Σχόλιο από το «Ξ»
Μια δημοσίευση της ιστοσελίδας pandiera.gr έφερε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος και της Λαϊκής Ενότητας. Η φωτογραφία δείχνει τον Π. Λαφαζάνη, στα πλαίσια του εορτασμού για την απελευθέρωση της Καλαμάτας (που έγινε στις 23/3), να κάθεται δίπλα στον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή (και σήμερα ανεξάρτητο) Δ. Κουκούτση.
Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτη η αντίληψη ότι η Χρυσή Αυγή ή άλλες ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες αποτελούν «άλλη μια πολιτική άποψη». Οι φασίστες προσπαθούν μέσα από την συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους και να εμφανιστούν σαν «νόμιμο» κόμμα. Καθήκον της Αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της είναι να αποκαλύπτει αυτή την τακτική των φασιστών και να μην τους επιτρέπει να έχουν βήμα στο δημόσιο χώρο.
***
Ο Δ. Κουκούτσης μπορεί να έφυγε από την Χρυσή Αυγή καθώς λόγω της δίκης διάφορα ποντίκια πηδάνε από το καράβι της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, κατά την αποχώρησή του δεν δήλωσε κάποια πολιτική διαφωνία για τις θέσεις της Χρυσής Αυγής ή τις πρακτικές της, αλλά για το ότι στην Μεσσηνία μπήκαν στο κόμμα πρώην στελέχη της ΝΔ. Τώρα σχετίζεται με το κόμμα του επίσης πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Συναδινού (ΠΑΤΡΙΕ) και συζητάει και με τον Καμμένο των ΑΝΕΛ. Στις δημοτικές εκλογές θα κατέβει επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Πόλη Ενωμένη» που θέτει προτεραιότητα την καταπολέμηση της «παραβατικότητας».
***
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ένα «τυχαίο» ή «μεμονωμένο περιστατικό»; Δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη, καθώς η διολίσθηση του Αριστερού Ρεύματος σε εθνικιστικές θέσεις όσον αφορά το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τους φέρνει κοντά στον «πατριωτικό χώρο», στον οποίον βέβαια βρίσκονται και φασιστικές ομάδες.
Είναι τυχαίο που το σάιτ της Χρυσής Αυγής σε χτεσινή του ανάρτηση (24/3) ενημερώνει για την παρέμβαση και την προσαγωγή μελών της «Επανεκκίνησης» και της ΛΑΕ από την αστυνομία στην προσπάθειά τους να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών;
Είναι τυχαίο ότι το κείμενο της Επανεκκίνησης (που συμμετέχει στην ΛΑΕ και προβάλλεται από το σάιτ του Αριστερού Ρεύματος «Ίσκρα») που μοιραζόταν στην εν λόγω παρέμβαση είναι γεμάτο με ορολογία την οποία κατά κόρον χρησιμοποιεί η ακροδεξιά;
Είναι τυχαίο που στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην παράταξη του Αριστερού Ρεύματος βασικός σύμμαχος είναι η ΚΟΕ, που συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και έβαζε την υπογραφή της δίπλα στον στρατηγό Φραγκούλη;
***
Το Αριστερό Ρεύμα προφανώς πιστεύει ότι προσεγγίζοντας τον πατριωτικό χώρο θα μπορέσει να πετύχει ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, με τον τρόπο που κινείται και εκλογικά δεν πρόκειται να πάει καλά, καθώς χάνει και τον αριστερό κόσμο που το στήριζε και δεν θα πάρει σημαντικό αριθμό ψήφων από τον πατριωτικό χώρο μια και ο κόσμος που έχει τέτοιες απόψεις θα προτιμήσει κάποιες πιο «αυθεντικές» εκδοχές «πατριωτισμού».
Επιπλέον, μπορεί οι εθνικιστές και οι φασίστες να είναι σήμερα πιο «ευγενικοί» απέναντι στην «πατριωτική αριστερά», αλλά αν δυναμώσουν παραπάνω θα προσπαθήσουν να τσακίσουν κάθε άποψη που σήμερα τους δείχνει ανοχή.
Φυσικά ο κάθε πολιτικός χώρος κάνει τις επιλογές του. Το θέμα εδώ όμως δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της αριστεράς. Ιστορικά, τις πολιτικές της υποχώρησης στις εθνικιστικές πιέσεις δεν τις πλήρωσαν μόνο τα κόμματα που έκαναν αυτές τις υποχωρήσεις, αλλά ο λαός που υπέφερε από την άνοδο φασιστικών καθεστώτων ή κομμάτων.
Καθήκον της υγιούς Αριστεράς είναι να έχει διαρκές μαχητικό μέτωπο με τις εθνικιστικές απόψεις και με τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Κάθε άλλη στάση είναι βαθιά προβληματική για το κίνημα, την Αριστερά και την εργατική τάξη.