Δίώξεις μαθητών και καθηγητών στις ΗΠΑ

Στις 16 Νοέμβρη πάνω από 1.000 μαθητές σε διάφορα σχολεία της πολιτείας Ουάσινγκτον έκαναν αποχή από τα μαθήματα τους και οργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και στην παρουσία συνεργείων της στρατολογίας* στα σχολεία τους. Ένα από τα σχολεία όπου υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή ήταν και το λύκειο Φόστερ στην περιοχή Τακουίλα. Περίπου 150 μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στη πορεία διαμαρτυρίας.

Η περιοχή Τακουίλα είναι μια από τις φτωχότερες στην Ουάσιγκτον (ενδεικτικά 71% των μαθητών δικαιούνται δωρεάν γεύματα λόγω της οικονομικής τους κατάστασης), και ως εκ τούτου η νεολαία της περιοχής θεωρείται εύκολος στόχος για την στρατολογία που τάζει καριέρα και σίγουρο μισθό για να πείσει τα παιδιά να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.

Ο διευθυντής του σχολείου καθώς και ο σχολικός επιθεωρητής της περιοχής Τακουίλα έδειξαν το αντιδραστικό τους πρόσωπο. Έθεσαν σε διαθεσιμότητα τον καθηγητή Μπρετ Ρότζερς και κάλεσαν σε απολογία άλλους 5 καθηγητές με την κατηγορία ότι «υπέθαλψαν» τη πορεία διαμαρτυρίας. Επιπλέον απειλούν με αποβολές όλους τους μαθητές που απείχαν από τα μαθήματα τους εκείνη τη μέρα.

Η ακρόαση των καθηγητών από τον επιθεωρητή θα γίνει τις επόμενες μέρες. Στο έγγραφο που τους ειδοποιούσε για την ακρόαση αναφερόταν ότι μέχρι τότε απαγορεύεται να μιλήσουν για το γεγονός στους συναδέλφους και τους μαθητές τους.

Το ακόμα εξοργιστικότερο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν όλοι αυτοί οι καθηγητές σχέση με τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία. Κάποιοι απλά δεν ήταν αρεστοί στον διευθυντή του σχολείου επειδή δεν φοβούνται να πουν την άποψη τους. Ενδεικτικά σε έναν από αυτούς πριν κάποιους μήνες είχε απαγορευτεί να στέλνει e-mails που έφταναν σε όλους τους μαθητές επειδή κάποιες από τις σκέψεις που είχε συμπεριλάβει σε ένα από αυτά δεν άρεσαν στον διευθυντή του σχολείου. Μια άλλη καθηγήτρια που κατηγορείται είναι σύζυγος βετεράνου του πολέμου του Ιράκ. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κατηγορείται είναι ότι την στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο άντρας της ο οποίος μίλησε μάλιστα στους μαθητές για την εμπειρία του ξεσκεπάζοντας τα ψέματα της κυβέρνησης και της στρατολογίας.

Αυτή είναι η δημοκρατία στις ΗΠΑ του 2007! Αυτή είναι η υποκρισία της αμερικάνικης κυβέρνησης που κάθε της εισβολή σε μια ξένη χώρα συνοδεύεται και από λογύδρια περί ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Οι καθηγητές και οι μαθητές του λυκείου Φόστερ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως πέρα από τον Μπους και την παρέα του υπάρχει και μια άλλη Αμερική. Μια Αμερική που σκέφτεται, που δεν φοβάται, που αντιστέκεται. Μια Αμερική που τη χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να τελειώνουμε μια και καλή με τον πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

– Στείλε e-mail διαμαρτυρίας στον διευθυντή ([email protected]) και τον σχολικό επιθεωρητή της περιοχής ([email protected])

– Στείλε e-mail συμπαράστασης στην επιτροπή αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί ([email protected])

– Διάβασε άρθρα για προηγούμενες νίκες των μαθητών ενάντια στα συνεργεία της στρατολογίας στα sites των οργανώσεων «Νεολαία ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό» και Socialist Alternative

<br/>http://yawr.org/victory/victory.htm#tacoma

<br/>http://yawr.org/victory/victory.htm#kennedy

<br/>http://www.socialistalternative.org/news/article13.php?id=611

Δες βίντεο από τη συγκέντρωση και τη πορεία διαμαρτυρίας

*Συνεργεία στρατολογίας: στις «δημοκρατικές» ΗΠΑ υπάρχει νόμος που προβλέπει την παρουσία συνεργείων της στρατολογίας (army recruiters) στα λύκεια. Σκοπός αυτών των συνεργείων είναι να «ενημερώνουν» τους μαθητές για τα προτερήματα που έχει το να είναι κανείς επαγγελματίας οπλίτης και το πόσο «καλή εμπειρία» είναι να πάει κανείς στο Ιράκ ως στρατιώτης. Πρώτος στόχος για τα συνεργεία είναι φυσικά τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης (σε μεγάλο ποσοστό ισπανόφωνοι και αφροαμερικάνοι) που καθώς δεν έχουν καθόλου καλές εργασιακές προοπτικές πείθονται πιο εύκολα . Ένα από τα συνηθισμένα επιχειρήματα των συνεργείων είναι πως μπορούν τα παιδιά αν θέλουν να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες για κάποια χρόνια προκειμένου να μαζέψουν λεφτά και αργότερα να σπουδάσουν. Αρκετοί πείστηκαν με αυτό το επιχείρημα. Κάποιοι από αυτούς δεν γύρισαν ποτέ από το Ιράκ…

Αλέξανδρος Πραντούνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα