Ένας καθόλου «ξαφνικός» θάνατος

Στις 29 Μαΐου, ένα εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπι- σκευαστική Ζώνη Περάματος είχε σαν αποτέλεσμα τον θά- νατο του 47χρονου χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος και τον τραυματισμό άλλων δύο εργατών, 47 και 43 χρονών. Οι τρεις εργαζόμενοι αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του πλοίου ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll της ΑΝΕΚ, στην πλωτή δεξαμενή lll της COSCO.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου είχε οργανώσει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα της ασφάλειας των εργαζομένων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους ενός εργατικού δυστυχήματος και επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. [1]

Οι πιέσεις που δέχονται καθημερινά οι εργάτες ώστε να δου- λεύουν περισσότερο και να παραδίδουν συντομότερα τα πλοία, οδηγεί συχνά σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ατυ- χήματα. Παράλληλα, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας δεν τηρούνται και δεν πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ασφαλείας.

Σύμφωνα με εργάτες που βρίσκονταν στο σημείο[2]:

  • «Δεν υπήρχε τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία».
  • «Έλειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα».
  • «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι».
  • «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα».
  • «Οι έλεγχοι από τις Μεικτές Έπιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».
    Φυσικά, όλα τα παραπάνω γίνονται γιατί υπηρετούν έναν συ- γκεκριμένο στόχο: την αύξηση των κερδών των αφεντικών. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν αυξη- θεί τρομακτικά την τελευταία περίοδο, επαληθεύουν με τον πιο μακάβριο τρόπο το σύνθημα «Τα κέρδη τους αξίζουν ανθρώπινες ζωές».

Το απύθμενο θράσος στελεχών της ΝΔ

Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που τσαλαπάτησε τα ερ- γατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η επιθεώρηση και η υποτίμηση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας, οι νόμοι που χαλάρωσαν τα μέτρα ασφάλειας, είναι οι βασικοί λόγοι για την αύξηση των ατυχημάτων.[3]

Και παρόλα αυτά, στην είδηση ενός νεκρού εργάτη και δύο ακόμα τραυματισμένων, στελέχη της ΝΔ που έχουν περάσει από υπουργικές θέσεις, τοποθετήθηκαν με εξαιρετικό θρά- σος και κυνισμό. Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Θέλετε να δείτε το μέσο μισθό σήμερα στο Πέραμα, σε σχέση με το 2016, 2017, 2018, που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με αυξημένο μέσο μισθό, λόγω της πολύ δυνατής αγοράς που υπάρχει στο Πέραμα, το οποίο Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά;»[4]

Ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πρώην υπουργός Επικρατείας αλλά και αυτός που ανέλαβε τις αρμοδιότητες του υπουργεί- ου Υποδομών και Μεταφορών ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αυτό που βρήκε να πει για το εργατικό δυστύχημα ήταν πως:

«Το καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που να έχουν να κάνουν με την πληρότητα ή την επιμέλεια των ελέγχων. Αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα είναι αυτονόητο ότι θα προσπαθήσουμε να τα μετριάσουμε όταν θα έρθουμε και αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός να έρθουμε στην κυβέρνηση. Διότι το δυστύχημα αυτό συνέβη ενόσω δεν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο είναι οπωσδήποτε να ενισχυθεί η εργασιακή ασφάλεια και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μείζων προτεραιότητα.»

Αφού προηγουμένως είχε κάνει και αυτός αναφορά στα «ιστορικά υψηλά ποσοστά στις λαϊκές συνοικίες και δη του Περάματος» της ΝΔ. Βέβαια, τι άλλο θα μπορούσαμε να πε- ριμένουμε από τον άνθρωπο που έκανε την αχαρακτήριστη

δήλωση κατά την περίοδο της πανδημίας ότι εάν είχαμε πε- ρισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς![5]

Και η απάντηση των εργατών

Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος απάντησαν με απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν για την επόμενη μέρα του δυστυχήματος, στις 30 Μαΐου, το Συν- δικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και συγκέντρωση το ίδιο απόγευμα.

Κεντρικό σύνθημα ήταν «Οχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους – Οι ζωές μας έχουν αξία». Τα βασικά αιτήματα του Συνδι- κάτου Μετάλλου και των εργατών ήταν:

• Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
• Αμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστι

κών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα προκάλεσε οργή σε πλατιά στρώματα των εργαζομένων και εκτός της Ναυπηγο- επισκευαστικής Ζώνης Περάματος, εργαζομένων που ζουν στην καθημερινότητά τους την απληστία των εργοδοτών και την υποστήριξή των συμφερόντων τους από τις κυβερ- νήσεις.

________________________
[1] syndikatometallou.gr: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συνάδελ-

φου μας
[2] 902.gr: Απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων για το προδιαγεγραμ- μένο εργοδοτικό έγκλημα (ΦΩΤΟ)
[3] cnn.gr: Μεγάλη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα
[4] topontiki.gr: Mηταράκης μετά το δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική: Το Πέραμα ψήφισε ΝΔ
[5] news247.gr: Γεραπετρίτης: Αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και πε- ρισσότερους νεκρούς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,277ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα