Του Κυριάκου Χάλαρη
Το πρώτο πακέτο "κοινωνικής συνοχής" που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο. Η λεγόμενη "χάρτα σύγκλισης", που προήλθε μετά από συνεννόηση με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και αφορά την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας", όπως αλλιώς λέγεται η οξυμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Αυξήσεις – ψίχουλα
Κεντρικό σημείο του πακέτου κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε ο Σημίτης είναι οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους αγρότες μέσω της αύξησης του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ μέχρι το ποσό των 30 ευρώ. Επίσης μέτρα για προσλήψεις και δημιουργία 25.000 νέων θέσεων μερικής απασχόλησης που θα αφορούν κυρίως γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 10%, αύξηση των επιδομάτων σε πολύτεκνους και αδύνατες οικονομικά κοινωνικές ομάδες και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που το πολύ να ξεπεράσουν ελάχιστα το ύψος του πληθωρισμού.
Οι εξαγγελίες αυτές του ΠΑΣΟΚ κινούνται στα όρια της υποκρισίας. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις έως και 30 ευρώ την στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ζει με ψίχουλα. Και μιλάμε για ψίχουλα γιατί στις αστικές περιοχές ένας στους δύο συνταξιούχους ζει με κάτω από 400 ευρώ το μήνα, ενώ στις αγροτικές περιοχές η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων του ΟΓΑ δεν ξεπερνά τα 171 ευρώ το μήνα και με την αύξηση θα φτάσει τα 200 ευρώ!
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπόσχεται στο μακροχρόνια άνεργο μια θέση μερικής απασχόλησης που θα του αποφέρει ένα εισόδημα ικανό να συντηρήσει προσωρινά την ανέχειά του και τίποτα περισσότερο.
Και τέλος παρουσιάζει τις παλιές και απραγματοποίητες κυβερνητικές εξαγγελίες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σαν νέες και υπόσχεται ενίσχυση στα στρώματα εκείνα που οι πολιτικές της λιτότητας έχουν ρίξει στην εξαθλίωση.
Και όλα αυτά παρουσιάζονται σαν παροχές από την κυβέρνηση την ίδια στιγμή που είναι οι δικές της πολιτικές αυτές που μεγαλώνουν την ανεργία μέσα από τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, που ενισχύουν τη φτώχεια μέσα από την κατάργηση του 8ωρου και την θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, που καταδικάζουν στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους μέσω της επιβράβευσης της εισφοροδιαφυγής και της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων.
Και πακέτο επιχειρηματικών παροχών
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται να έχει το δεύτερο πακέτο που έχει ονομαστεί και "Χάρτα σύγκλισης" και περιλαμβάνει τους πιο μακροχρόνιους στόχους της οικονομίας που θα φέρουν και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι φιλόδοξοι στόχοι της "χάρτας" προβλέπουν για την επόμενη τετραετία αύξηση των μισθών στην Ελλάδα μέχρι το 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μείωση της ανεργίας στο 7%, μείωση των φορολογικών συντελεστών, αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων στην περιφέρεια κλπ.
Πώς θα γίνουν όλα αυτά;
Η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη με το ΣΕΒ αποδέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις προτάσεις του προέδρου των ελλήνων βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλου για περισσότερη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή για ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, απεγκλωβισμό του κράτους από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, σεβασμό στους θεσμούς της αγοράς κλπ.
Για ποιους δουλεύει η κυβέρνηση;
Σε αυτό το σημείο αναπόφευκτη είναι η σύγκριση με τις προεκλογικές εξαγγελίες Σημίτη του 2000. Η κυβέρνηση μιλούσε τότε για 300.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2004, για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το καλύτερο από το Σημίτη: "Επιδίωξή μας είναι να προσεγγίσουμε το 80% του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης των 15 το 2004".
Είναι περιττό να πούμε ότι οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας δεν υπήρξαν ποτέ και απόδειξη είναι η ανεργία που καλπάζει. Όσον αφορά τη σύγκλιση στο 80% του ευρωπαϊκού βιοτικού επιπέδου μάλλον για απόκλιση πρέπει να μιλάμε από τη στιγμή που είμαστε στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ – δηλαδή όσο και τη δεκαετία ’77-’86 και το 22% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ας δουλεύει περισσότερο από όλους σχεδόν τους Ευρωπαίους (στοιχεία Γιούροστατ).
Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η Γιούροστατ, οι πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και ασυδοσίας της αγοράς, οδηγούν μακροχρόνια σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Οι εργατικοί μισθοί βρίσκονται σε διαρκή καθήλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη και από τους πιο κακοπληρωμένους.
Άλλες "παροχές"
Την στιγμή που είμαστε τελευταίοι στις χώρες της Ε.Ε. στις κρατικές δαπάνες για την παιδεία, που οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις λόγω των κυβερνητικών εμπαιγμών, που η έννοια δωρεάν παιδεία ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επίδομα των 1.000 ευρώ για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και 150 ευρώ για την αγορά σχολικών ειδών.
Τα 85 περίπου ευρώ το μήνα για τον φοιτητή που δαπανά κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ μηνιαίως, είναι απλά "ασπιρίνη στον καρκινοπαθή". Η αδιευκρίνιστη και ασαφής προϋπόθεση της κυβέρνησης "να πηγαίνει καλά στα μαθήματα" στοχεύει στην μείωση του αριθμού των δικαιούχων.
Τα 150 ευρώ για τα σχολικά είδη, εκτός του ότι είναι ελάχιστα, τα δικαιούνται μόνο οι οικογένειες ανέργων και οι μονογονεϊκές, οι οποίες κατά κανόνα έχουν να λύσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης από την αγορά σχολικών ειδών.
Τέλος οι εκπτώσεις στα αυτοκίνητα ευνοούν βασικά όσους σκέπτονται να αγοράσουν LAND ROVER και πάνω γιατί εκεί είναι μεγαλύτερες οι μειώσεις τιμών.
ΔΕΘ
Την ώρα που στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα ανακοινώνουν το "πακέτο κοινωνικών παροχών", οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα είναι γεμάτοι εργαζόμενους και νεολαίους που θα διαδηλώνουν ενάντια στην υποκρισία των ψευτοπαροχών της κυβέρνησης.
Όσοι αισθανόμαστε θύματα των ίδιων πολιτικών που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια, που ξεπουλούν τη δημόσια παιδεία στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, που καταδικάζουν τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στην εξαθλίωση, πρέπει να είμαστε στους δρόμους του αγώνα την επόμενη περίοδο.