Array

ΕΘΕΛ – Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα «λάθη», δηλαδή τις μεθοδεύσεις, του διευθύνοντα συμβούλου

Δελτίο Τύπου της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», παράταξης στην οποία δραστηριοποιείται το «Ξ» στο χώρο της ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας)

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον κλάδο μας, πληρώνουμε ακόμα τις μεθοδεύσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ο.ΣΥ. Γ. Οικονόμου.

Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόστηκε στην Ο.ΣΥ. από το Γενάρη του 2013. Τότε ο κλάδος μας μπήκε σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις που κράτησαν περισσότερο από μια βδομάδα, με παράλληλη περιφρούρηση των αμαξοστασίων από τους εργαζόμενους. Η συμμετοχή στις συνελεύσεις αλλά και στην περιφρούρηση των αμαξοστασίων ήταν πρωτοφανής – η μεγαλύτερη από το 1992.

Για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις ο Γ. Οικονόμου κάλεσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε «διάλογο». Στο «διάλογο» συμμετείχαν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ και λοιπές πρόσφατες διασπάσεις τους) βρίσκοντας την αφορμή που έψαχναν για να κλείσουν την απεργία και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των κομματικών τους γραφείων.

Τα γεγονότα εκείνων των ημερών είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/apergia-ethel-to-kastro-epese-apo-mesa-1/

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι τι έκανε στη συνέχεια ο Γ. Οικονόμου για να μπερδέψει τους εργαζόμενους και να «σπάσει» τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου.

Από το Γενάρη του 2013 και για 5 μήνες έδινε αυθαίρετα στους εργαζόμενους επιδόματα που βάσει του ενιαίου μισθολογίου και των μνημονιακών νόμων δεν δικαιούνταν (!) αυξημένες προκαταβολές που κανείς εργαζόμενος δεν είχε ζητήσει κοκ. Για παράδειγμα μας έδωσε επίδομα «ανθυγιεινής εργασίας» το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2013, χωρίς να έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση ΚΥΑ. Η ΚΥΑ γι’ αυτό το επίδομα υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 χωρίς αναδρομική ισχύ.

Ο κ. Οικονόμου ήξερε επίσης πολύ καλά, ότι τα λεφτά που μοίραζε στον κλάδο απλόχερα για 5 μήνες, θα μπορούσε να τα πάρει στη συνέχεια πίσω, κόβοντας τα από τους επόμενους μισθούς των εργαζομένων και επικαλούμενος «τεχνικά λάθη».

Παράλληλα, αυτούς τους 5 μήνες η εταιρία δεν χορηγούσε στους εργαζόμενους «εξοφλητικά» (αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας) έτσι ώστε να ξέρουν την «ανάλυση» της μισθοδοσίας τους. Ο σκοπός του κ. Οικονόμου ήταν να μπερδέψει τους εργαζόμενους, να μην καταλάβουν άμεσα ότι το ενιαίο μισθολόγιο συνεπάγεται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και να καμφθεί οποιαδήποτε διάθεση για αγώνα.

Την ίδια περίοδο (περίοδο που η εταιρεία δεν χορηγούσε εξοφλητικά) η διοίκηση Οικονόμου προσπάθησε να δώσει «αυξήσεις» στους εκλεγμένους συνδικαλιστές της Ο.ΣΥ. «κάτω από το τραπέζι», με την μορφή πλασματικών νυχτερινών ωρών αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Αυτή η κίνηση της διοίκησης καταγγέλθηκε άμεσα και πρώτα από τον Α. Κασιμέρη εκλεγμένο στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ με την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (https://xekinima.org/arthra/view/article/yparxoyn-syndikalistes-poy-arnoyntai-ta-pronomia-kai/).

Στη συνέχεια (και με απόσταση αρκετών ημερών) ακολούθησαν καταγγελίες και από 3 άλλους συνδικαλιστές. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε για πολλοστή φορά ότι έγινε «λάθος»…

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της Ο.ΣΥ. πληρώνουν τις μεθοδεύσεις του κ. Οικονόμου καθώς τα ποσά που συσσωρεύτηκαν τους μήνες που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. μοίραζε λεφτά φτάνουν σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τα 2000 ευρώ! Και λέμε ότι οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» γιατί αυτά τα χρήματα παρακρατούνται μέχρι και σήμερα από τον ήδη μειωμένο μέσω του ενιαίου μισθολογίου μισθό τους.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση πιστεύει ότι:

  • Οι εργαζόμενοι της Ο.ΣΥ. δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε «χρεωστικά» που δεν δημιουργήσαμε με δική μας ευθύνη.
  • Δεν έχουμε χρήματα να επιστρέψουμε. Ξοδεύονται μέχρι το τελευταίο ευρώ για να καλύψουν τις βιοποριστικές μας ανάγκες. Απαιτούμε ακύρωση των χρεωστικών και καταβολή των αναδρομικών που δικαιούμαστε (υπερωριακή εργασία 2013).

Για τα παραπάνω ζητήματα πολυάριθμες αντιπροσωπείες της Ανεξάρτητης Παρέμβασης έχουν επισκεφτεί τον Γ. Οικονόμου επανειλημμένα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. μιλά πάντα για «τεχνικά λάθη», «γκρίζες ζώνες» που υπήρχαν στα νομοσχέδια κοκ. Εμείς απαντάμε πως όταν τα «λάθη» γίνονται παρατεταμένα και επανειλημμένα δεν αποτελούν πια «λάθη» αλλά τακτική.

Τέλος, να πούμε πως αν ο κ. Οικόνομου έδινε τη μισή ενέργεια από αυτή που δίνει για να κοροϊδέψει και να μπερδέψει τους εργαζόμενους, στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της εταιρίας (έλλειψη ανταλλακτικών, εκατοντάδες ακινητοποιημένα οχήματα, κ.α.) οι αστικές οδικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα είχαν άλλη εικόνα και το επιβατικό κοινό πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση.

Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Ικτίνου 4, Αθήνα Τηλ. επικοινωνίας: 2105222002, 6974038682, e-mail: [email protected] 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα