Στις αρχές του 2009, πάρθηκε η πρωτοβουλία από εργαζόμενους, συνδικαλιστές, φοιτητές, με σημείο αναφοράς τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, να φτιαχτεί μια επιτροπή αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Για το σκοπό αυτό αλλά και για να αποφασιστεί το αντικείμενο αυτής της επιτροπής, την Παρασκευή 16 Γενάρη, έγινε μια πρώτη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της ΟΤΟΕ.
Δημιουργία επιτροπής – καμπάνιας
Η εκδήλωση αυτή είχε αρκετά μεγάλη απήχηση. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι όλων των ηλικιών και των χώρων πέρασαν για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην άτυχη συνδικαλίστρια, αλλά και για να προσφέρουν τις ιδέες τους για την περαιτέρω δράση. Ακούστηκαν πολλές και πρωτότυπες ιδέες για δράσεις, την παράσταση όμως έκλεψαν οι συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας Κούνεβα και μέλη της ΠΕΚΟΠ, που μας συγκίνησαν και μας ενέπνευσαν με τη σεμνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Η κατάληξη ήταν η δημιουργία της επιτροπής καθώς και η σύσταση ενός ανοιχτού συντονιστικού οργάνου το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση των δράσεων της επιτροπής αυτής.
Η επιτροπή αυτή μετονομάστηκε σε «Καμπάνια αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα-ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την εργασιακή επισφάλεια».
Ενημέρωση – συντονισμός
Για όσους συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή, πρώτος στόχος είναι η πλατύτερη δυνατή ενημέρωση στον μέσο πολίτη για το θέμα. Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας, δεν ξέρουν τι έχει συμβεί, μιας και το σύνολο των ΜΜΕ το κρύβουν επιμελώς. Η έκδοση λοιπόν αφίσας και προκήρυξης είχε ως στόχο ακριβώς αυτή την πλατιά ενημέρωση.
Δεύτερος στόχος είναι ο συντονισμός με την επιτροπή που φτιάχτηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η συνεργασία με άλλους σχηματισμούς της αριστεράς για κοινές δράσεις πάνω σε τέτοια κομβικά για τους εργαζόμενους ζητήματα είναι μονόδρομος και φαίνεται πως μπορεί να προχωρήσει. Η επιτροπή μας έδειξε πως είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, αυτό φάνηκε άλλωστε από την συμμετοχή μας στην διαδήλωση την οποία κάλεσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των 2 επιτροπών, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.
Επαφή με χώρους – δημιουργία επιτροπών στις γειτονιές και παντού
Τρίτος στόχος είναι το να έρθουμε σε επαφή με χώρους που πλήττονται από την εργασιακή επισφάλεια. Ήδη έγινε μια επίσκεψη, μαζί και με την ΠΕΚΟΠ στον Ερυθρό Σταυρό, όπου οι εργαζόμενες στην καθαριότητα είναι θύματα αυτού του εργασιακού μεσαίωνα. Κάτι παρόμοιο προγραμματίζεται και για το Σισμανόγλειο στο άμεσο μέλλον.
Τέταρτος στόχος, αλλά όχι τελευταίος από άποψη σημασίας, είναι να ανοίξει το ζήτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της εργασιακής επισφάλειας. Το καθεστώς των εργολαβιών, που ισχύει πλέον σε όλους τους χώρους του δημοσίου, η ενοικίαση εργαζομένων που αποτελεί τον κανόνα στις προσλήψεις νέων εργαζομένων ακόμα και στις «κρατικές» τράπεζες, η μαύρη εργασία αλλά και το καθεστώς επισφάλειας που υπάρχει παντού, είναι οι στόχοι που θέλει να χτυπήσει αυτή η Καμπάνια. Η συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης στην Κούνεβα, το μάζεμα χρημάτων για την οικονομική της ενίσχυση σε μια σειρά από χώρους «απασχολήσιμων» (ντιλιβεράδικα, καφετέριες, εμπορικά κέντρα) είναι ένα πρώτο βήμα. Η δημιουργία όμως επιτροπών, στις οποίες να συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω, είναι το δεύτερο και πολύ κρίσιμο βήμα. Σε γειτονιές, σε σχολεία και σχολές, σε χώρους δουλειάς, μπορούμε να συντονίσουμε τη δράση μας με εκδηλώσεις, μοίρασμα υλικού, προβολές ταινιών, ακτιβισμούς, τοπικές πικετοφορίες και κινητοποιήσεις. Μέσω των επιτροπών αυτών, μπορούμε λόγου χάρη να έρθουμε σε επαφή με τον ντιλιβερά της γειτονιάς, την καθαρίστρια του γειτονικού σχολείου, τον άνεργο, τον φοιτητή που κάνει ιδιαίτερα και να συντονίσουμε τη δράση όλων αυτών.