Εκλογές στο σωματείο των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ,14 και 15 Μάρτη

To κείμενο σε pdf εδώ

Συνάδελφοι,

Οι στιγμές που περνάει ο κλάδος μας, οι εργαζόμενοι γενικά, η χώρα στο σύνολό της, είναι τραγικές. Εκατομμύρια ζωές καταστρέφονται, η κοινωνία διαλύεται, φως στο τούνελ δεν φαίνεται πουθενά.

Γι’ αυτή την καταστροφή δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Υπάρχουν: είναι τα κόμματα που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτά τα κόμματα, με τις πολιτικές που εκπροσωπούν κατάστρεψαν τον τόπο. Όμως, στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, οι εκπρόσωποί τους στο χώρο μας, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και τα παρακλάδια τους, έρχονται και ζητούν από εσάς τη ψήφο σας. Θα πρεπε να ντρέπονται. Θα πρεπε αντί για την ψήφο σας, να ζητούν συγγνώμη. Όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά συνεχίζουν στην ίδια λογική: ψεύτικες υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση σας είπε την Αλήθεια

Τα τελευταία 3 χρόνια η Ανεξάρτητη Παρέμβαση δεν έκρυψε ούτε στιγμή από τους εργαζόμενους το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο. Προειδοποιούσε και για τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές μας και για τον κίνδυνο απολύσεων και για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών. Αντιθέτως, οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) συστηματικά προσπαθούσαν να παραπλανήσουν, να «καθησυχάσουν» και να «κοιμίσουν» τον κλάδο.

Στις αρχές του 2010 η ΠΑΣΚΕ έλεγε πως «κανείς δεν θα μας αγγίξει μισθολογικά». Έπειτα ακούσαμε πως «τα μέτρα θα μας πάρουν ξυστά». Στη συνέχεια, όταν ήρθε ο νόμος Ρέππα, αντί να σχεδιάσουν τον αγώνα με τρόπο που να μπορεί πραγματικά να έχει πιθανότητες νίκης, «σχεδίαζαν» και διαφήμιζαν το «διάλογο με το υπουργείο» και τις φοβερές «τροποποιήσεις» που κατέθεσαν «προς όφελος των εργαζομένων».

     __________________________________________________________________________________________________

        «κανείς δεν θα μας αγγίξει μισθολογικά» έλεγε η ΠΑΣΚΕ το 2010…

  • Το Μάρτη και το Μάη του 2010 με τους νόμους 3833 και 3845 χάσαμε το 20% των αποδοχών μας.
  • Το Δεκέμβρη του 2010, με το νόμο 3899 χάσαμε ένα ακόμα 15% των αποδοχών μας.
  • Τον Απρίλη του 2011, με το νόμο 3920 (Ν. Ρέππα), καταργήθηκαν τα (ήδη περιορισμένα) δεδουλευμένα ρεπό, στα οποία πολλοί συνάδελφοι στηριζόταν για να τα βγάλουν πέρα.
    _________________
    _________________________________________________________________________________

Την ίδια περίοδο, η ΔΑΚΕ το μόνο που έκανε είναι να υπόσχεται πως τα πράγματα θα αλλάξουν όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση (τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα από την συγκυβέρνηση των δύο), ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο νόμο Ρέππα έδινε πλήρη υποστήριξη στις προτάσεις και την ταχτική της ΠΑΣΚΕ (έκανε άραγε πρόβες για τη συγκυβέρνηση;).

Πού μας οδήγησαν οι παρατάξεις του δικομματισμού στο Συνδικάτο;

Συνολικά τα τελευταία 2 χρόνια χάσαμε το 35-40% των αποδοχών μας – και οι μειώσεις δεν θα σταματήσουν εδώ…(βλ. παρακάτω)

Η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ καταργήθηκε και όλοι είμαστε υποψήφιοι για απόλυση.

Όπως όλες οι ΔΕΚΟ, και οι αστικές συγκοινωνίες πάνε για ιδιωτικοποίηση (εντασσόμαστε πιθανότατα στην 3η φάση ιδιωτικοποιήσεων – αμέσως μόλις ξεμπερδέψουν με ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, κλπ). Μάλιστα το «πλεονέκτημα» των αστικών συγκοινωνιών είναι ότι έχουν ήδη νόμο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση έτσι οι διαδικασίες θα γίνουν ταχύτερα και ευκολότερα (ο Ρέππας έβλεπε μπροστά…)

_________________________________________________________________________________________
Το Δεκέμβρη που μας πέρασε, η ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι μετά από τις «στοχευμένες ενέργειες» που έκανε, οι οδηγοί και τεχνικοί των αστικών συγκοινωνιών εξαιρούνται από την εφεδρεία και από το ενιαίο μισθολόγιο (νόμος 4024).   
Όσον αφορά στην εφεδρεία, να πούμε το εξής: η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει όλες τις ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη) από την εφεδρεία. Και τις εξαίρεσε για να μην έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Δεν πρόκειται λοιπόν για επιτυχία της ΠΑΣΚΕ. Αντιθέτως, μάλλον πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης: πέτυχε, για μια ακόμα φορά, να διασπάσει το κίνημα. Εξάλλου γιατί να επιμένει με την εφεδρεία όταν ετοιμάζει μαζικές απολύσεις; Θυμίζουμε: 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ μέχρι το 2015.
Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν ξέρουμε αν πραγματικά εξαιρεθήκαμε ή όχι – η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) της εξαίρεσής μας δεν έχει υπογραφεί μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση. Εκκαθαριστικά έχουμε να πάρουμε από το Νοέμβριο. Όσοι συνάδελφοι ζητήσαμε επίμονα εκκαθαριστικά, είδαμε πως ο τρόπος με τον οποίο πληρωνόμαστε τους τελευταίους μήνες είναι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4024). «Τότε γιατί δεν έχουμε μειώσεις στους μισθούς μας;» θα ρωτήσουν πολλοί συνάδελφοι. Διότι στη μισθοδοσία μας, βάζουν αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσουν, έκτακτες προκαταβολές για να καλύψουν τη διαφορά. Αν τελικά δεν εξαιρεθούμε, αυτές τις έκτακτες προκαταβολές που μας δίνουν τώρα, θα τις πάρουν πίσω – θα κάνουν δηλαδή κρατήσεις στους μειωμένους μισθούς μας. Πότε; Απ’ ότι φαίνεται μετά τις εκλογές του Συνδικάτου (διότι πριν τις εκλογές το πλήγμα για την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ θα ήταν μεγάλο…).
Τέλος να αναφέρουμε το εξής: Ένας βασικός όρος της νέας δανειακής σύμβασης είναι να μειωθούν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ – «για να γίνουν πιο ελκυστικές προς τους επενδυτές» όπως δήλωσε η Τρόικα. Είτε με τον 4024, είτε με άλλες μεθόδους, το σίγουρο είναι ότι μας ετοιμάζουν νέες μειώσεις.   ________________________________________________________________________________________

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν τα ψέματα, συνεχίζουν να «πουλάνε προστασία»

Ακόμα και σήμερα η ΠΑΣΚΕ διαφημίζει τη σχέση της με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Τη σχέση της με την εξουσία. Προσπαθεί να πείσει πως αν είσαι στην ΠΑΣΚΕ, αν ψηφίσεις ΠΑΣΚΕ θα έχεις «καλή βάρδια», «ευνοϊκή μεταχείριση», «προστασία» από τις νέες επιθέσεις που θα δεχτεί το εργατικό κίνημα. Αντίστοιχη είναι και η ταχτική της ΔΑΚΕ η οποία ετοιμάζεται περιχαρής να «κυβερνήσει» τη χώρα και το Συνδικάτο.

Και πράγματι, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή βάρδια (που δεν θα έπρεπε!) – το ερώτημα όμως είναι σε πόσους; Μπορούν να εξασφαλίσουν και μια προαγωγή (σε ακόμα λιγότερους – εξάλλου την ίδια θέση την υπόσχονται σε δεκάδες συναδέλφους).

Αυτό που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όμως είναι ότι δεν θα μειωθούν κι’ άλλο οι αποδοχές μας και ότι δεν θα απολυθούμε! Ακόμα κι’ αν σήμερα υπόσχονται προστασία από ενδεχόμενες απολύσεις κ.α., γνωρίζουν πολύ καλά, πως οι «διασυνδέσεις» τους, ακόμα και να θέλουν, δεν φτάνουν για να σώσουν όλους τους ψηφοφόρους και υποψηφίους που παραμυθιάζουν.

_______________________________________________________________________________________

Το τάξιμο δεν έκλεισε σπίτια – το δώσιμο έκλεισε

«Θα σε κάνω σταθμάρχη»… αυτή την υπόσχεση δίνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε δεκάδες ψηφοφόρους τους λίγο πριν τις εκλογές. Στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για ψέμα που λέγεται για να αρπάξουν ψήφους και υποψηφιότητες. Το ψέμα αποκαλύπτεται συνήθως μετά τις εκλογές, οπότε «ούτε γάτα – ούτε ζημιά». Μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουν άπλετο χρόνο για να βρουν πολλές δικαιολογίες και νέα θύματα.
Φέτος όμως το «παιχνίδι» παραλίγο να χαλάσει, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε τη λίστα με τις προαγωγές πριν τις εκλογές (στις 11/2/2012). Μόλις συνήλθαν από το σοκ, οι πρόεδροι των δυο παρατάξεων έτρεξαν να πείσουν τη διοίκηση να κρύψει τη λίστα με τις προαγωγές μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Αυτό και έγινε. Οι νέοι σταθμάρχες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους «σε ημερομηνία μεταγενέστερη των εκλογών» όπως ανακοινώνει η διοίκηση με έγγραφο που δημοσίευσε στις 17/2. Μέχρι τότε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ θα συνεχίζουν να τάζουν προαγωγές, ελπίζοντας πως οι συνάδελφοι δεν θα πάρουν χαμπάρι την κοροϊδία.

«Θα κανονίσω να πάρεις καλή μετάταξη»

Τις μετατάξεις του νόμου Ρέππα – αυτές τις μετατάξεις που υποτίθεται πως θα «σταματούσαμε», θα «αντιπαλεύαμε» κοκ – χρησιμοποιούν τώρα οι δυο μεγάλες παρατάξεις για να προσελκύσουν ψήφους. «Μια καλή μετάταξη» σε μια «καλή θέση» υπόσχονται κρύβοντας για μια ακόμα φορά την αλήθεια. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Συνάδελφος που μετατάχθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών αμείβεται σήμερα με 750 ευρώ. Συνάδελφος που μετατάχθηκε στο ΕΚΑΒ αμείβεται σήμερα με 850 ευρώ…κ.α. Τώρα αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να γυρίσουν πίσω.

________________________________________________________________________________________

Μονόδρομος οι αγώνες μας

Στις σημερινές συνθήκες, ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τη δουλειά και τη ζωή μας είναι να αγωνιστούμε. Όποιος πιστεύει πως το ένα ή το άλλο μεγάλο κόμμα θα μας «εξαιρέσει», θα μας μεταχειριστεί διαφορετικά από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, απλά ζει με αυταπάτες. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, του Μνημονίου και της Τρόικας οι «εξαιρέσεις» και τα «βολέματα» έχουν τελειώσει. Και ο «συνδικαλισμός» που γίνεται στους διαδρόμους των Υπουργείων έχει «χρεοκοπήσει». 

