ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ VODAFONE: Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και ανήκει στους εργαζόμενους

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ για την εργατική Πρωτομαγιά

Συνάδελφοι,

Η πανδημία του κορωνοΐού προφανώς κάνει τη φετινή Πρωτομαγιά πολύ ιδιαίτερη. Και ενώ η επικαιρότητα που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση και ΜΜΕ στρέφεται στα συγκεκριμένα βήματα της σταδιακής επιστροφής στην “κανονικότητα” τους από τις 4 Μαΐου, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούμε τη δική μας επόμενη μέρα στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση προσπάθησε/προσπαθεί με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου να βάλει απαγορευτικό στις δημόσιες κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται από τα συνδικάτα για την Πρωτομαγιά, λέγοντας πως μεταφέρει τον εορτασμό στις 9 Μαΐου, σκόπιμα συγχέοντας την κατάσταση.

Να τονίσουμε εδώ πως η μέρα της Πρωτομαγιάς είναι και ημέρα υποχρεωτικής αργίας σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 14, Ν.4468/2017) και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. Σε όλη την εταιρεία ισχύουν όσα ίσχυαν και πέρυσι σχετικά με την Πρωτομαγιά και δεν περιμένουμε από κανένα προϊστάμενο/ supervisor/ manager να μας επιβεβαιώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που δικαιούμαστε από το νόμο.

Η αρχή

Η Πρωτομαγιά είναι η συμπυκνωμένη ιστορική μνήμη των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο. Μας θυμίζει τι χρειάστηκε να γίνει για να κατακτήσουμε το 8ωρο, το 5νθήμερο, την άδεια, την ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία κ.α., μας θυμίζει πως όλα αυτά δεν είναι παροχές των εργοδοτών αλλά δικά μας δικαιώματα, κερδισμένα με αίμα.

134 χρόνια πριν οι εργάτες στο Σικάγο έδωσαν το αίμα τους με την εκτέλεση 4 αναρχικών συνδικαλιστών για να γυρίσει σελίδα η ανθρωπότητα και να ξεφύγει από το απάνθρωπο καθεστώς σκλαβιάς των 14 ωρών δουλειάς την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς καμία άδεια και χωρίς κανένα δικαίωμα συνδικαλισμού, απεργίας, κ.τ.λ.

Πολλές Πρωτομαγιές στην Ελλάδα βάφτηκαν με αίμα για να κατακτηθούν πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Στο Πασαλιμάνι το 1924, στην Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944 με την εκτέλεση των 200 κομουνιστών, γράφτηκαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τα εργατικά δικαιώματα σε περιστολή, σε συνέχεια των 10 ετών μνημονίου που έχουν προηγηθεί.

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοΐού η οποία επιτάχυνε την νέα κρίση που ερχόταν (για μερικούς μεγαλύτερη από την κρίση του 2008), τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται και που ονομάζονται μέτρα στήριξης των εργαζομένων, είναι εδώ.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Υποχρεωτική εκ’ περιτροπής εργασία, μισή εργασία, μισός μισθός
  • Αναστολή συμβάσεων, υποχρεωτικώς σε μερικές περιπτώσεις, για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες που αντιστοιχεί με 533 ευρώ το μήνα
  • Μαζικές απολύσεις
  • Υποχρεωτική τηλεργασία, δηλαδή ανύπαρκτο ωράριο, ανύπαρκτο διάλειμμα, κόστη λειτουργίας που μετακυλίονται στον εργαζόμενο
  • Δυνατότητα στους εργοδότες να μπορούν, και με τον νόμο, να μην δηλώνουν υπερωρίες και υπερεργασία
  • Τις προκλητικές προτάσεις του ΣΕΒ για ανταλλαγή επινοικιαζόμενων εργαζομένων μεταξύ των επιχειρήσεων, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τους επινοικιαζόμενους συναδέλφους σε ένα πλήρες καθεστώς σκλαβοπάζαρου
  • Τις προτάσεις οργανώσεων εργοδοτών για μη χορήγηση αδειών το καλοκαίρι

Μόνο το Μάρτιο οι απολύσεις εργαζομένων έφτασαν τις 41.903, ενώ οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων όπως του τουρισμού θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2020 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 10%, η ανεργία στο 22,3%, έναντι 15% που εκτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση πριν από το «χτύπημα» της πανδημίας, το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα ενδέχεται να αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 500.000 ως το τέλος του έτους για πρώτη φορά μετά το 2013.

Και οι εργοδότες για μια ακόμη φορά σκοπεύουν να φορτώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Στον δικό μας χώρο δουλειάς το μόνο αποτελεσματικό πρακτικό μέτρο που πάρθηκε για την προστασία μας από τον κορωνοιό ήταν η τηλεργασία από το σπίτι για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η μέριμνα για την αποσυμφόρηση και τις αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων και της αποτελεσματικής απολύμανσης και παροχής μέσων ατομικής προστασίας ήταν ελλιπής και αποσπασματική. Πλήρης συνέχιση ακόμη και τώρα της εντατικοποίησης και των πιέσεων για το αποτέλεσμα της παραγωγικότητας σε βάρος της ψυχολογίας των συναδέλφων με ενοχλήσεις που θυμίζουν bullying.

Και όλα αυτά από μια πολυεθνική που είναι από τους ευνοημένους της κρίσης του κορωνοΐού καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» υπάρχει τεράστια άνοδος στην χρήση δεδομένων (από τα 7 στα 10 TB, δηλαδή 43%) αλλά και 50% στην ομιλία. 

Για τους εργαζόμενους του σήμερα, Πρωτομαγιά δεν είναι προφανώς οι ομιλίες των συμβιβασμένων γραφειοκρατών συνδικαλιστών. Ούτε μόνο η απότιση τιμής και η διατήρηση της μνήμης. Είναι πάνω από όλα οι αγώνες για το σήμερα. Για τα δικαιώματά μας που χάνονται. Για τις απώλειες στα εισοδήματά μας μέσα στα 10 μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν. Για αυτά που μας περιμένουν μετά το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Για μας είναι καθαρό ότι επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει:

  • ·Άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (απολύμανση όλων των χώρων, παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τήρηση αποστάσεων)
  • Παροχή αποζημίωσης σε όσους δούλευαν από το σπίτι στην διάρκεια της καραντίνας για τα αυξημένα έξοδα σε ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ
  • Επαναφορά –σταδιακά έστω- της εργασίας  από το γραφείο. Τα σπίτια μας δεν είναι ούτε θέλουμε να γίνουν εργασιακοί χώροι. Η τηλεργασία δεν είναι η λύση
  • Καμία νέα απόλυση. Μετατροπή των ενοικιαζόμενων συναδέλφων σε υπαλλήλους Vodafone
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας

Η πανδημία ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τις ανεπάρκειες στον χώρο της Υγείας και ειδικά τις εγκληματικές πολιτικές υπέρ της  ιδιωτικής υγείας (κλινικές «Ταξιάρχαι», «Κασταλία» κ.α.). Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές των συναδέλφων και των σωματείων-ομοσπονδιών στη δημόσια υγεία απαιτώντας αναβάθμιση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, αύξηση της χρηματοδότησης, με νέες προσλήψεις, αύξηση των κλινών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Στις προτάσεις κυβέρνησης και ΣΕΒ για μισή δουλειά και μισό μισθό απαντάμε ΟΧΙ. Να ζήσετε εσείς και ο Άδωνις με μισό μισθό.

Για όλα αυτά σας καλούμε να συμμετέχετε στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και στις εργατικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή 1 Μαΐου, τηρώντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις (μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας, κ.ο.κ.).

Συνάδελφοι, 

η καλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία απέναντι στον κορωνοιό είναι ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που εκκόλαψε τις συνθήκες για τη γέννησή του και την εξάπλωσή του και που συνεχίζει να μην ενισχύει τους μηχανισμούς της δημόσιας υγείας.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα