Διονύσης Χριστόπουλος
Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ
Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας
Την Παρασκευή 12 Απριλίου ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Η σχεδόν ομόφωνη ψήφιση του Ο.Ε.Υ. (μόλις μία ψήφος κατά και μία παρόν) έρχεται 17 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης των τριών νομικών προσώπων (Ο.Ν.Α., Π.Ο.Δ.Α., Δ.Α.Μ.Σ.).
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης η συγχώνευση των 3 οργανισμών και ο νέος ΟΕΥ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάλειψη των έως τώρα δυσλειτουργιών αλλά και στην προσαρμογή του οργανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική…
Τα «λάθη» της κ. Παπαχελά
«Είναι καλύτερο να έχουμε ένα οργανισμό με λάθη από το να μην έχουμε οργανισμό» είπε η πρόεδρος, Ν. Παπαχελά, στην πρώτη συζήτηση-διαβούλευση του διοικητικού συμβουλίου για τον νέο Ο.Ε.Υ. που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου*.
Η διαδικασία συγχώνευσης των 3 οργανισμών έχει ξεκινήσει εδώ και 17 μήνες. Ήταν λίγοι οι 17 μήνες για να επεξεργαστεί η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ έναν Ο.Ε.Υ. χωρίς «λάθη»; Στην πραγματικότητα πίσω από τα «λάθη» που «ξέφυγαν» από την διοίκηση, βρίσκονται πολύ συνειδητές πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις σύμφωνα με τις οποίες θα λειτουργεί ο οργανισμός.
«Αγάπη μου συρρίκνωσα τους ΟΤΑ»
Πριν τρία χρόνια ο νόμος 3852/2010 με την ονομασία «Πρόγραμμα Καλλικράτης», παρουσιάστηκε από τον τότε υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση σαν το επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα επιτυγχανόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο πλήρης εξορθολογισμός της λειτουργίας και των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του δε μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς! Οι 325 δήμοι που απέμειναν, μετά τις συγχωνεύσεις των 1034 που υπήρχαν, κατάργησαν περισσότερους από 4.500 δημοτικούς οργανισμούς και τους αντικατέστησαν με δομές που καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εργατικό δυναμικό (χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που κάλυπταν βασικές ανάγκες και εκατοντάδες θέσεις που καταργήθηκαν μετά από συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων) και χωρίς κρατικούς οικονομικούς πόρους (η υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 60%).
Ο νέος Ο.Ε.Υ. καταργεί ή ελαστικοποιεί το 1/3 των οργανικών θέσεων
Ο νέος Ο.Ε.Υ. λοιπόν είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη λογική του Καλλικράτη και των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Το ότι τα συγκεκριμένα «λάθη» οδηγούν τον οργανισμό στην κατάρρευση και όχι στην ομαλή λειτουργία, είναι για τη διοίκηση λεπτομέρειες…
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το εργατικό δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ έχει μειωθεί κατά 165 θέσεις (132 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έλαβαν αρνητικές δικαστικές αποφάσεις βρέθηκαν εκτός δουλειάς και 33 εργαζόμενοι αορίστου που υπάχθηκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας)**. Οι συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού (τεχνικοί, εργάτες, καθαρίστριες, φύλακες) θα δημιουργήσουν μόνιμα και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού. Η διοίκηση δεν υπολογίζει καν παραπάνω τις θέσεις στον νέο Ο.Ε.Υ. ενώ συνολικά καταργεί ή ελαστικοποιεί το 1/3 των οργανικών θέσεων που υπήρχαν στους 3 οργανισμούς (Ο.Ν.Α., Π.Ο.Δ.Α., Δ.Α.Μ.Σ.) πριν τη συγχώνευσή τους σε ΟΠΑΝΔΑ.
Το αποτέλεσμα; Μουσεία και πινακοθήκες που πρέπει να οργανώσουν ξεναγήσεις μαθητών χωρίς να διαθέτουν ούτε έναν μουσειοπαιδαγωγό, γυμναστήρια που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς γυμναστές, ορχήστρες μου πρέπει να παράξουν καλλιτεχνικό έργο χωρίς επαρκή αριθμό μουσικών, τουαλέτες που πρέπει να καθαριστούν χωρίς καθαρίστριες, κτήρια που πρέπει να φυλαχθούν χωρίς να υπάρχουν φύλακες κοκ.
Οι δε δημότες που έχουν «χαρατσωθεί» μέσω των ανταποδοτικών τελών και έχουν ήδη πληρώσει για τη συντήρηση και τη λειτουργία αυτών των υποτιθέμενων κοινωνικών δομών, θα κληθούν να τις πληρώσουν δεύτερη φορά μέσω της οικονομικής συμμετοχής κατά τη χρήση τους (ενώ όπου η οικονομική συμμετοχή έχει ήδη «θεσμοθετηθεί» πιθανότατα θα αυξηθεί).
Η ψήφιση του Ο.Ε.Υ. δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας ούτε τη λειτουργία όλων των δομών του ΟΠΑΝΔΑ
Μια από τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία που τάχθηκε υπέρ και ψήφισε τον νέο Ο.Ε.Υ είναι ότι η ψήφισή του διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας (τα 2/3 που δεν καταργεί και δεν ελαστικοποιεί). Πρόκειται για ψέμα. Κανένας Ο.Ε.Υ. δεν είναι πάνω από το 3ο Μνημόνιο (ν. 4093/2012). Και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει καθαρά απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, όπου η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο. Οι αξιολογήσεις των δομών και των προσώπων, το σαφάρι για εξεύρεση κοπανατζήδων και επίορκων (πραγματικών ή με φουσκωμένες και πλαστές κατηγορίες αν χρειαστεί), οι διαθεσιμότητες (πολλές από τις οποίες θα καταλήξουν σε απολύσεις), όλα αυτά οδηγούν σε απολύσεις. Κι’ αν δεν φτάσουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων, οργανισμών, ολόκληρων υπηρεσιών κοκ σε «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» όπως γράφει γλαφυρά το 3ο Μνημόνιο με στόχο να μειωθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι κατά 150.000 έως το 2015.
Η ίδια η πρόεδρος του Οργανισμού είπε άλλωστε κάτι ανάλογο, αμέσως μετά την ψήφιση του Ο.Ε.Υ. Είπε ότι όπου οι δυνάμεις του οργανισμού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θα συναφθούν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες ενώ παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί η λειτουργία των κέντρων (αθλητικών και πολιτιστικών) και είναι πιθανό κάποια αυτά να κλείσουν.
Απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων, επισφάλεια για τους αορίστου και μονίμους, συρρίκνωση των οργανικών θέσεων, ιδιωτικοποίησεις και κλείσιμο υπηρεσιών, αυτά τα «λάθη» προκύπτουν από τον νέο Ο.Ε.Υ., τον οποίο μελετούσαν επί 17 μήνες.
Ενότητα και Αγώνας
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες και οι συνεργάτες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα σταματήσουν την επίθεση αν δεν τα ισοπεδώσουν όλα. Ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων (συμβασιούχων, αορίστου, μονίμων) αλλά και των δημοτών είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των λιγοστών κοινωνικών δομών που έχουν απομείνει όρθιες αλλά και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας.