Ο Φράνσις Γουίλιαμς είναι 60 ετών και ζει στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια. Έχει σπουδάσει αεροναυπηγική και έχει κάνει μεταπτυχιακό στον Καναδά και τώρα εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής όπου και όταν μπορέσει.
Είναι μέλος του Ξ και της YRE. Συμμετέχει ανελλιπώς σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ, διαδηλώσεις κτλ
Μένει στην Πλατεία Αμερικής και είναι πρόεδρος της τανζανικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη γνώρισε από πρώτο χέρι τι θα πει να ζεις στη χώρα του Ξένιου Δία.
Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε στα γραφεία του Ξ στον σ. Τάκη Γιαννόπουλο.
Ερ: Περιέγραψε μας τη νύχτα της επίθεσης
Aπ: Την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη άτομα που μας συστήθηκαν σαν επιτροπή κατοίκων ήρθαν στα γραφεία μας στην οδό Λεμεσού 1 στην Πλατεία Αμερικής. Πρώτα μας ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα με τα γραφεία μας, παρότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα καθώς δεν ήταν αστυνομικοί.
Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης τα δείξαμε και αποχώρησαν. Επέστρεψαν όμως την επόμενη μέρα μαζί με 60-70 άτομα που μας έβριζαν και μας απειλούσαν. Όταν η αστυνομία μας απομάκρυνε από τα γραφεία μας για λόγους ασφάλειας αυτή η ομάδα λίγο αργότερα εισέβαλλε σε αυτά και τα κατέστρεψε ολοσχερώς.
Ερ: Η στάση της αστυνομίας σε όλα αυτά ποια ήταν;
Απ: Η αστυνομία ήταν ενήμερη και παρούσα σε όλα αυτά χωρίς να κάνει κάτι για να αποτρέψει την επίθεση ή να συλλάβει κάποιον.
Όταν πήγα στο ΑΤ Α. Παντελεήμονα – γιατί σε αυτό το ΑΤ υπάγεται ο δρόμος που είναι τα γραφεία μας – για να καταθέσω για τα γεγονότα δέχτηκα επιθέσεις και απειλές από ομάδα ατόμων που ήταν έξω από το τμήμα και προφανώς με είχαν παρακολουθήσει. Τα ίδια υπέστη και η δικηγόρος μας Ιωάννα Κούρτοβικ από την ίδια ομάδα. Τελικά μπόρεσα να φύγω από το τμήμα μετά από ώρες»
Ερ: Είχατε προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή;
Απ: Στα γραφεία μας που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια στην περιοχή πηγαίνουμε με τα παιδιά μας κάνουμε δημιουργικά παιγνίδια, εκδηλώσεις, λειτουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη. Με τους έλληνες γείτονές μας επιδιώκουμε πάντα τις καλύτερες σχέσεις καθώς βιώνουμε τα ίδια προβλήματα.
Ερ: Ποιο είναι το κλίμα στην κοινότητα;
Απ: Ανησυχία, φόβος και οργή όλα μαζί. Παράλληλα σκεφτόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης στους φασίστες και ρατσιστές ώστε να έχουμε μαζί μας και τους έλληνες γείτονές μας στην περιοχή.
Στην επόμενη συνέλευσή μας υπάρχουν σκέψεις για ανοικτό διάλογο με τους γείτονες καθώς και πορεία στην περιοχή από κοινού με ελληνικές οργανώσεις και φορείς.
Ερ: Τι μήνυμα θέλεις να μεταφέρεις στην ελληνική κοινή γνώμη;
Απ: Αντί για την ρατσιστική διαίρεση σε Έλληνες και ξένους, που προωθούν νεοναζιστικές ομάδες και κόμματα σαν την Χρυσή Αυγή, προτείνουμε την αρμονική συνύπαρξη και τους κοινούς αγώνες για τα κοινά μας προβλήματα.
Καλούμε τον ελληνικό λαό μαζί με τις κοινότητες μεταναστών να παλέψουμε μαζί για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Να μην επιτρέψουμε στο φασισμό να μετατρέψει σε ζούγκλα και πόλεμο συμμοριών την Πλατεία Αμερικής και άλλες γειτονιές. Σαν κοινότητα λογαριάζουμε να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε όσους μας επιτίθενται λέμε καθαρά ότι δεν μας φοβίζουν και δεν πρόκειται να μας διώξουν από τα σπίτια μας.
Τους καλούμε να σκεφτούν –αν μπορούν– έστω για λίγο τι τους φταίνε τα βιβλία και τα παιγνίδια των παιδιών μας γιατί αυτά κατέστρεψαν και αυτό μας πλήγωσε πολύ περισσότερο από τα τζάμια και τα έπιπλα.