Ελλάς Ελλήνων εφοπλιστών

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιήσαμε τουλάχιστον μια φορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για να φτάσουμε στον τόπο των καλοκαιρινών διακοπών μας. Αναρωτηθήκαμε όμως ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών; Ποια είναι τα ωράριά τους και πόσο ασφαλής είναι η εργασία τους;

Την καλοκαιρινή περίοδο που μόλις τελείωσε παρακολουθήσαμε μερικές ακόμα τραγικές ιστορίες στα ελληνικά πλοία. Το επιβατηγό "ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ", που εξυπηρετεί τη γραμμή Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη, ξεκίνησε τα δρομολόγια από τις αρχές Ιούλη με προσωπικό 33 άτομα αντί για 54 που είναι τα απαραίτητα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πλοίου. Στη συνέχεια , η ιδιοκτήτρια εταιρεία "ΣΑΟΣ" κατάφερε και πήρε από τον τότε υπουργό, Γ. Ανωμερίτη, ειδική άδεια σύνθεσης πληρώματος. Δόθηκε δηλαδή άδεια στο πλοίο αυτό – φέτος αισίως φτάνει τα 41 έτη ζωής-να ταξιδεύει με 21 ναυτεργάτες λιγότερους! Το πλήρωμα της μηχανής δε διέθετε καν δεύτερο μηχανικό και όπως καταλαβαίνετε, οι ναυτεργάτες δούλευαν 14-16 ώρες τη μέρα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και το επίδομα των εξπρές δρομολογίων που δικαιούνται. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πίεσαν το υπουργείο να αναθεωρήσει την ειδική άδεια σύνθεσης πληρώματος, με συνέπεια η πλοιοκτήτρια εταιρεία να ανεβάσει τον αριθμό των εργατών σε 47, παραμένοντας όμως χωρίς δεύτερο μηχανικό.

Οι συνθήκες αυτές ήταν άκρως επικίνδυνες, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες. Ο επόμενος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ.Πασχαλίδης, μετέθεσε την ευθύνη του προβλήματος στις λιμενικές αρχές του Λαυρίου και έτσι φτάσαμε στις 26 Αυγούστου, όταν τα ναυτεργατικά σωματεία κατέλαβαν το χώρο του απόπλου του "ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ" στο λιμάνι του Λαυρίου και ματαίωσαν το επικίνδυνο δρομολόγιο. Στις 27 Αυγούστου η εταιρεία διαβεβαίωσε ενυπόγραφα πως θα αποκαταστήσει την οργανική σύνθεση του πλοίου και έτσι η κινητοποίηση σταμάτησε.

Παρόμοια είναι η ιστορία στο επιβατηγό "ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ", που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Άνδρος-Πάρος-Μύκονος. Το πλοίο αυτό ταξίδευε με πλήρωμα μηχανής 5 αντί για 10 άτομα. Τα σωματεία κατήγγειλαν το γεγονός και τότε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε την περιβόητη άδεια ειδικής σύνθεσης , που επέτρεπε στο πλοίο να ταξιδεύει με τις δεδομένες ελλείψεις στο εργατικό του δυναμικό.

Τέλος, το πλοίο ΣΑΟΣ 2 -της ίδιας εταιρείας που έχει και το ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ- ταξίδευε με μπάλωμα σε τρύπα στον πυθμένα του, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και γι αυτό το λόγο όταν ανακαλύφτηκε του απαγορεύτηκε ο απόπλους.

Η απάντηση των εφοπλιστών σε όλα αυτά ήταν άκρως προκλητική. Αύξησαν 4% τα εισιτήρια και κατάργησαν όλες τις εκπτώσεις (π.χ. στους φοιτητές) στα πλοία τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο.

Δυστυχώς, η ελληνική ναυτιλία, αυτό το "καμάρι" της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται στα χέρια των εφοπλιστών, που με δικό τους υπουργείο, δικές τους νομοθεσίες, δική τους αστυνομία (λιμενικό σώμα),δικά τους δικαστήρια, κάνουν ό,τι θέλουν για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στην πλάτη των ναυτεργατών και των επιβατών.

Γ.Κ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα