Array

Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων…”Αλήτες, αλήτες τραπεζίτες”

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει στη Θεσσαλονίκη η αύξηση της ανεργίας με τα συνεχιζόμενα λουκέτα που μπαίνουν σε επιχειρήσεις της πόλης. Μέσα σε όλα τα παραδείγματα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Το εργοστάσιο είναι ένα από τα δύο που έχει η ΒΦΛ, το άλλο είναι στην Καβάλα και απασχολεί 650 εργαζόμενους. Μαζί με την Καβάλα εργάζονται στην εταιρία πάνω από 1000 εργαζόμενοι.

Όσον αφορά τη σύνθεση του μετοχικού πακέτου της εταιρίας, έχει να κάνει με τις τράπεζες Εμπορική 42,16%, Εθνική 24,23% και Alpha Bank σε ποσοστό 18,94%, δηλαδή ελέγχεται από τις τράπεζες αυτές.

Η ΒΦΛ είναι μια υγιής επιχείρηση, με πολλά χρωστούμενα. Μπορεί να εμφανίζει χρέη 120 εκ. ευρώ, αλλά τα χρήματα που της χρωστούν μεγαλοϊδιώτες και αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι περισσότερα.

Οι τραπεζίτες μπήκαν στη διαδικασία “εξυγίανσης” της εταιρίας αναθέτοντας μελέτη βιωσιμότητάς της σε διεθνείς οργανισμούς.

Το πόρισμα αυτό, που αμφισβητείται από όλους εκτός από τους τραπεζίτες, αναφέρει ότι για να γίνει επικερδής η ΒΦΛ πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να λειτουργεί μόνο της Καβάλας . Όσον αφορά το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους , πρότειναν να πάει στην Καβάλα το 70% αυτών και οι υπόλοιποι είτε να βγουν σε πρόωρη σύνταξη είτε να απολυθούν.

Κατάληψη

Υπάρχουν βέβαια έντονες φήμες, που λένε πως όλη η ιστορία είναι μέρος της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από της γαλλική Credit Agricole, η οποία δε θέλει να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου προκειμένου να μειωθεί το τίμημα που πρέπει να καταβάλει.

Το σωματείο των εργαζομένων αντέδρασε άμεσα και κινητοποίησε τους εργαζόμενους με σκοπό να δοθεί λύση στο ζήτημα.

Από τις 11 Γενάρη οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κατάληψη στο εργοστάσιο διατήρηση της λειτουργίας του από τους ίδιους τους εργαζόμενους, συνεντεύξεις τύπου, πορείες και κάθοδος μαζική στην Αθήνα τις μέρες που λαμβάνονταν οι αποφάσεις ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει απόφαση να μην κλείσει η ΒΦΛ.

Η κυβέρνηση βέβαια μένει απλός θεατής. Ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γιακουμάτος, δίνει παρατάσεις στη λειτουργία της ΒΦΛ χωρίς όμως λύση. Έφτασε μάλιστα να διαφημίζει τη συμφωνία της με το ρωσικό μεγαθήριο λέγεται GASPROM, που υποσχέθηκε να αγοράσει και να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο… σε 2 χρόνια (…).

Από την άλλη οι αυταπάτες των εργαζομένων για το ρόλο των τραπεζών έχουν οριστικά χαθεί. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα που κυριαρχεί στις κινητοποιήσεις τους, “Αλήτες. Αλήτες, Τραπεζίτες”

Συντονιστικές Επιτροπές

Ο προγραμματισμός των επομένων βημάτων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Κατάληψη του εργοστασίου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Επαφή των ίδιων των εργαζομένων της ΒΦΛ με απολυμένους ή στα πρόθυρα απόλυσης εργαζόμενους από άλλα εργοστάσια της περιοχής αποτελεί το δεύτερο επίπεδο. Θα αναδείξει το ζήτημα του κλεισίματος εργοστασίων για το κέρδος των επιχειρηματιών, ως βασικό μέλημα όλων των εργαζομένων που πιέζουν μαζικά και ενωμένοι την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες. Όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και το σύνολο της Μακεδονίας, είναι ανάστατη με τα συνεχόμενα κλεισίματα επιχειρήσεων και τις μαζικές απολύσεις. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χρειάζεται ανά εργασιακό χώρο και ανά πόλη να προχωρήσουμε στην εκλογή εκπροσώπων για τη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών, για να πάρει ο αγώνας μας πραγματικά μεγάλη διάσταση και να νικήσει.

Δημήτρης Νάτσιος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα