Από τον περασμένο Απρίλιο η Fraport, η εταιρεία Γερμανικών συμφερόντων που ανέλαβε τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη χώρα μας, απασχολεί σχεδόν κάθε μήνα την επικαιρότητα, με αφορμή διάφορες παρατυπίες, παράλογες απαιτήσεις, κλπ. Παρόλο που η αγορά των ελληνικών αεροδρομίων ήταν μια πολύ επικερδής επένδυση, η εταιρία βγάζει από τη μύγα ξύγκι σε βάρος των εργαζομένων της και του Δημοσίου.
Θεσ/νίκη: η Fraport αυξάνει 1.200%, το κόστος στάθμευσης για τους εργαζόμενους
15 ευρώ το μήνα θα καλούνται να πληρώνουν πλέον οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου «Μακεδονία» για να σταθμεύουν τα οχήματα τους σε ειδικό χώρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, πρόκειται για αύξηση 1.200%, καθώς μέχρι το 2017 πλήρωναν 15 ευρώ το χρόνο και αυτό το μέτρο ανακοινώθηκε εντελώς ξαφνικά χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή διαπραγμάτευση.
Χανιά: 170.000 ευρώ το χρέος της Fraport στον Δήμο
Πρόκειται για χρέος που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», υπηρεσία για την οποία η Fraport δεν έχει πληρώσει ούτε σεντ! Εξίσου εξοργιστική είναι και η στάση του Δημάρχου, ο οποίος αντί να μάχεται για την αποπληρωμή των χρεών απλώς καθησυχάζει τους πολίτες και τους συμβουλεύει να μην ανησυχούν.
Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το 2017 τα κέρδη της εταιρείας από την Ελλάδα ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ!
Διεκδικεί αποζημίωση για 12.200 καμένες λάμπες!
Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της εταιρίας, από το χρόνο κατάθεσης προσφοράς μέχρι την παραχώρηση διαπιστώθηκαν εκτεταμένες φθορές και γι’ αυτό προσέφυγε στην επιτροπή επίλυσης διαφορών.
Η πιο χτυπητή απαίτηση αφορούσε ποσό για 12.200 καμένες λάμπες που υποτίθεται ότι στον έλεγχο που είχε κάνει η εταιρία δεν τις είχε εντοπίσει! Η Fraport ζητούσε 72,5 εκατ. € ενώ τελικά η επιτροπή διαιτησίας επιδίκασε αποζημίωση 27,5 εκατ. ευρώ, τα οποία καλείται να πληρώσει το Δημόσιο.
Ρόδος: αρνείται να παραχωρήσει αίθουσα για καθιερωμένη γιορτή
Κάθε χρόνο οι σύλλογοι των εργαζομένων του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου διοργάνωναν μια γιορτή για τα παιδιά τους, παίρνοντας άδεια από τον αερολιμενάρχη και τηρώντας τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Φέτος αυτή η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η Fraport επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας…
Όλα τα παραπάνω είναι μερικά «κερασάκια στην τούρτα» ενός καλοστημένου «πάρτι» εκατομμυρίων που δεν έχει τέλος.
Βγάζοντας κέρδη από παντού…
Κατ’ αρχήν αξίζει να τονίσουμε κάτι που ήδη αναφέρθηκε: Η Fraport δεν είναι μια τυχαία ιδιωτική εταιρεία. Κατ’ ακρίβεια αναφερόμαστε στην FraportAG που σε συνεργασία με τον «όμιλο Κοπελούζου» έχουν συστήσει την FraportGreece. Ο μεγαλομέτοχος (με 30% περίπου των μετοχών) της μητρικής Fraport είναι η πολιτεία της Έσσης, επομένως το γερμανικό κράτος.
Συνοπτικά, η ιστορία θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει το 3ο μνημόνιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παραχώρηση των αεροδρομίων. Η ΕΕ και η γερμανική άρχουσα τάξη δεν εκβίαζαν βέβαια με αγαθές προθέσεις. Γνωρίζουν ότι η τουριστική δραστηριότητα εν γένει είναι κερδοφόρα και θέλουν να επωφεληθούν.
Η σύμβαση με τη Fraport γίνεται για 40+10 χρόνια, με δέσμευση για επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ (τις οποίες θα πραγματοποιήσει με δανεισμό). Τον πρώτο κιόλας χρόνο «βγάζει» 106 εκατ. ευρώ (προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων και χωρίς να ξεκινήσει επενδύσεις) με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι σε περίπου 10 χρόνια θα έχει κάνει απόσβεση επένδυσης και άρα θα απομένουν ακόμα 40 χρόνια συνεχόμενης καθαρής κερδοφορίας!
Ένας λόγος για τα μεγάλα κέρδη είναι και το γεγονός ότι το 2017 η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2016. Πιστή στους νόμους που διέπουν τον καπιταλισμό, η Fraport παραμένει ανικανοποίητη και θέλει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, με κάθε τρόπο, γι’ αυτό δεν παραχωρεί αίθουσες, αυξάνει το κόστος στάθμευσης, δεν πληρώνει δήμους, ζητάει εκατομμύρια για καμένες λάμπες και ο κατάλογος δε σταματάει…
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όλα τα κέρδη καταλήγουν στη γερμανική οικονομία όπου και η βάση της εταιρείας. Και βέβαια, μέσω της ιδιωτικοποίησης τα πενιχρά έσοδα του δημοσίου πηγαίνουν απ’ ευθείας για την αποπληρωμή του χρέους.
Όταν λοιπόν ακούγεται από την τρόικα, τα ΜΜΕ και την αστική τάξη η φράση «η χώρα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις», να είμαστε σίγουροι/ες ότι δεν εννοούν τίποτα περισσότερο από το ξεζούμισμα του λαού, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ασταμάτητη κερδοφορία για το κεφάλαιο.