Το «Ξ» και η «Πόλη Ανάποδα» συμμετέχουν δυναμικά στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα με σκοπό να μπλοκαριστεί η τσιμεντοποίηση της ΔΕΘ και ο χώρος να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συντριπτικά θετική υπέρ του Μητροπολιτικού Πάρκου και ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής Αγγελούδη. Μέσα σε 1 μήνα (από τις 7 Απρίλη που ξεκίνησε η καμπάνια μέχρι τις αρχές του Μάη) είχαν ήδη μαζευτεί οι μισές υπογραφές από τις 25.000 που απαιτούνται, ενώ μετά το Πάσχα έχουν ξεκινήσει και οι εξορμήσεις σε γειτονιές, όπου οι κάτοικοι υπογράφουν κατά δεκάδες. Εξορμήσεις έχουν γίνει ήδη σε Χαριλάου, Τούμπα, γειτονιά «Γαλαξία», περιοχές του κέντρου και αλλού.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση που έγινε το 4ήμερο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου έξω από τον χώρο της ΔΕΘ, όπου πέρα απ’ τον τραμπουκισμό από σεκιουριτάδες που δέχθηκε ομάδα συντρόφων/ισσών της ΠΑ, μόνο το Σάββατο 10/5 μαζεύτηκαν περίπου 200 υπογραφές!
Το υλικό που έχει τυπώσει η Πόλη Ανάποδα έχει ήδη εξαντληθεί δύο φορές (έχουν μοιραστεί πάνω από 7.000 προκηρύξεις) και η εκστρατεία συνεχίζεται δυναμικά! Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Πόλης Ανάποδα.
Για μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ
Για να αναπνεύσουμε
Δημοψήφισμα Τώρα!
Μητροπολιτικό πάρκο προς όφελος όλων…
Η τραγική έλλειψη πράσινου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Το πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της πόλης είναι λιγότερο από 2 τ.μ., με ελάχιστο αποδεκτό όριο τα 10 τ.μ., γεγονός που κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με πολύ μεγάλες σοβαρές για την υγεία των κατοίκων. Επομένως, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, με πυκνή φύτευση δέντρων, στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ, και μεταφορά της βαριάς εκθεσιακής δραστηριότητας εκτός πόλης, σε δημόσιο οικόπεδο στη Σίνδο, αποτελεί μια επείγουσα ανάγκη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε πτώση της θερμοκρασίας τη θερμή περίοδο του έτους, τον αερισμό της πόλης, βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, καθώς και να συμβάλουμε σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν κατά κανόνα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές.
…ή Τσιμεντοποίηση για τα κέρδη των λίγων;
Η κυβέρνηση και το Υπερταμείο, έχοντας και τις πλάτες της Διοίκησης Αγγελούδη, αδιαφορούν για τις ανάγκες και την υγεία των κατοίκων και προωθούν σχέδιο τσιμεντοποίησης του χώρου της ΔΕΘ, με κατασκευή νέωνπολύ μεγάλων κτιρίων (εμπορικό/επιχειρηματικό κέντρο, ξενοδοχείο κ.α.), καθώς και τεράστιου υπόγειου πάρκινγκ, παραδίδοντας το καλύτερο οικοδομικό φιλέτο της πόλης και την εκθεσιακή του λειτουργία σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση και επομένως αλλαγή χρήσης του χώρου της ΔΕΘ, που αποτελεί κοινό μας αγαθό. Η χρηματοδότηση θα γίνει με τη γνωστή αμαρτωλή μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με το Δημόσιο να καταβάλλει 120 εκ. ευρώ. Το Δημόσιο, με άλλα λόγια, θα επιδοτήσει αδρά τα κέρδη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Κατά τα άλλα, όταν η κοινωνία και τα κινήματα διεκδικούν υγεία, παιδεία, ασφαλείς μεταφορές, χώρους πρασίνου, κοινωνικές υπηρεσίες, Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
Δημοψήφισμα Τώρα!
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχουν λόγο για το μέλλον της πόλης τους. Γι’ αυτό και διεκδικούμε δημοψήφισμα. Ο Νόμος 4555/2018 επιτρέπει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με τη συλλογή υπογραφών από το 10% των εκλογέων, πράγμα που σημαίνει 25.000 υπογραφές. Ένας στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός. Για να τα καταφέρουμε θα χρειαστεί καλά οργανωμένη και συντονισμένη κινητοποίηση αυτοδιοικητικών παρατάξεων, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων και πρωτοβουλιών κατοίκων, πολιτικών οργανώσεων αλλά και ενεργών πολιτών.
Δεν θα αφήσουμε να αποφασίσουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς!
Ελάτε σε επαφή με την Πόλη Ανάποδα για να τρέξουμε μαζί αυτή την τόσο κρίσιμη για το μέλλον της πόλης καμπάνια!
Ναι στην απομάκρυνση της ΔΕΘ από τον αστικό ιστό και μεταφορά της βαριάς εκθεσιακής δραστηριότητας σε δημόσιο οικόπεδο στη Σίνδο.
Ναι στη δημιουργία στη θέση της, αποκλειστικά μέσα από δημόσια χρηματοδότηση, ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου.
Ναι στη διατήρηση μόνο των περιπτέρων σημαντικής ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας και χρήση τους για ήπιες εκθεσιακές, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες.
Ναι στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων σε πράσινο και δημόσιους χώρους.
Η Πόλη Ανάποδα
αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης