Της Χριστίνας Ζιάκα
Η Φινλανδία είναι κυρίως γνωστή για την έντονη αντίθεση των 6 μηνών νύχτα, 6 μηνών μέρα. Τα τελευταία χρόνια οι έντονες αντιθέσεις μετακόμισαν και στην πολιτική σφαίρα. Ο εκατομμυριούχος ηγέτης του «Κόμματος του Κέντρου» και νικητής των εκλογών, Γιούχα Σίπιλα, περιέγραψε χαρακτηριστικά την κατάσταση: «γινόμαστε Ελλάδα»…
Στην ανάγνωση για τα εκλογικά αποτελέσματα της 19ης Απρίλη θα θέλαμε να σταθούμε σε δύο σημεία που το αποδεικνύουν. Στο αποτέλεσμα του εθνικιστικού, δημαγωγικού «Κόμματος των Φινλανδών» (σ.σ. μετονομασία των «Αληθινών Φινλανδών») και της «Αριστερής Συμμαχίας». Αυτή η ανάγνωση όμως είναι δύο όψεων: αυτά που φαίνονται, κι αυτά που κυοφορούνται.
* * *
Οι «Φινλανδοί» είναι οι δεύτεροι σε έδρες στην βουλή (17,6% και 37 έδρες) και μοιάζει αρκετά πιθανό να συμμετέχουν στην επόμενη συμμαχική κυβέρνηση –οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται αυτές τις μέρες. Μια συμμετοχή δρομολογημένη από την ηγεσία του κόμματος όπως δείχνει η δήλωση του Τίμο Σόινι, επικεφαλής του «Κόμματος των Φινλανδών»:
«…το 2011 αρνήθηκα να μπω σε μια κυβέρνηση που διέσωσε τις μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τώρα που τα βάρη μετατέθηκαν στους πολίτες, οι αγορές δεν ανησυχούν, γιατί πήραν πίσω τα λεφτά τους. Αλλά και το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όπως ήταν».
Βέβαια το σοκ για τη Φινλανδική και τη διεθνή κοινή γνώμη ήταν μεγαλύτερο στις εκλογές του 2011 όταν οι «Φινλανδοί» είχαν εκτιναχθεί σε 3η δύναμη με 19% (39 έδρες) από 4% (5 έδρες) το 2007! Με ένα αντιφατικό μείγμα ρητορικής ενάντια στο κατεστημένο και τους μετανάστες-πρόσφυγες, αντίθεσης στο πακέτο για την Ελλάδα, ευρωσκεπτικισμού, αλλά και υπεράσπισης του πάλαι ποτέ ισχυρού κράτους πρόνοιας, είχαν πετύχει τότε ένα άλμα στην εκλογική τους επιρροή.
Στα τελευταία 4 χρόνια το κόμμα του Τίμο Σόινι, διατήρησε βασικά τις δυνάμεις του -είχε μικρή εκλογική απώλεια- αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι μεταμορφώσεις που επέλεξε να κάνει για να μπορεί σήμερα να γίνει μέρος του κατεστημένου το οποίο κατάγγελλε. Μαλάκωσε το αντι-ευρωπαϊκό προφίλ του, έκανε στρογγυλές δηλώσεις μέχρι και για το πρόσφατο δράμα των προσφύγων στην Μεσόγειο, υπερασπίζεται την ανάγκη μέτρων λιτότητας και περικοπών. Στα ίδια πλαίσια έκανε και «εκκαθαρίσεις» στις γραμμές του και με διαγραφή βουλευτών του με ανοικτά ναζιστικό προφίλ (σ.σ. όπως η διαγραφή του Τζέιμς Χιρβισαάρι τον Οκτώβρη του 2013).
Η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση –μια κυβέρνηση προαποφασισμένης λιτότητας, περικοπών και συγκρούσεων– θα τους τοποθετήσει στο ίδιο κάδρο μαζί με όσους θέλουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για τον Φινλανδικό καπιταλισμό. Κι αυτό θα ανοίξει ευκαιρίες για την Αριστερά ή ενδεχομένως και για νέα σχήματα στην Αριστερά.
* * *
Η «Αριστερή συμμαχία» έπεσε στο 7,1% (12 έδρες) από 8,8% (14 έδρες το 2011). Ενώ κοντεύει να ξεχαστεί πως εν έτει 1995 είχε εκτιναχθεί στο 11,2%.
Η «Αριστερή Συμμαχία» στην πραγματικότητα κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να «προδώσει» την μαζικότερη εμπιστοσύνη που της έδωσε η εργατική τάξη και η κοινωνία. Ο γραμματέας της πληρώνει το τίμημα και προσωπικά –η υποψηφιότητα του συγκέντρωσε 7.800 σταυρούς φέτος όταν το 2011 είχε εκλεγεί με 17.000 σταυρούς.
Η κοινωνία βασικά τιμώρησε την «Αριστερή Συμμαχία» για την συμμετοχή της –μέχρι πριν 1 χρόνο– στην συμμαχική κυβέρνηση που εγκαινίασε σκληρές περικοπές. Η πτώση της θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση και δεν είχε κάνει μια μικρή στροφή. Όμως η αξιοπιστία της έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
Η κοινωνία όμως δεν ξέρει μόνο να τιμωρεί, αλλά και να ανταμείβει. Έτσι την παραπάνω γενική τάση διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της υποψηφίου της «Αριστερής Συμμαχίας» και γραμματέως της «Αριστερής Νεολαίας», Λι Αντερσον, η οποία πήρε 15.000 προσωπικούς ψήφους.
Η 27χρονη Λι Αντερσον έχει δημόσια επικρίνει την συμμετοχή του κόμματος της στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να συμμετάσχει σ’ αυτήν. Δήλωσε πως η ταξική πάλη παραμένει η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων. Το σύνθημα της εκστρατείας της ήταν «και στους δρόμους και στα έδρανα». Ενώ με μεγάλη περηφάνια στο βιογραφικό της γράφει πως έχει δουλέψει στην Green Peace, σαν ρεσεψιονίστ, σαν μεταφράστρια, σε εργοστάσιο φρούτων στην Γαλλία, σαν σερβιτόρα και σαν λαντζιέρα.
Ίσως τελικά και ο ευρωπαϊκός βορράς να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στο μέλλον…