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε. Και να αγωνιστούμε σοβαρά – όχι με στάσεις εργασίας και διάσπαρτες 24ωρες που είναι απλά ντουφεκιές στον αέρα. Χρειάζεται οι μαχητικοί κλάδοι και όσοι έχουν σημαντικές δυνάμεις (ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι στην υγεία, δάσκαλοι, καθηγητές κοκ) να συντονιστούμε μεταξύ μας και να σχεδιάσουμε επαναλαμβανόμενες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση της απεργίας διαρκείας. Απέναντι σε ένα τέτοιο συντονισμένο απεργιακό κίνημα διαρκείας δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να σταθεί και καμία Τρόικα να περάσει μέτρα.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες μπορούμε και πρέπει να παίξουμε ρόλο στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος. Πρέπει κατ’ αρχήν να πιέσουμε να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα και να συγκληθεί άμεσα το συντονιστικό των αστικών συγκοινωνιών. Την ίδια στιγμή πρέπει να πιέσουμε για τη διεύρυνση του συντονιστικού. Να καλέσουμε τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, κι’ όποιον άλλον κλάδο θέλει να παλέψει. Να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί!

___________________________________________________________________________________________

Είναι δυνατόν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ (και τα παρακλάδια τους) να δώσουν σοβαρό αγώνα για την υπεράσπιση των μισθών μας όταν τα κόμματα στα οποία ανήκουν, ψηφίζουν στη βουλή τη μείωση των μισθών μας;
Είναι δυνατόν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ (και τα παρακλάδια τους) να δώσουν σοβαρό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, όταν τα κόμματα στα οποία ανήκουν έχουν αποφασίσει να τις ξεπουλήσουν;
Το αν είναι πιστοί στους εργαζόμενους που υποτίθεται πως εκπροσωπούν ή στα κόμματα τους, το είδαμε εξάλλου ξεκάθαρα και τον Μάρτη του 2011!
_____________________________________________________________________________________________

Δυστυχώς ανάμεσα στις παρατάξεις που συνέπλευσαν με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στο μεγαλύτερο μέρος του 3μηνου αγώνα που δώσαμε από το Δεκέμβρη του 2010 έως και το Φλεβάρης 2011, ήταν και η ΔΑΣ. Και λέμε «δυστυχώς» γιατί από μια παράταξη της Αριστεράς περιμέναμε να έχει πιο μαχητική στάση. Ωστόσο η ΔΑΣ επέλεξε εκείνη την περίοδο όχι μόνο να συμπλεύσει με τις παρατάξεις του δικομματισμού αλλά και να καταδικάζει συχνά – πυκνά στους λόγους της, την πρόταση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης για απεργία διαρκείας και συντονισμό.

«Αποφάσεις του στυλ "να ακολουθήσουμε το συντονιστικό" πρέπει να γονατίσουν από σας εδώ.» 

«Να μη δώσουμε το παιχνίδι στην κυβέρνηση με απεργίες διαρκείας που ακούγονται από διάφορες πλευρές τάχα αγανακτισμένων – προβοκατόρων. Αυτά πρέπει να συντριβούν εδώ.»

Γ. Κιούσης, Γενική Συνέλευση 16/12/2010

Σήμερα βέβαια η ΔΑΣ φαίνεται να έχει αλλάξει άποψη όσον αφορά στην απεργία διαρκείας, αφού στηρίζει την απεργία διαρκείας των Χαλυβουργών και καλεί όλο το εργατικό κίνημα να τους συμπαρασταθεί. Είναι σημαντικό να βγαίνουν συμπεράσματα έστω κι’ αργά…

Συνάδελφοι,

Για να δώσουμε τους αγώνες που απαιτούνται για να σωθούν οι δουλειές, τα σπίτια, οι οικογένειες και οι ζωές μας, χρειάζεται στις επερχόμενες εκλογές του Συνδικάτου οι συσχετισμοί στο ΔΣ να είναι διαφορετικοί. Χρειάζεται να στηρίξετε τις παρατάξεις που είναι διατεθειμένες να δώσουν αυτούς τους αγώνες και που έχουν αποδείξει την αγωνιστικότητά και τη συνέπειά τους στην πράξη.

Την προηγούμενη περίοδο η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες κάνοντας επιπλέον και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς οι αγώνες αυτοί έπρεπε να δωθούν για να έχουν σημαντικές πιθανότητες νίκης.

____________________________________________________________________________________________________

Συνάδελφοι το μέλλον αυτού του κλάδου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή που θα κάνει καθένας από εσάς σ’ αυτές τις εκλογές. Αν θα ψηφίσετε με βάση μια υπόσχεση για «ευνοϊκή μεταχείριση» και «καλή βάρδια» ή αν θα ψηφίσετε κατανοώντας ότι, πραγματικά, ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τη δουλειά, τις οικογένειες και την αξιοπρέπειά μας είναι να αγωνιστούμε μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η Τρόικα.
__________________________________________________________________________________________________

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ήταν μπροστά σε μια σειρά μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες. Π.χ. Στο  μπλοκάρισμα των ΚΤΕΛ που εκτελούσαν παράνομα δρομολόγια τις ημέρες των απεργιών μας. Στο μπλοκάρισμα της παρασυγκοινωνίας – πειρατείας του Τσοκα. Στην υπεράσπιση συναδέλφων – ανεξάρτητα από την κομματική και παραταξιακή τους τοποθέτηση – που διωκόταν άδικα από τη διοίκηση. Στις πύλες για την περιφρούρηση των αποφάσεων των γενικών μας συνελεύσεων και των απεργιών μας – ακόμα κι’ όταν η πλειοψηφία του ΔΣ προσπαθούσε να σπάσει τις απεργίες. κ.α.

Συνάδελφοι, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση δεν έχει ψεύτικες υποσχέσεις να σας δώσει, δεν έχει ρουσφέτια, δεν έχει προνόμια να τάξει. Ξέρει μόνο τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα του αγώνα, ενάντια στη διαφθορά και τη λαμογιά, ενάντια στους τραπεζίτες, τους κυβερνώντες και τους Τροικανούς. Συνάδελφοι, στις επερχόμενες εκλογές η Ανεξάρτητη Παρέμβαση χρειάζεται την υποστήριξή σας!

________________________________________________________________________________________________
Συνάδελφοι, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των οικονομικών καθώς ο εκπρόσωπος της στο ΔΣ είναι και ο ταμίας του Συνδικάτου. Έτσι, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ήταν η πρώτη που έβγαλε ανακοινώσεις για τα οικονομικά του Συνδικάτου: Ανακοινώσεις με συγκεκριμένα ποσά και με στοιχεία!1 Δεν μπήκαμε στο παιχνίδι των αυθαίρετων και αστήριχτων κατηγοριών των πάντων – ένα παιχνίδι που δημιουργεί εντυπώσεις και «πιάνει» αρκετά στον κλάδο μας.
Σήμερα το Συνδικάτο έχει στο ταμείο του τα περισσότερα χρήματα που είχε ποτέ.
2.200.000€ στο λογαριασμό του (ΚΕΑ, ΛΕΑ και λειτουργικό λογαριασμό).
Περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής διαχείρισης των χρημάτων του Συνδικάτου υπάρχουν πολλά και χρειάζεται να γίνουν. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό2. Ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν έχουν γίνει τεράστια βήματα και επαναλαμβάνουμε: τόσα χρήματα δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στους λογαριασμούς του Συνδικάτου. Με αυτή την έννοια η καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού3 θεωρούμε ότι έγινε για να εξυπηρετηθούν καθαρά μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες εν όψει των εκλογών.

Σημειώσεις

1 Και προτρέπουμε τους συναδέλφους να ξαναδιαβάσουν αυτές τις ανακοινώσεις: www.etheldrivers.blogspot.com/2011/06/blogpost_7106.html. & www.etheldrivers.blogspot.com/2012/01/blog-post_7374.html
2 στην ανακοίνωση: www.etheldrivers.blogspot.com/2011/06/blogpost_7106.html
3 από τους 900 συμμετέχοντες στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση ψήφισαν 381 συνάδελφοι. Από τους 381, τον οικονομικό απολογισμό καταψήφισαν 207, ενώ τον υπερψήφισαν 166. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν χαμηλή, όπως πολύ μικρή ήταν και διαφορά του «ναι» με το «όχι», ωστόσο οι «εντυπώσεις» που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργούν, παραμένουν.

________________________________________________________________________________________

Related Files

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα