Γαλλικές περιφερειακές εκλογές: Τα φαβορί που ταπεινώθηκαν και θέλουν να το ξεχάσουν!

Οι επόμενοι δέκα μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία τον Απρίλη του 2022, απέκτησαν αρκετό σασπένς μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ως «πρωτοπόρους» εκλογικά το νυν πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν του κόμματος LREM-La République En Marche! (Η Δημοκρατία Μπροστά!) και τη Μαρίν Λεπέν του RN-Rassemblement National (Εθνικός Συναγερμός), αλλά οι επιδόσεις τους στις περιφερειακές εκλογές ήταν εξίσου ταπεινωτικές. 

Κατάφεραν το πρωτοφανές: κανείς τους δεν κέρδισε καμιά από τις 13 εκλογικές περιφέρειες! Όσο για το κόμμα του Ε. Μακρόν, τερμάτισε πέμπτο πανεθνικά με συγκεντρωτικά ποσοστά της τάξης του 11%!

***

Τα μεγαθήρια της ενημέρωσης προσπάθησαν να «απαλύνουν» την εικόνα, υποτιμώντας δραστικά τη σημασία των περιφερειακών εκλογών. Υπερτόνισαν μάλιστα τον όντως περιορισμένο ρόλο των περιφερειακών κυβερνήσεων στη Γαλλία σε σχέση με άλλες χώρες και «φόρτωσαν» την αβυσσαλέα αποχή του 67% στα περιοριστικά μέτρα για τον covid-19. 

Αυτή η ερμηνεία βέβαια αντιφάσκει πλήρως με τις φιλοδοξίες και τις δηλωμένες προθέσεις του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν όταν ξεκινούσαν την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους. 

Ο Μακρόν για να ανεβάσει το στοίχημα κατέβασε ως υποψήφιους προβεβλημένους υπουργούς του σε πέντε περιφέρειες και ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά το προεκλογικό tour που όργωσε τη χώρα. 

Η δε Λεπέν εμφανιζόνταν σίγουρη ότι θα κέρδιζε τις τρεις από τις πέντε περιφέρειες που οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρωτιά στους υποψηφίους του κόμματος της. Ήλπιζε  ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, όπου κατέβασε  υποψήφιο τον Τιερύ Μαριανί,μια πρόσφατη μεταγραφή από το «καθώς πρέπει» συντηρητικό κατεστημένο. 

Επιπλέον η Μαρίν Λεπέν αντιμετώπιζε αυτές τις εκλογές ως ένα βαρόμετρο της τακτικής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια για αποσύνδεση του κόμματος της από το σκληροπυρηνικό ακροδεξιό παρελθόν της εποχής του πατέρα της. 

***

Η επόμενη μέρα των περιφερειακών εκλογών μας δίνει μια ακόμα ομοιότητα στα επιτελεία των Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν. Συνεχίζουν απαράλλακτα με τις επιλογές τους, λες κι αυτές οι εκλογές δεν έγιναν ποτέ. Μάλιστα ο Μακρόν, σαν να ήθελε εντελώς να ξεχάσει τι έγινε, την επόμενη μέρα των εκλογών υποδέχτηκε τον ποπ σταρ Τζάστιν Μπίμπερ στο προεδρικό γραφείο και παρακολούθησε μια συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής στο Μέγαρο Ελιζέ…

Η Μαρίν Λεπέν, από την άλλη, παρά τους ψιθύρους αμφισβήτησης επανεκλέχθηκε στην ηγεσία του RN στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Περπινιάν στη νότια Γαλλία την Κυριακή 4/7. Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των συνέδρων είχε διοριστεί από τους μηχανισμούς της ίδιας της Λεπέν και δεν υπήρχε ανθυποψήφιος. Οι συμβουλές των σκληροπυρηνικών, ανάμεσα τους και του πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου για επιστροφή στη ρατσιστική, αντιπροσφυγική και αντιμουσουλμανική ατζέντα, μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό. Ως πότε όμως; 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις εμφανίστηκαν χιλιάδες αφίσες με το πρόσωπο του δημοσιογράφου της Le Figaro και τηλε-αστέρα Ερίκ Ζεμούρ υπό το σύνθημα «Ο Ζεμούρ πρόεδρος». Ο Ερίκ Ζεμούρ, παρά τις πολυάριθμες καταδίκες του για ρατσιστικό λόγο και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, αφιερώνει τους καθημερινούς μονολόγους του στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου CNews σε ένα πάνθεο αντιδραστικών θέσεων. Υποστηρίζει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε παρακμή, παραδομένη στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση και στο Ισλάμ, προβάλει την θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι «αντικαθίστανται» σταδιακά από μετανάστες κι επιμένει πως οι δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν «κρίση ανδρισμού». 

***

Το τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί τελικά από τις διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και την πολιτική μορφή που θα πάρουν αυτές οι διεργασίες. Έχουν προηγηθεί τα μεγάλα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων και ο απεργιακός ξεσηκωμός κατά της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης του Μακρόν. Μένει να δούμε τι άλλο έρχεται. 

Η μέχρι στιγμής εικόνα πάντως στο στρατόπεδο της Αριστεράς, μοιάζει τελματωμένη. Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Ζαν Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία) γύρω στο 10% κι ακολουθούν ο Φαμπιέν Ρουσέλ (ΚΚΓ) 2,5%, ο Φιλίπ Πουτού (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα –σ.σ. έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος) 1,5% και η Ναταλί Αρτό (Εργατικός Αγώνας, Τροτσκιστές) 1%. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μιας έστω εκλογικής συμμαχίας που να διαταράξει τις ισορροπίες. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα