Δικαίωμα στον ΛΟΑΤΚΙ γάμο: να γίνει υπόθεση όλων μας!

Ανακοίνωση από τις Μαχητικές & Ελεύθερες

Τον τελευταίο καιρό ΛΟΑΤΚΙ* ομάδες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για το δικαίωμα στον γάμο, ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που στην καθημερινότητά τους βιώνουν διακρίσεις, καταπίεση και περιθωριοποίηση λόγω του σεξουαλικού/ερωτικού τους προσανατολισμού ή/και της έκφρασης και ταυτότητας του φύλου τους.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να μην έχουν το δικαίωμα να συνάψουν γάμο; 

Έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από την ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: αυτό δεν αρκεί; Δεν εξασφαλίζει τα αντίστοιχα δικαιώματα με αυτά ενός παντρεμένου ζευγαριού; Η αλήθεια είναι πως αν και το σύμφωνο συμβίωσης αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, την ίδια ώρα ήταν ακριβώς αυτό: ένα βήμα που δεν έδωσε τέλος στις διακρίσεις, δεν έδωσε στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ίσα δικαιώματα.

Δικαίωμα στην υιοθεσία

Σε νομικό επίπεδο, σε σχέση για παράδειγμα με τα κληρονομικά ζητήματα, τα φορολογικά κοκ δεν υπάρχει όντως καμία διαφορά ανάμεσα στη σύναψη γάμου και στη σύναψη σύμφωνου συμβίωσης. Για τα ομόφυλα ζευγάρια, η βασική διαφορά είναι πως μέσω του συμφώνου συμβίωσης, δεν έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδιά, δικαίωμα που υπάρχει στον γάμο.

Έτσι, σήμερα, ομόφυλα ζευγάρια στερούνται το δικαίωμα και τη δυνατότητα να γίνουν από κοινού γονείς, αλλά και να αναγνωριστούν νομικά και οι δύο ως γονείς. Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν ήδη ομόφυλα ζευγάρια που ζουν και μεγαλώνουν μαζί παιδιά, αλλά το κάνουν στην «αφάνεια», χωρίς αναγνώριση, αφού συνήθως στα «χαρτιά» μόνο ο ένας ή η μία από τους δύο αναγνωρίζεται σαν γονέας.

Διεκδικώντας το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, διεκδικούμε αφενός το δικαίωμα των ήδη γονέων να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι αλλά και το δικαίωμα ανθρώπων που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, να αποκτήσουν.

Τέλος, για όσους/ες ανησυχούν για το τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς, μία σειρά από έρευνες αποδεικνύουν αυτό που το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα φωνάζει εδώ και χρόνια: πως τα παιδιά των ομόφυλων γονιών αναπτύσσονται όπως τα παιδιά των ετερόφυλων. Η γονική «αποτελεσματικότητα» δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, αλλά από την φροντίδα και την αγάπη που δίνει κανείς στο παιδί του.

Το «δίλημμα» των τρανς ατόμων

Επίσης, η στέρηση του δικαιώματος στον γάμο, «χτυπάει» τα δικαιώματα των διεμφυλικών/τρανς ατόμων, των ατόμων δηλαδή που το βιολογικό τους φύλο (γεννητικά όργανα, χρωμοσώματα κλπ) δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό τους φύλο (το πώς δηλαδή βιώνουν κοινωνικά τους εαυτούς τους: ως άντρα, γυναίκα ή με στοιχεία και των δύο).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πλέον τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τα υπόλοιπα επίσημα έγγραφα χωρίς να απαιτείται η επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και η ψυχιατρική γνωμάτευση που απαιτούνταν παλιότερα, αν και η διαδικασία παραμένει δικαστική κάτι που εξακολουθεί να δυσκολεύει τις ζωές των τρανς ατόμων. 

Παράλληλα, η νομοθεσία προβλέπει πως ένα παντρεμένο τρανς άτομο δεν μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία στα χαρτιά του, γιατί μία τέτοια αλλαγή θα σήμαινε πως πλέον δύο άτομα του ίδιου φύλου θα βρίσκονταν παντρεμένα, κάτι που δεν ορίζεται νομικά! Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ένα τρανς άτομο πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να ζει με το όνομα και το φύλο που αισθάνεται και να είναι παντρεμένο με τον άνθρωπο που επιθυμεί.

Το δικαίωμα στον γάμο σώζει ζωές!

Ίσως όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία η κατοχύρωση του δικαιώματος στον γάμο, όπως και κάθε άλλου δικαιώματος. Το μήνυμα πως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν είναι πολίτες «β’ κατηγορίας» που τους «κάνουμε τη χάρη» να ζουν ανάμεσά μας, αλλά πάντα με κουτσουρεμένα δικαιώματα και περιορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής τους, αλλά πως τελικά οι διαφορετικοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί, οι διαφορετικές ταυτότητες φύλου, είναι ακριβώς αυτό: διαφορετικές και όχι «κατώτερες» ή «προβληματικές».

Και αυτό το έχουμε δει στην πράξη. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και τη Σουηδία, χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, τα ποσοστά αυτοκτονιών των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%!

Τελικά, το δικαίωμα στον γάμο συμβάλλει στη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, κάτι που σημαίνει πως λιγότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να «κρύβονται», να φοβούνται ή να πέφτουν θύματα ομοφοβικών/τρανσφοβικών κλπ επιθέσεων. 

Γιατί το δικαίωμα στον γάμο των ΛΟΑΤΚΙ μας αφορά όλους/ες

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση που ένα στρώμα της κοινωνίας παλεύει για τα δικαιώματά του, έτσι και στη διεκδίκηση του δικαιώματος του γάμου, είναι μία υπόθεση που αφορά όλους/ες – και ανεξάρτητα από το αν προσωπικά τοποθετούμαστε υπέρ του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, της ελεύθερης συμβίωσης κλπ.

Το καπιταλιστικό σύστημα καταφέρνει να ζει και να βασιλεύει ακριβώς γιατί βασίζεται στις ανισότητες και τις διακρίσεις. Μας κρατά διασπασμένους, δημιουργεί καχυποψία και αντιπαλότητες ανάμεσα στην κοινωνία και τους εργαζομένους και με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις αντιστάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία του. Μας χωρίζει σε «άντρες και γυναίκες», «Έλληνες και ξένους», «ετεροφυλόφιλους/ες και ομοφυλόφιλους/ες», «δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους» κοκ και τελικά καταφέρνει να πλουτίζει μέσα από την κοινή εκμετάλλευση που όλοι/ες βιώνουμε.

Παράλληλα, όταν λίγοι και «εκλεκτοί» μπορούν και αποφασίζουν για εμάς, βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, εθνικότητας κλπ πόσα δικαιώματα μας αντιστοιχούν, τότε κανείς και καμία δεν είναι πραγματικά ελεύθερος/η να επιλέξει πώς θα ζήσει τη ζωή του.

Έτσι, το να σταθούμε στο πλευρό του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και διεκδικήσουμε από κοινού το δικαίωμα στον γάμο, είναι κέρδος για όλους/ες μας. Για να γεφυρώσουμε τις σχέσεις μας μέσα στην κοινωνία, τους εργασιακούς μας χώρους και τα κινήματα, για να δώσουμε από μαζί αγώνες για τα κοινά μας συμφέροντα και τελικά να αμφισβητήσουμε την παντοδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος και να παλέψουμε για μία άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία που δε θα βασίζεται στους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις αλλά στην αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την πραγματική ισότητα.

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικά άτομα, Τρανς άτομα, Κουίρ, Ίντερσεξ άτομα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα