Φοιτητικές Εκλογές 2010

Η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών του 2010 δεν έχει οριστεί ακόμα, παρ’ όλο που οι φοιτητικές παρατάξεις εδώ και καιρό «τσακώνονται» για τη μέρα*. Το σημαντικό όμως δεν είναι το «πότε» θα γίνουν οι εκλογές, αλλά η ίδια η ουσία και το νόημα που θα πρέπει να πάρουν.

Πέρυσι γράφαμε και συζητούσαμε ότι οι φοιτητικές εκλογές γίνονται στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη και με την παγκόσμια οικονομική κρίση να κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή της στην πραγματική οικονομία και της Ελλάδας, πράγμα που θα σημαίνει απολύσεις, ανεργία, φτώχεια περισσότερες επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα κλπ. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα με το παραπάνω, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα … Το ΔΝΤ περιμένει πως και πώς να «στηρίξει» την Ελλάδα, εξαπολύοντας ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους.

Τη νεολαία και τους φοιτητές/σπουδαστές μας αφορούν άμεσα όλα αυτά γιατί εμείς είμαστε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και άρα θα τα βρούμε μπροστά μας αλλά και γιατί η παιδεία και η εκπαίδευση δεν μένουν στο «απυρόβλητο». Το «πακέτο μέτρων» της 3ης του Μάρτη προέβλεπε μείωση ακόμα 200 εκ. ευρώ από τις ήδη ελάχιστες δαπάνες για την παιδεία. Και όταν ακόμα και με τη σημερινή χρηματοδότηση η παιδεία είναι γεμάτη από προβλήματα και ελλείψεις, ας φανταστούμε τι θα σημαίνει για τα σχολεία, τις σχολές, τα εργαστήρια, τους μισθούς των εκπαιδευτικών κλπ κι άλλη μείωση δαπανών.

Μέσα σ’ όλα αυτά βγαίνει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών όπου πλέον αναγνωρίζονται και με τη βούλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιωτικών κολλεγίων. Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ΚΕΣ έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και δεν θα επεκταθούμε παραπάνω εδώ (πιο αναλυτικά στο www.xekinima.org). Μόνο κάτι τελευταίο: ότι βλέπουμε και πάλι πως μέσα στην κρίση το ιδιωτικό κεφάλαιο κάνει «χρυσές δουλειές» και το ΠΑΣΟΚ (συνεχίζοντας τις πολιτικές της ΝΔ) κάνει ότι μπορεί για να το βοηθήσει …

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση όλη η κοινωνία θα πρέπει να πάρει θέση. Οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Στο παρελθόν έχουμε δείξει πως μπορούμε να βγούμε στους δρόμους, να ταρακουνήσουμε τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους και να εμπνεύσουμε με τους αγώνες μας την ελληνική και όχι μόνο, κοινωνία. Αυτούς τους αγώνες πρέπει να τους επαναλάβουμε ακόμα πιο δυναμικά μαθαίνοντας από τις αδυναμίες και τα λάθη τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι που θα πρέπει κάθε φοιτητής και σπουδαστής να δει το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών. Δηλαδή, απ’ τη σκοπιά του κινήματος και πως θα μπορέσουμε την «επόμενη μέρα» να είμαστε σε καλύτερη θέση απ’ αυτή που βρισκόμαστε σήμερα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να καταδικάσουμε τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των εκφραστών τους στις σχολές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ.

Για να έχουν οι επόμενοι αγώνες, τα νέα κινήματα επιτυχία και να πετύχουν νίκες χρειαζόμαστε μαχητική, μαζική και δυνατή αριστερά. Η εικόνα της σημερινής αριστεράς στις σχολές (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ κλπ) δεν είναι η καλύτερη … Κατά τη γνώμη μας, όλες οι δυνάμεις της αριστεράς θα πρέπει να συνεργάζονται πάνω στα αιτήματα του κινήματος και να δίνουν από κοινού τους αγώνες, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές που υπάρχουν. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει βήματα μπροστά το κίνημα, να μαζικοποιηθεί και τελικά να καταφέρει να πετύχει νίκες!

_________________________

*Το αρχικό σενάριο ήταν να γίνουν 28 Απρίλη. Τα δύο άλλα σενάρια μιλούν για 5 ή 19 Μάη με πιο πιθανό το δεύτερο.
Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από το «Ξ», τις παρατάξεις «Ματσέτα», «Ρωγμή» και το περιοδικό «Παιδεία Μάχης» στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην ΑΡΕΝ
Στο επόμενο τεύχος του «Ξ» θα υπάρχει πιο αναλυτική παρουσίαση από τη συμμετοχή μας στις φοιτητικές εκλογές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα