Array

Δεν φταίει η «εισιτήριο-διαφυγή» αλλά οι κρατικές πολιτικές για τα ελλείμματα στις Συγκοινωνίες!

Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας) με ανακοίνωση που μοιράζει στα αμαξοστάσια της Αθήνας αυτές τις μέρες, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από πρόσφατη συνάντηση των παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ του Συνδικάτου των Εργαζομένων με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι ακόμα και το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου των Εργαζομένων κρατούνταν στο σκοτάδι, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος συζητούσε μόνο με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, για την υπογραφή δήθεν νέας συλλογικής σύμβασης (και αυτές δεν ενημέρωναν κανένα άλλο πέρα από τα δικά τους στελέχη, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι δήθεν συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις).

Η συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι:

 • Δεν πρόκειται να υπάρξει Συλλογική Σύμβαση,

 • Η μείωση στην κρατική επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών θα συνεχίσει να είναι δραματική, ξεπερνώντας το 70% περίπου από το 2009,

 • Η διοίκηση, χρησιμοποιεί το θέμα της εισφοροδιαφυγής σαν άλλοθι για να στρέφει αλλού την προσοχή και να κάνει τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ να νοιώθουν συνυπεύθυνοι και «αστυνόμοι» του επιβατικού κοινού και, τέλος, ότι

 • Θα καταργηθούν οι συνδικαλιστικές απαλλαγές που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές, πράγμα που κάνει την Ανεξ. Παρέμβαση να υποψιάζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας θα επιδιώξει να ανταλλάξει τις απαλλαγές των Συνδικαλιστών με την ανοχή τους στα νέα μέτρα που ετοιμάζει

Γράφει, ενδεικτικά, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση:

 «… Αν θέλουμε λοιπόν να παλέψουμε πραγματικά για την επιβίωση της εταιρίας, αν θέλουμε πραγματικά να υπερασπιστούμε την δημόσια αστική συγκοινωνία, πρέπει να κατευθύνουμε τα πυρά μας ενάντια σε αυτούς που κόβουν την κρατική επιχορήγηση και όχι ενάντια στο επιβατικό κοινό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε «φιλικοί» προς την κυβέρνηση και «εχθρικοί» προς την κοινωνία…»

Και,

«… Η διοίκηση είναι πιθανό να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των συνδικαλιστικών απαλλαγών για να πιέσει το Συνδικάτο ή κάποιες παρατάξεις του Συνδικάτου να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να βάλουν πλάτη (ή να σιωπήσουν, να αδρανήσουν κοκ) στην εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων. Είναι πιθανό δηλαδή η διοίκηση να ζητήσει από το Συνδικάτο να στηρίξει ή να κάνει τα στραβά μάτια σε μέτρα που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων με αντάλλαγμα να διατηρηθούν οι συνδικαλιστικές απαλλαγές…»

Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, στο σύνολό της έχει ως ακολούθως

_______________________________________________________________________________

AΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
30/9/2013

Ενημέρωση από τη συνάντηση του Συνδικάτου με την Διοίκηση της Ο.ΣΥ.

Την Παρασκευή 27/9 η διοίκηση της Ο.ΣΥ συναντήθηκε με τους υπεύθυνους των παρατάξεων του ΔΣ του Συνδικάτου. Η συνάντηση αυτή έγινε 7 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν μόνο ο Πρόεδρος Λ. Σκούλος και ο Γραμματέας Κ. Σιορίκης και για την πορεία τους ενημέρωναν μόνο τις παρατάξεις τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 27/9 ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Γιάννης Οικονόμου μας «ενημέρωσε» για τα ακόλουθα θέματα:

1) Δεν θα υπογραφεί ΣΣΕ

«… εδώ και πολύ καιρό είχε ξεκινήσει μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων … μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας… Διαμορφώθηκε ένα σχέδιο κειμένου Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης … το οποίο αντιμετώπιζε κάποια θεσμικά και κάποια μισθολογικά με τρόπο τέτοιο που να μπορούν να ισχύσουν με την ουσία του ενιαίου μισθολογίου».

«… έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι προϋπόθεση για την υπογραφή οποιασδήποτε Σύμβασης είναι η διασφάλιση από την πολιτική ηγεσία ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά και θεσμικά περιθώρια. Το έχω πει δημόσια, το έχω πει ιδιωτικά, το ‘λεγα στους θεσμικούς μου συνομιλητές εδώ..»

«Δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια … για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας…».

Τα παραπάνω λόγια του Γ. Οικονόμου επιβεβαιώνουν αυτά που η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατήγγειλε σε όλους τους εργαζόμενους τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, με ανακοινώσεις που εξέδιδε για το συγκεκριμένο θέμα: Ότι η όλη ιστορία του διαλόγου για ΣΣΕ ήταν προσχηματική και πως ακόμα και αν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατάφερναν να φέρουν οποιαδήποτε ΣΣΕ, αυτή θα ήταν το ενιαίο μισθολόγιο με άλλη μορφή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με τίτλο «Τα ψέματα τελειώνουν…» που βγάλαμε στα τέλη Απρίλη, όπου γράφαμε:

«Από την εκκίνηση των «διαπραγματεύσεων» η Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχε εξηγήσει πως είναι προσχηματικές. Πως απλά θα «ροκανίζουν» το χρόνο μέχρι στον κλάδο να κυριαρχήσει, για ακόμα μια φορά, η απογοήτευση και πως η νέα ΣΣΕ θα είναι στην πραγματικότητα το ενιαίο μισθολόγιο με άλλη μορφή.» http://etheldrivers.blogspot.com/2013/04/blog-post_30.html

Την ίδια περίοδο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κοίμιζαν τον κλάδο λέγοντας πως «είμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε ΣΣΕ»…

2) Θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς την Ο.ΣΥ.

Ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στον προϋπολογισμό της Ο.ΣΥ. για το 2014, εξηγώντας πως η κυβέρνηση θα μειώσει ακόμα περισσότερο την κρατική επιχορήγηση:

«…ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία της εταιρίας για το 2014 μειώθηκε δραματικά.»

«Μ’ αυτά που μας προϋπολογίζουν δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Όταν ρωτήθηκε από τον Α. Κασιμέρη να προσδιορίσει αριθμητικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, το απέφυγε λέγοντας πως «δεν είναι της παρούσης», και στη συνέχεια επέμενε να απαντά γενικά, λέγοντας ότι θα είναι «πάρα πολύ πιο κάτω».

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της επιχορήγησης γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχουν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Τα τελευταία 4 χρόνια (2009-2013) η κρατική επιχορήγηση προς τις αστικές συγκοινωνίες μειώνεται διαρκώς και μειώνεται δραματικά!

 • Το 2009 ο όμιλος ΟΑΣΑ ενισχύθηκε από το Δημόσιο με 610 εκ. ευρώ. Τα μισά περίπου από αυτά, γύρω στα 300 εκ., πήγαν στην ΕΘΕΛ.

 • Το 2012 ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ μαζί καλούνται να λειτουργήσουν με κρατική επιδότηση 197 εκ. ευρώ.

 • Το 2013 ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ μαζί καλούνται να λειτουργήσουν με κρατική επιδότηση 143 εκ. ευρώ.

 • Όσο για το 2014, η μείωση απ’ ότι θα είναι της τάξης των 37 εκ. ευρώ τουλάχιστον!

 • Δηλαδή ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ μαζί θα κληθούμε να λειτουργήσουμε με επιδότηση 106 εκ. ευρώ.

Όσο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση, μειώνονται και οι μισθοί μας. Μετά από 5 νόμους μέσα στα 4 τελευταία χρόνια οι μισθοί μας έχουν μειωθεί κατά 50%! Είναι η περικοπή των «λειτουργικών εξόδων» για την οποία διοίκηση, υπουργείο και κυβέρνηση υπερηφανεύονται. (Αλήθεια κ. Οικονόμου με τη νέα μείωση της επιχορήγησης θα έρθει και νέα μείωση στους μισθούς μας;)

Όσο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση, τόσο μειώνονται και τα λεωφορεία στους δρόμους. Από το στόλο των 2.200 λεωφορείων που διαθέτει η Ο.ΣΥ. στους δρόμους κυκλοφορούν 1.100. Τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα.

Το συγκοινωνιακό έργο μειώνεται. Η εταιρία απαξιώνεται – γιατί είναι απαξίωση τα αμαξοστάσια να γεμίζουν κουφάρια λεωφορείων, οδηγοί να «κάθονται» ώρες μέχρι να τους παραδοθεί λεωφορείο με το οποίο να μπορούν να δουλέψουν κοκ. Και όλα αυτά θα «αξιοποιηθούν» από την κυβέρνηση για να μας βάλει με τη σειρά μας σε διαδικασίες όπως: «πλεονάζον προσωπικό», «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα» κοκ που οδηγούν σε απολύσεις ή όταν έρθει η ώρα να παραδοθεί η δημόσια αστική συγκοινωνία (ολόκληρη ή τμήματά της) σε ιδιώτες.

3) Μπορεί η πάταξη της «εισιτηριοδιαφυγής» να λύσει το πρόβλημα;

Η «λύση» που μας πρότεινε λίγο-πολύ η διοίκηση για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας ήταν «η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής».

Σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πόση είναι σε ευρώ η «εισητηριοδιαφυγή» ο εφαρμοστής του Μνημονίου στον κλάδο μας, Γ. Οικονόμου, απάντησε ότι είναι 15-20% επί των εσόδων που έχουμε από τα εισιτήρια και τις κάρτες. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις κάρτες ήταν το προηγούμενο έτος 115 εκ. ευρώ. Άρα η «εισιτηριοδιαφυγή» (σύμφωνα με τον ίδιο τον δ. σύμβουλο, που έχει κάθε λόγο να φουσκώνει το ποσό) κυμάνθηκε στα 17-23 εκ.

Κάντε τους υπολογισμούς σας συνάδελφοι και κατανοήστε το μεγάλο παραμύθι σχετικά με τη «λαθρεπιβίβαση».

Η κυβέρνηση

 • μειώνει την επιδότηση κατά εκατοντάδες εκατομμύρια σε σχέση το 2009

 • τα τελευταία 2-3 χρόνια, κόβει κάθε χρόνο γύρω στα 35 εκ. ευρώ (και λίγα λέμε) από την επιδότηση.

 • μας μειώνει και τους μισθούς κατά 50%,

και μετά μας λέει «Πιάστε τους τζαμπατζήδες!», «αυτοί ευθύνονται για τα μαύρα σας τα χάλια!» και μας ζητά να κυνηγάμε τους φτωχούς, τους χαμηλόμισθους των 300 και 400 ευρώ, τους μαθητές, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλους όσους δεν έχουν ή δυσκολεύονται πολύ να αγοράσουν εισιτήριο. Για να μαζέψουμε 17-23 εκ. ευρώ – ποσό που δεν σώζει τίποτα και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.

Συνάδελφοι, και στο «0» να πάμε την «εισιτηριοδιαφυγή» η εταιρία δεν βγαίνει. Γιατί πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει δημόσια αστική συγκοινωνία, δεν υπάρχει κοινωφέλεια, που να μπορεί να λειτουργήσει όταν δεν δίνεται επαρκής κρατική επιδότηση.

Αν θέλουμε λοιπόν να παλέψουμε πραγματικά για την επιβίωση της εταιρίας, αν θέλουμε πραγματικά να υπερασπιστούμε την δημόσια αστική συγκοινωνία, πρέπει να κατευθύνουμε τα πυρά μας ενάντια σε αυτούς που κόβουν την κρατική επιχορήγηση και όχι ενάντια στο επιβατικό κοινό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε «φιλικοί» προς την κυβέρνηση και «εχθρικοί» προς την κοινωνία.

Είναι δύσκολο. Είναι όμως ο μόνος δρόμος. Κι’ αν οι κυβερνώντες αυτή τη στιγμή φαίνονται ανίκητοι, είναι γιατί στην ηγεσία της συντριπτική πλειοψηφίας των συνδικάτων βρίσκονται παρατάξεις που αντί να σχεδιάζουν αγώνες με στόχο τη νίκη, αντί να οργανώνουν πώς θα βγούμε όλοι μαζί σε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια, που να παραλύσουν την οικονομία και να τους ρίξουν, σχεδιάζουν ακριβώς το αντίθετο. Πώς θα μας διασπάσουν, πώς θα οδηγήσουν τους αγώνες σε ήττες, πώς θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα τα κά τους και των κομμάτων τους που κυβερνούν.

Διεκδικούμε:

 • Δωρεάν μετακίνηση στα δημόσια ΜΜΜ για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μαθητές και κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

 • Δραστική μείωση της τιμής του εισιτηρίου και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια, η κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πολιτική για τα δημόσια ΜΜΜ πρέπει να είναι αξιοπρεπής, αξιόπιστη και δωρεάν μετακίνηση για όλο το λαό.

4) Συνδικαλιστικές Απαλλαγές

Ένα θέμα που έθιξε ο Γ. Οικονόμου στη συνάντηση με το Συνδικάτο ήταν και αυτό των συνδικαλιστικών απαλλαγών, τις οποίες είπε ότι θέλει να «εξορθολογίσει». Ο Γ. Οικονόμου δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι εννοεί, ενώ η συζητήση για τις συνδικαλιστικές απαλλαγές σταμάτησε εκεί, καθώς μια σειρά συνδικαλιστές δηλώσαμε ότι δεν έχουμε πάει στη συνάντηση για να συζητήσουμε για τις απαλλαγές.

Η θέση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ως προς τις συνδικαλιστικές απαλλαγές είναι ότι αποτελούν κατάκτηση του εργατικού κινήματος και είναι προς όφελος των εργαζομένων, όταν οι συνδικαλιστές τις χρησιμοποιούν όχι για να κάθονται και να παρασιτούν σε βάρος των εργαζομένων, αλλά για να «τρέχουν» για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Η διοίκηση είναι πιθανό να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των συνδικαλιστικών απαλλαγών για να πιέσει το Συνδικάτο ή κάποιες παρατάξεις του Συνδικάτου να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να βάλουν πλάτη (ή να σιωπήσουν, να αδρανήσουν κοκ) στην εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων. Είναι πιθανό δηλαδή η διοίκηση να ζητήσει από το Συνδικάτο να στηρίξει ή να κάνει τα στραβά μάτια σε μέτρα που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων με αντάλλαγμα να διατηρηθούν οι συνδικαλιστικές απαλλαγές.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δηλώνει πως δεν θα κάνει βήμα πίσω! Οι θέσεις και οι ιδέες μας δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν θα προδώσουμε τους εργαζόμενους για να διατηρηθούν οι συνδικαλιστικές απαλλαγές, αν είναι αυτό που ζητά η διοίκηση, όπως δεν το κάναμε και πριν μερικούς μήνες όταν η διοίκηση μοίραζε «δωράκια» με νυχτερινές ώρες αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Τέλος, επειδή γύρω από αυτή τη συνάντηση του ΔΣ του Συνδικάτου με τη Διοίκηση της Εταιρίας κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες, έχουμε να πούμε ότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις που της επιτρέπεται, έτσι ώστε να έχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι για όσα ζητήματα αφορούν τον κλάδο και να μπορεί να μεταφέρει αυτή την πληροφόρηση σε όλους τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε επίσης ότι όλους τους προηγούμενους μήνες βρισκόμασταν στο σκοτάδι γιατί η διοίκηση έκανε «διαπραγματεύσεις» μόνο με πρόεδρο – γραμματέα και τις παρατάξεις τους και η μόνη πληροφόρηση που είχαμε ήταν από τα μπλε και πράσινα παπαγαλάκια που μας έλεγαν ως συνήθως ότι «όλα βαίνουν καλώς»…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα