«Φέσια» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο δήμο Ζωγράφου

Της Ελένης Μήτσου. Από το Ξεκίνημα Ζωγράφου

  

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου επικαλέστηκαν συχνά την «οικονομική στενότητα» για να δικαιολογήσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στο Δήμο. Π.χ. ελλείψεις στην καθαριότητα, στη συντήρηση των παιδικών χαρών, των οδοστρωμάτων του Δήμου κ.α. Άλλοτε έλεγαν την αλήθεια και άλλοτε η «οικονομική στενότητα» αποτελούσε απλά μια (τετριμμένη) δικαιολογία.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι πόροι των Δήμων έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Για παράδειγμα από το 2011 μέχρι το 2014 τα κονδύλια που το κράτος κατεύθυνε στους ΟΤΑ μειώθηκαν κατά 60-70% περίπου. (Δείτε περισσότερα για το ζήτημα αυτό εδώ.)

Ωστόσο μέσα σε συνθήκες «οικονομικής στενότητας» περιμένει κανείς οι Δημοτικές Αρχές να κυνηγάνε τους μεγαλο-οφειλέτες του Δήμου «με το ντουφέκι» και να κόβουν κάθε εμπορική-επιχειρηματική σχέση με τους κακοπληρωτές.

Δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει από αυτή τη λογική…

Ας δούμε μερικά παραδείγματα μεγαλο-οφειλετών του Δήμου Ζωγράφου και πως αντιμετωπίστηκαν από τις Δημοτικές Αρχές.

Ο κ. Σταθόπουλος και το AVEC4 στην Πλατεία Γαρδένια

Ο κ. Σταθόπουλος εκμεταλλεύεται την καφετέρια Avec4 στην Πλατεία Γαρδένια. Για τα έτη 2012-2014 τα χρέη του επιχειρηματία προς το Δήμο ανέρχονται στα 160.000 € (!) και δημιουργήθηκαν γιατί ο κ. Σταθόπουλος δεν πληρώνει το νοίκι που οφείλει στο Δήμο (ο χώρος της καφετέριας ανήκει στο Δήμο). [1]

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου (Κ. Καλλίρης – ΠΑΣΟΚ) δεν φαίνεται να «ζόρισε» τον κ. Σταθόπουλο και πολύ για να εισπράξει τα ενοίκια…

Ούτε όμως και η σημερινή διοίκηση παίρνει δραστικά μέτρα. Αντί να προχωρήσει σε άμεση έξωση στον κ. Σταθόπουλο η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει σε διακανονισμό για τα χρέη του και εκτιμά ότι μπορεί μέσα στο 2015 να εισπράξει 18.000 (μόνο!) από τα 160.000 €.

Την ίδια στιγμή, από τα ενοίκια του 2015 η διοίκηση του δήμου κάνει την πρόβλεψη ότι θα εισπράξει λιγότερα από τα μισά. Συγκεκριμένα προβλέπει εισπράξεις 42.000€ αντί για 91.710 «βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος και κυρίως λόγω νέας συμφωνίας με τον πελάτη», όπως γράφει το επεξηγηματικό κείμενο που  συνοδεύει τον προϋπολογισμό της ΜΑΞΙΑΔΗΖ (της δημοτικής εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα ακίνητα του Δήμου) απ’ όπου έχουμε αντλήσει τα στοιχεία.

Ο κ. Σταθόπουλος δεν είναι ο πρώτος που κάνει «business» στην πλατεία Γαρδένια σε βάρος του Δήμου και των δημοτών. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Μαΐου ειπώθηκε ότι τα χρέη του επιχειρηματία που εκμεταλλευόταν τον ίδιο χώρο επί Δημαρχίας Γ. Καζάκου (ΝΔ) (τότε η καφετέρια ονομαζόταν Info café) ανέρχονται στα 600.000€!

ΔΙΟΝ Ε.Π.Ε.Κ.Α.

Η Ε.Π.Ε.Κ.Α.[2] είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) η οποία, στεγάζει μια από τις 4 δομές της στα Α. Ιλίσια στην οδό Χ. Μούσκου.

Για τα έτη 2013-2014 η ΜΚΟ χρωστάει ενοίκια που ανέρχονται στα 13,400€, ενώ για το 2015 η διοίκηση του Δήμου δεν προϋπολογίζει να εισπράξει οποιοδήποτε ποσό από ενοίκια. Συγκεκριμένα στο κείμενο που επεξηγεί τον προϋπολογισμό της ΜΑΞΙΑΔΗΖ γράφει:

«για το 2015 από τα 22,800 που προβλέπονταν με βάση το συμβόλαιό του δεν πιστεύουμε πως ο πελάτης θα αποδώσει κάποιο μέρος τους.»

Θα είχαν την ίδια πολιτική αν τα ακίνητα ήταν δικά τους;

Τα μέλη του ΔΣ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ και της Διοίκησης του Δήμου (σημερινής και προηγούμενων) θα είχαν την ίδια ανοχή απέναντι στους παραπάνω ενοικιαστές αν τα ακίνητα ήταν δικά τους; Θα ανεχόταν δηλαδή να νοικιάζουν ένα ακίνητο σε κάποιον που θα τους χρωστούσε ενοίκια 1 και 2 χρόνων; Δεν νομίζουμε…

Άλλες «επισφαλείς απαιτήσεις»

Μερικά ακόμα από τα ποσά που οφείλουν εταιρίες και φυσικά πρόσωπα στο Δήμο και τα οποία η Δημοτική Αρχή δεν αναμένει να εισπράξει (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΜΑΞΙΑΔΗΖ) είναι:

  • 223.000€ που χρωστά ο κ. Κανατάκης Γ. από την περίοδο που εκμεταλλευόταν το κυλικείο του νεκροταφείου.

  • 127.514€ που χρωστά ο κ. Βούρτσης Ν. από την περίοδο που εκμεταλλευόταν το «Ρυθμό» στο Γουδί (επί Δημαρχίας Γ. Καζάκου).
  • 124.373€ από την ΔΟΜΗΣΗ ΑΕ, 179.740€ από την EURONET OUTDOOR AE, 81.658€ από την TOP OUTDOOR AE και 47.059€ από την REMEDY AE. Πρόκειται για συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρίες που έχουν… «εξαφανιστεί».

Για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας

Οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να διαχειρίζονται τη δημοτική περιουσία με πλήρη διαφάνεια και με τρόπο που να εξασφαλίζει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους δημότες. Είτε αυτό είναι οικονομικό (έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και κοινωνικές παροχές προς τους δημότες) είτε κοινωνικό.

Η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται το αντίθετο. Η περιουσία του Δήμου γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από «επιχειρηματίες» που κερδοσκοπούν σε βάρος των δημοτών.

Διότι η εκμετάλλευση ενός χώρου (και μάλιστα «φιλέτων» όπως π.χ. η καφετέρια της πλατείας γαρδένιας ή το πρώην εστιατόριο «Ρυθμός») χωρίς να αποδίδεται τίποτε (ή ελάχιστα) στη δημοτική αρχή αποτελεί κερδοσκοπία σε βάρος των δημοτών. Και οι δημοτικές αρχές που συνεργούν ή ανέχονται τέτοια φαινόμενα έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη.

Δεν επιχειρούμε να εξαντλήσουμε το θέμα σ’ ένα σύντομο άρθρο. Η συζήτηση για την διαχείριση της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας είναι μεγάλη. Να κλείσουμε όμως αυτό το άρθρο με την ακόλουθη (ρητορική) ερώτηση: Γιατί δεν μπορούν επιχειρήσεις όπως η καφετέρια στην πλ. Γαρδένια, το εστιατόριο Ρυθμός, το ανθοπωλείο του νεκροταφείου[3] κ.α. να λειτουργήσουν ως δημοτικές επιχειρήσεις;[4]

Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τα έσοδα του Δήμου και θα μπορούσε να προσφέρει πιο φτηνές υπηρεσίες στους δημότες (φτηνό καφέ, φαγητό, κ.α.).

Σε μια τέτοια κατεύθυνση βρίσκεται ήδη από τον Απρίλιο του 2013 το κυλικείο του Νεκροταφείου του Δήμου. Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ το εκμεταλλεύεται «με δικούς της πόρους» (όπως αναφέρει το επεξηγηματικό κείμενο του προϋπολογισμού της ΜΑΞΙΑΔΗΖ). Μέχρι το τέλος του 2014 τα ακαθάριστα έσοδα προ φόρων του κυλικείου ήταν 320.269€ ενώ φέτος αναμένεται αύξηση και το 2016 προϋπολογίζεται ότι τα έσοδα θα κινηθούν στα 350.000€.

__________________
[1] Σύμφωνα με το κείμενο που αναλύει το προϋπολογισμό της ΜΑΞΙΑΔΗΖ «η πρακτική των δύο τελευταίων ετών έδειξε ότι εγγράψαμε στα έσοδά μας 45,500€ το 2013 και 24,500€ το 2014 έναντι των 86,000€ που όφειλε να καταβάλει ανά έτος (συνολικό ανοιχτό υπόλοιπο με κλείσιμο 2014 ο πελάτης εμφανίζει περί τα 160,000€ από το 2012)»
[2] Η ΕΠΕΚΑ (http://www.epeka.gr/), χρηματοδοτείται κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ (καθώς και από εθνικούς πόρους) και δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, «στην εκπόνηση σχεδίων δράσης ενίσχυσης της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».
[3] Ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον ενοικιαστή του ανθοπωλείου του νεκροταφείου καθώς, σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, ο τελευταίος δεν αποδίδει το μηνιαίο ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.
[4] Η καφετέρια πάνω στη Γαρδένια θα μπορούσε επίσης να κατεδαφιστεί και να αποδοθεί το σύνολο της πλατείας σαν ελεύθερος χώρος στους δημότες. Επίσης, το κτήριο του Ρυθμού θα πρέπει να συρρικνωθεί καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του είναι παράνομο και αυθαίρετο.
Η ανάρτηση του προϋπολογισμού της ΜΑΞΙΑΔΗΖ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ βρίσκεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%99%CE%9D5%CE%9F%CE%9B%CE%A1%CE%A5-%CE%A59%CE%A1

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα