Εργαζόμενοι στην Έρευνα: Συμμετέχουμε στις εκλογές και στο σωματείο!

Ξένια Συμεωνίδου, Υπ. διδακτόρισσα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μέλος ΣΕΡΕΤΕ, Παράρτημα Θεσ/νίκης

Τον Μάιο του 2021 δημιουργήθηκε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), με τοπικά παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και τη Λάρισα, ενώ πρωτοβουλίες υπάρχουν και σε Ηράκλειο και Μαγνησία. Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, η ανταπόκριση των εργαζομένων στον κλάδο υπήρξε αρκετά θερμή και αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα κοντά στα 1.200 μέλη (στη Θεσσαλονίκη πάνω από 100). 

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το Σωματείο ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου, στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία ζητημάτων, από τις εργασιακές σχέσεις, τις οικονομικές απολαβές και τις ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι τις εξοντωτικές, ασφυκτικές προθεσμίες ή τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία απαιτούν συλλογικές, αγωνιστικές προσπάθειες. Επομένως, ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε το Σωματείο ήταν η λεπτομερής καταγραφή αυτών των ζητημάτων. Το βασικό χαρακτηριστικό του εργασιακού μας χώρου είναι η ετερογένεια και οι πολλαπλές ταχύτητες στις εργασιακές σχέσεις (μπλοκάκι, συμβάσεις έργου, αμισθί-μαύρη εργασία κ.λπ.), συνεπώς απαιτείται μία πολύ καλή χαρτογράφηση, προκειμένου η διεκδίκηση μιας ενιαίας συλλογικής σύμβασης, που είναι και ο κεντρικός διακηρυκτικός στόχος,  να αγκαλιαστεί μαζικά και να γίνει πλατιά υπόθεση για όλες και όλους.

Το διάστημα που προηγήθηκε, πάρθηκαν αρκετές αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ένα κομμάτι των συναδέλφων και των συναδελφισσών οργανώθηκε και μπήκε μπροστά στις μάχες (βλ. λ.χ. τις κινητοποιήσεις για την αλλαγή των όρων στις υποτροφίες ΙΚΥ, ώστε να μην απαιτείται η επιστροφή δεδουλευμένων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του διδακτορικού στον προβλεπόμενο χρόνο).

Έχουμε, όμως, αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμεστην κατεύθυνση λειτουργίας ενός Σωματείου μαχητικού, δημοκρατικού, ενωτικού και με λογική μαζικής απεύθυνσης:

  • Ο κατακερματισμός του κλάδου είναι το πρώτο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μία μεγάλη, ενωτική, πολύμηνη καμπάνια, η οποία ως κεντρικό στόχο θα προβάλει το ενοποιητικό αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα ήταν μια πολύ χρήσιμη κίνηση.
  • Το Σωματείο για να καταφέρει να προσελκύσει νέα μέλη και κυρίως για να εμπνεύσει, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να πετύχει την ενεργή, μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες, οφείλει να είναι δημοκρατικό. Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη Διοικητικών Συμβουλίων που δεν θα είναι αδρανή, αλλά θα γίνονται σε τακτική (τουλάχιστον μηνιαία) βάση, θα έχουν την ευθύνη της εύρυθμης καθημερινής λειτουργίας του Σωματείου, θα παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα έχουν ως στόχο, με υπομονή και επιμονή, να οργανώνουν τον κόσμο του κλάδου.
    Οι Γενικές Συνελεύσεις, για να έχουν ουσία και περιεχόμενο, είναι σημαντικό να γίνονται σε καθορισμένες ημερομηνίες, σε τακτική βάση (λ.χ. ανά τρίμηνο), με σκοπό να λαμβάνονται σε αυτές αποφάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες, το συνολικό σχέδιο των παρεμβάσεων/δράσεών μας και το πλαίσιο διεκδικήσεων. Ένα άλλο σκέλος που σχετίζεται με τη δημοκρατική λειτουργία του Σωματείου είναι η προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων που μπορεί, κατά καιρούς, να διαμορφώνονται. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση ανάμεσα σε παρατάξεις και άτομα-μέλη του Σωματείου.
  • Ακόμα ένα ζήτημα που αξίζει της προσοχής μας είναι η διαδικασία οικοδόμησης συμμαχιών εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο κλάδος μας θα πρέπει να συμπορευτεί τόσο με τους φοιτητικούς συλλόγους προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητ(ρι)ών, όσο και με τους συλλόγους ΔΕΠ και ιδιαίτερα τα πιο μαχητικά τμήματα των διδασκόντων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να εμπλακούμε ενεργά και στο εκπαιδευτικό κίνημα, συμμαχώντας με τα Σωματεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
  • Σημαντικό είναι, τέλος, να παρέχουμε την υποστήριξη μας και σε άλλα Σωματεία και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, χτίζοντας έτσι σχέσεις αλληλεγγύης.

Γραφόμαστε μέλη στο Σωματείο – Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές – Συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα