτό γεγονός υποβάλλαμε μήνυση κατά παντός υπαιτίου στις 16-6-2021. Τελευταία, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, καταπνίγοντας την υπόθεση, άσκησε αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη μόνο για …επικίνδυνη σωματική βλάβη και μόνο εναντίον τριών αστυνομικών και οδηγεί την υπόθεση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, με δικάσιμο στις 21-10-2022.

Αιτηθήκαμε να συνεκδικαστεί η μήνυσή μας με την παραπάνω ποινική δίωξη, ώστε να μας δοθεί το δικαίωμα να υποστηρίξουμε το δίκιο μας, σύμφωνα με την αρχή της ισονομίας και τον κανόνα της δίκαιης δίκης.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών απέρριψε την έγκλησή μας! Οι δύο μηνύσεις που υποβάλλαμε καθώς και μία ένσταση απορρίφθηκαν!

-Αν οι αστυνομικοί εκείνη την ημέρα, ενεργούσαν με τις ενδεδειγμένες νόμιμες ενέργειες, το παιδί μας σήμερα θα ζούσε. Δεν θα βίωνε αυτή την βαριά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του, αυτόν τον αφόρητο ψυχικό και σωματικό πόνο και την ταπείνωση που εσκεμμένα του προκάλεσαν οι αστυνομικοί. Αυτοί όμως τον χτυπούσαν ο ένας μετά τον άλλο, εξευτελιστικά και αλύπητα. Και ο άνθρωπος που πυροδότησε το όλο κλίμα μπροστά στα δικαστήρια και επηρέασε την δυσμενή εξέλιξη των γεγονότων, ακόμα και την πορεία της ζωής του παιδιού μας, δυστυχώς δεν βρίσκεται στο εδώλιο…

Είναι ο αστυνομικός της Ασφάλειας, ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε στα Δικαστήρια έναν κρατούμενο εκείνη την ημέρα.

Είναι αυτός που πρώτος κινήθηκε εναντίον του Βασίλειου Μάγγου, εγκαταλείποντας μάλιστα την κρίσιμη αποστολή του, της ασφαλούς μεταφοράς του κρατούμενου μέσα από ένα «εκρηκτικό» περιβάλλον, όπως το περιέγραψε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου.

Και είναι ο ίδιος ασφαλίτης που τον υπέδειξε στους υπόλοιπους αστυνομικούς, οι οποίοι κατόπιν άρχισαν να τον χτυπούν λυσσαλέα.

Είναι αυτός που συνέχισε τα βασανιστήρια μέσα στην Ασφάλεια. Και δεν είναι μόνο αυτός.

Μετά το ξυλοδαρμό του, ο Βασίλης Μάγγος σύρεται βαριά τραυματισμένος στο άντρο της αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Ενώ δεν είναι συλληφθείς κι ενώ είχε άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας, κρατείται τουλάχιστον μία ώρα για έναν τυπικό έλεγχο, που δεν απαιτούσε παρά ελάχιστα λεπτά της ώρας. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο παρότι το ζητούσε. «Προκειμένου να αποφύγουν τη διασύνδεσή τους με τα τραύματα, που του είχαν προκαλέσει», αποφαίνεται ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δεν το ζήτησε ο ίδιος, διατείνεται η Εισαγγελέας…

Από πότε ο ίδιος τραυματίας μπορεί να έχει επίγνωση της βαρύτητας των τραυματισμών του; Πολύ δε περισσότερο όταν βρίσκεται υπό «φύλαξη» στο κτίριο μιας Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη.

Εγώ δεν γνωρίζω άλλον όρο, παρά αυτόν που δίνει η ίδια η αστυνομία: «Εγκατάλειψη θύματος»…

Και είναι εντυπωσιακό ότι η κ. Εισαγγελέας, προκειμένου να τους δικαιολογήσει, κάνει το λάθος να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα που έχει επινοήσει ένας κατηγορούμενος στο Υπόμνημά του παροχής Εξηγήσεων, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό ανατρέπεται από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Η κ. Εισαγγελέας, όντας προκατειλημμένη εναντίον του Βασίλη Μάγγου, το υιοθετεί! Και έτσι συντάσσεται με τους κατηγορούμενους εναντίον του θύματος, μετατρέποντάς τους σε κατήγορους…

Πώς μπορεί να είναι ανεξάρτητη η κρίση της, όταν δεν ενοχλείται από τα κυριολεκτικά copy paste απολογητικά υπομνήματα των κατηγορουμένων; Όταν το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που είναι καταπέλτης εις βάρος τους, σκόπιμα υποβαθμίζεται; Όταν υποτιμώνται οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, τις οποίες ο Εισαγγελέας ούτε καν τις ζήτησε όταν άσκησε την ποινική δίωξη…

Κι ενώ ο Μάγγος δεν είχε συλληφθεί για κάποια αιτία, η Εισαγγελέας γράφει: «έχριζε επιτήρησης προκειμένου να μη διαφύγει». Την ευθύνη της «φύλαξής» του την είχαν οι τέσσερεις(!) αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, οι οποίοι καταθέτουν ότι ο Βασίλης Μάγγος ήταν …ήσυχος και δεν …παραπονιόταν για τίποτα.

Και αποδεικνύεται πάλι, ότι ο παραπάνω ασφαλίτης με έναν άλλον, για είκοσι λεπτά(!) παρείχαν …«συνδρομή» στη φύλαξη του.

Γιατί όμως συνέδραμαν στην φύλαξή του οι δύο ασφαλίτες, καθώς μάλιστα ο Μάγγος ήταν ήσυχος; Νομιμοποιούνται και με τίνος εντολή (που δεν υπήρχε) να το κάνουν αυτό; Τι είναι ο πολίτης, τσουβάλι για να κάθεται πάνω του ο κάθε ασφαλίτης και να τον βασανίζει;

Το κυριότερο όμως στην απορριπτική της Διάταξη, είναι, ότι η κ. Εισαγγελέας δεν απαντάει, γιατί, ενώ τον φύλαγαν για να μην διαφύγει, καταθέτουν όλοι και οι ΟΠΚΕ και οι ασφαλίτες, ότι αποχώρησαν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου; Τι συνέβη εδώ;

Παρόλο που η Εισαγγελέας, ροκανίζοντας την υπόθεση, τους χαρίζει το επιχείρημα της «φύλαξης», αυτοί όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσαν, αλλά τον παράτησαν κι έφυγαν.

Και επειδή το παιδί μας κατήγγειλε ότι τον «πέταξαν έξω» και αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, γράφει η Εισαγγελέας: «Ο ισχυρισμός του όμως αυτός, εκτός από το περιεχόμενο της διαδικτυακής ανάρτησής του, από κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν διαπιστώνεται ως βάσιμος και αληθής». Μήπως μπορεί να μας αποδείξει η κ. Εισαγγελέας ότι τον μετέφεραν όντως στο νοσοκομείο οι αστυνομικοί; Ο ισχυρισμός της σημαίνει συγκάλυψη των αστυνομικών, που όχι μόνο τραυμάτισαν σοβαρά έναν άνθρωπο, αλλά εγκατάλειψαν και τη φύλαξή του. Δηλαδή συγκάλυψη και στην εγκατάλειψη.

Ή αλλιώς εισαγγελική μεθόδευση προς την ατιμωρησία…Η οποία ατιμωρησία γεννά νέα εγκληματική αστυνομική βία…

Και η μεθόδευση είχε αρχίσει από την πρώτη στιγμή. Αναρωτιέμαι: που ήταν αυτοί οι εισαγγελείς όταν χτύπησαν το παιδί μας μπροστά στα μάτια της Δικαιοσύνης; Γιατί και τότε δεν κινήθηκαν αυτεπάγγελτα;

-Όσον αφορά την βαρύτητα των κακώσεων ή κατά πόσο ήταν κακουργήματα ή όχι οι πράξεις των αστυνομικών, εξαρτάται πως «κοιτάζει» κάποιος την αλήθεια. Άμα τον ενοχλεί να την κοιτάζει κατάματα, τότε ανοίγει «παραθυράκια» και την βλέπει όπως θέλει..

Και όπως εύστοχα παρατήρησε και η εφημερίδα «Μαγνησία»: «Πέντε κλωτσιές δεν συνιστούν βασανισμό».

Περισσότερα στοιχεία καταθέτουμε με την προσφυγή μας, εντός των ημερών.

Και τέλος: Ο Βασίλειος Μάγγος καταδικάστηκε, όταν έσπασε την βιτρίνα της Χρυσής Αυγής σε επτά μήνες φυλάκιση. Για να δούμε τώρα εφτά σπασμένα πλευρά, «πόσο κοστίζουν»;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα