Γαλλία: Καλή χρονιά με Γενική Απεργία για το συνταξιοδοτικό!

Με Γενική Απεργία την Πέμπτη 19/01 ξεκίνησε ο νέος γύρος αγώνων στη Γαλλία, ως αντίδραση στη προσπάθεια του Μακρόν να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που αφορά το συνταξιοδοτικό. Με τη γαλλική κοινωνία να βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού σε καθημερινά βασικά προϊόντα και στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), οι τροποποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό αποτελούν νέες προκλήσεις από τη κυβέρνηση. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το κυριότερο σημείο στο οποίο αντιτάσσεται η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Στην προσπάθεια της να κάμψει τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι επιτρέπει την πρόωρη σύνταξη στα 62 με μειωμένες ωστόσο αποδοχές. Η εκβιαστική αυτή επιλογή όμως πουθενά δε βοηθάει τους εργαζομένους καθώς όχι μόνο δεν προβλέπει καμία αύξηση στις συντάξεις που να ανταποκρίνονται στο συνεχώς διογκούμενο κόστος ζωής, αλλά αντίθετα προβλέπει μειωμένες αποδοχές. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμάει ότι με τα δύο αυτά μέτρα (αύξηση του ορίου στα 64 και μειωμένες πρόωρες συντάξεις στα 62) θα εξοικονομήσει  17,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να ισορροπήσει, με βάση τη δικής της λογική, το σύστημα έως το 2027. 

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει για ακόμη μια φορά την οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. 

Τα συνδικάτα όμως υποστηρίζουν ότι τα αναγκαία χρηματικά ποσά μπορούν να προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και των εργοδοτικών εισφορών. 

Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων, οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι πολυεθνικές φαρμάκων είχαν τεράστια κέρδη στη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με τις εταιρείες ενέργειας που θησαυρίζουν από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας δεν είχαν καμία αύξηση στη φορολόγηση όλων αυτών των κερδών τους    

Το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των γαλλικών κυβερνήσεων, καθώς οι παροχές του είναι από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό που το έχει «κρατήσει», αναγκάζοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις να υποχωρήσουν, ήταν οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και οι πολυήμερες απεργίες από τη πλευρά του εργατικού κινήματος, όπως είδαμε να συμβαίνει ξανά πριν δύο χρόνια

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία

Η ανταπόκριση του κόσμου στη πανεθνική απεργία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε κάποιους κλάδους τη συμμετοχή που υπήρχε στο τελευταίο μαζικό απεργιακό κύμα πριν 2 χρόνια. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν στους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης και ακολουθούν οι εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία, στις κρατικές υπηρεσίες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

  • H Engie, ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι απέργησε το 40% του εργατικού δυναμικού της, παρότι οι εργαζόμενοί της δεν υπόκεινται στο γενικό συνταξιοδοτικό σύστημα.   
  • Στην EDF, η γαλλική κρατική εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, και τον Enidis, φορέα διαχείρισης του δημοσίου δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, το συνδικάτο CGT κατέγραψε συμμετοχή 57% και 66% αντίστοιχα. Το συνδικάτο είχε απειλήσει μάλιστα τη προηγούμενη μέρα της απεργίας να κόψει το ρεύμα σε Βουλευτές και δισεκατομμυριούχους.
  • Στις εταιρίες παροχής και διανομής φυσικού αερίου, GRDF και GRTgaz, σημειώθηκαν ποσοστά μεγαλύτερα του 40% και 50% αντίστοιχα.
  • Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, η απεργία άγγιξε το 70% με 100% των εργαζομένων στα διάφορα διυλιστήρια της TotalEnergies.      

Η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς περιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου δεν πραγματοποιήθηκαν σχεδόν καθόλου τοπικά και περιφερειακά δρομολόγια ενώ προβλήματα είχε και η υπερταχεία διασύνδεση. Η διαχειρίστρια εταιρία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF ανέφερε ότι πάνω από το 75% των επιβατηγών τρένων δεν λειτούργησαν. Στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού το 20% των πτήσεων ακυρώθηκε και υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις. 

Στο τομέα της Εκπαίδευσης η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη με το συνδικάτο FSU να ανακοινώνει ότι απέργησε το 70% των δασκάλων και το 65% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στις διαδηλώσεις πήραν μέρος και πολλοί μαθητές όπως και φοιτητές εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους γονείς τους αλλά και για τη μετέπειτα εργασία τους. 

Τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας κάνουν λόγο για 1,12 εκατομμύρια διαδηλωτές συνολικά την ίδια στιγμή που τα συνδικάτα ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε πάνω από 2 εκατομμύρια. Μόνο στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν πάνω 400.000 άτομα ενώ πρωτοφανής ήταν η διαδήλωση στη Μασσαλία με 145.000 κόσμο. Σε 200 μικρές και μεγάλες πόλεις είχαμε διαδηλώσεις από 20.000 έως 50.000 ανθρώπων.

Επιμένει ο Μακρόν, ανησυχίες από άρχουσα τάξη

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις και την απόρριψη του νομοσχεδίου από τη πλειοψηφία της κοινωνίας, ο Μακρόν χαρακτήρισε την Πέμπτη 19/1 το σχέδιο της μεταρρύθμισης ως «δίκαιο και υπεύθυνο», εμμένοντας στην αρχική του θέση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει «με σεβασμό, πνεύμα διαλόγου, αλλά αποφασιστικότητα και πνεύμα ευθύνης».Επιπλέον, τη Δευτέρα 23/1 το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το σχέδιο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο  λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης αυτοδυναμίας η προσπάθειά του αυτή αποτελεί ένα τεστ για την επόμενη περίοδο καθώς θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά. Ο Μακρόν ποντάρει στην ψήφο υποστήριξης του παραδοσιακού κεντροδεξιού κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να κάνει χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος να νομοθετήσει ο ίδιος. 

Οι καπιταλιστές όμως κάνουν έκδηλη την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, πράγμα που αποτυπώνεται στη δήλωση του Πατρίκ Πουγιάν, διευθύνοντα σύμβουλου της TotalEnergies, στο πρακτορείο Reuters το προηγούμενο βράδυ της απεργίας: 

«Μία ημέρα απεργιών και διαμαρτυριών… δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των διυλιστηρίων… αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι απεργίες διαρκέσουν». 

Με τη γαλλική άρχουσα τάξη να έχει την εμπειρία της σκληρής αντίστασης του εργατικού κινήματος και τις ιστορικές απεργίες ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, οι ανησυχίες αυτές είναι δικαιολογημένες. 

Η Γαλλία δείχνει το δρόμο!

Τα 8 συνδικάτα που κάλεσαν την προηγούμενη απεργία δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο και έχουν εξαγγείλει ήδη νέα πανεθνική απεργία στις 31/1, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και το Σάββατο 21/1, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων. 

Το γαλλικό εργατικό κίνημα έχει αποδείξει ότι έχει ισχύ και με την εντεινόμενη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τα λαϊκά στρώματα καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι σε συνεντεύξεις στη LeMonde και άλλες εφημερίδες αρκετοί αναφέρουν ότι ενώ έχουν χρόνια να απεργήσουν η κατάσταση πλέον το επιβάλλει. Τα ενωτικά καλέσματα των συνδικάτων και οι επαναλαμβανόμενες απεργίες με σχέδιο κλιμάκωσης και με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργασιακών κλάδων, αποτελούν το δρόμο μέσα απ’ τον οποίο μπορούν να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα