Νέες εξελίξεις είχαμε στο θέμα των δημοτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αργά το βράδυ της Τρίτης 24/8 είχαμε την αποχώρηση της «Θεσσαλονίκης των πολιτών και της οικολογίας» (δημοτική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΝ) από το «Διαπαραταξιακό» (δες προηγούμενο άρθρο, 25/8/10).
Με βάση την νέα αυτή εξέλιξη έγινε σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 25/8 όπου αποφασίστηκε το κάλεσμα ανοιχτής συνέλευσης στην κατεύθυνση συγκρότησης νέου δημοτικού σχήματος της αριστεράς που θα κατέβει στις επερχόμενες εκλογές. Μια εξέλιξη που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Διαπαραταξιακό: Σοβαρό πολιτικό φάουλ του ΣΥΝ
Όπως έχουμε γράψει, ο διάλογος αυτός (στο «Διαπαραταξιακό») ήταν από την αρχή σε μια λάθος βάση, μια και δεν αποτελούσε μια συμμαχία δυνάμεων που διαφωνούν με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του, αλλά μια «αντι-ΝΔ» συσπείρωση που σκοπό είχε απλά των αλλαγή φρουράς στην εξουσία του δήμου.
Η δημοτική κίνηση του ΣΥΝ σύρθηκε σε μια διαπραγμάτευση δίχως αρχές και υπέγραψε ένα πολιτικό κείμενο συμφωνίας που μόνο αριστερό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο συμφωνίας εδώ: http://thesschange.wordpress.com/2010/07/27/diaparataxiako-programma/).
Το καινούριο στοιχείο είναι ότι το Διαπαραταξιακό κατέληξε σε υποψήφιο δήμαρχο στο πρόσωπο του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα.
Η δημοτική κίνηση του ΣΥΝ πρότεινε υποψηφιότητα Μυταφίδη και ζήτησε την «επικαιροποίηση» του κοινού προγράμματος για να περιλαμβάνει και το «Μνημόνιο 2» (βέβαια το κοινό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καν το Μνημόνιο 1!). Μετά την άρνηση των υπολοίπων σε αυτά τα δύο αποχώρησε.
Με λίγα λόγια η δημοτική κίνηση του ΣΥΝ συμμετείχε από τις αρχές του χρόνου σε μια διαδικασία που κατέληξε να στηρίξει έναν επιχειρηματία υποψήφιο, που αρνείται να πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, που δεν καταγγέλλει το μνημόνιο ή τον Καλλικράτη και που μπορεί ακόμα και να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, και από την οποία αποχώρησε «άδοξα»…
Ανάγκη να βγουν συμπεράσματα
Θα περίμενε κανείς μετά από αυτά να υπάρξει αν όχι γενικός πολιτικός προβληματισμός για την στάση την δημοτικής κίνησης, τουλάχιστον μια διάθεση αυτοκριτικής για αυτά που έγιναν. Φαίνεται όμως ότι η πλειοψηφία του ΣΥΝ συνεχίζει να καλύπτει αυτή την στάση, και μάλιστα προσπαθεί να παρουσιάσει το αποτέλεσμα σαν θετικό: ότι δηλαδή αποκάλυψε ότι ο Τζήκας και ο Τρεμόπουλος δεν είναι αρκετά αριστεροί και ότι έχουν προσωπικές φιλοδοξίες! (Σιγά την αποκάλυψη!).
Το ζήτημα των κεντροαριστερών συνεργασιών είναι κομβικής σημασίας! Στην χτεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ το «Ξ» επέμενε ότι πρέπει η νέα δημοτική κίνηση που θα δημιουργηθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο «Διαπαραταξιακό». Κατά την γνώμη μας, το ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος είναι κεντρικό και αν δεν συζητηθεί από την αρχή θα το βρούμε μπροστά μας μέσα στην προεκλογική περίοδο, ή ακόμα και στον 2ο γύρο.
Πρέπει να προχωρήσουμε
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο με νέο δημοτικό σχήμα είναι κατ’ αρχήν θετική και στην σωστή κατεύθυνση. Για να μπορέσει να προχωρήσει όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει μια σειρά από ζητήματα:
- Πρέπει να έχει μια πραγματικά δημοκρατική λειτουργία και να μην είναι «ο ΣΥΝ και κάποιοι φίλοι του». Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει την κουλτούρα της ανακλητότητας και της εναλλαγής σε όλους τους δημόσιους εκπροσώπους της.
- Χρειάζεται ένα αιχμηρό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που να απαντάει πρωτίστως στα ζητήματα της κρίσης, αλλά και να προτείνει εναλλακτικές πολιτικές για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης.
- Μετά την συμμετοχή της δημοτικής κίνησης του ΣΥΝ στο Διαπαραταξιακό, τίθεται θέμα του επικεφαλής του νέου δημοτικού σχήματος. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, που ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ταυτίστηκε με όλη αυτή την απαράδεκτη διαδικασία κόντρα στις απόψεις της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σεβόμαστε την ιστορία του στο κίνημα, αλλά χρειάζεται ο επικεφαλής (που έτσι κι αλλιώς πρέπει να εναλλάσσεται κατά τη γνώμη μας) να αντιπροσωπεύει την ρήξη με την λογική του «Διαπαραταξιακού».
Γνώμη μας είναι ότι στο βαθμό που αφήσουμε πίσω τους ισορροπισμούς του παρελθόντος και αποφασίσουμε να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία που πραγματικά θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με νέο κόσμο, που θα ανοίξει συζητήσεις και θα προβληματίσει θετικά τους εργαζόμενους, που θα παίξει ρόλο στο να βοηθήσει στην οργάνωση των μαχών που έρχονται. Παλεύουμε για να ξεπεραστούν οι παγίδες των ατελείωτων συμβιβασμών που θα οδηγήσουν ξανά σε μια σούπα η οποία δεν θα λέει τίποτα σε κανέναν.
Νίκος Αναστασιάδης,
Θεσσαλονίκη