Array

Coca Cola – μαζικές απολύσεις

Όταν εντός του 2005 η 3Ε – COCA COLA με σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι:

“στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η παραγωγική ενοποίηση και αναδιάρθρωση” αρκετοί υπέθεταν ότι η επιχείρηση, ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά έχει αποδειχθεί γι’ αυτήν κυριολεκτικά “χρυσοφόρος”, θα επέλεγε άλλες λύσεις και θα απέφευγε το κλείσιμο του αρχικού, μεγάλου εργοστασίου των Αθηνών που “γέννησε” τα υπόλοιπα.

Ψέματα και απολύσεις

Κι όμως, άμεσα σχεδόν τρία εργοστάσια της εταιρίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μετατρέπονταν σε αποθήκες με μια παρελκυστική τακτική. Αφού πρώτα η 3Ε διαβεβαίωνε φορείς και εργαζόμενους των περιοχών ότι το τμήμα εμπορίας και διακίνησης θα ενισχυόταν και θα βελτιώνονταν οι εργασιακές τους σχέσεις, επακολούθησε η περιβόητη ανακοίνωση της, όπου για χάρη της αναδιάρθρωσης η Coca Cola 3Ε διακόπτει τη λειτουργία των αποθηκών της σε Μεσολόγγι, Κέρκυρα και Ρόδο, ενώ μεταφέρει την παραγωγή της από το εργοστάσιο των Αθηνών στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.

Από τις κινήσεις αυτές θα απολυθούν, σύμφωνα με την εταιρεία, 150 εργαζόμενοι (από τους 2.400) αλλά σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο τελικός αριθμός που σχεδιάζει η διοίκηση είναι 700 απολύσεις.

Μεγιστοποίηση των

κερδών

Η απόφαση αυτή της Coca-Cola πάρθηκε όταν το τελευταίο εννιάμηνο του 2005 εμφάνιζε κέρδη 306,8 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό το αντίστοιχο διάστημα του 2004 να είναι στα 187,6 εκατομμύρια. Οι απολύσεις αυτές, εν μέσω υπέρογκων κερδών, φορολογικών προνομίων και μονοπωλιακής θέσης στην Ελληνική αγορά, εκτός από απαράδεκτη καταρρίπτει και τον νεοφιλελεύθερο μύθο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων εξασφαλίζουν ή δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ανακύκλωση εργατικού δυναμικού

Όσον αφορά τον αριθμό και την μέθοδο των απολύσεων η εταιρία ακολουθεί εκ νέου μια παρελκυστική τακτική αφού για τις 150 θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκε, αποσιωπούνται τελείως οι περίπου 80 εργαζόμενοι των αποθηκών που κλείνουν ενώ οι συνδικαλιστές έκαναν λόγω για απολύσεις 700 εργαζομένων, σύμφωνα με αρχική ενημέρωση από τη διοίκηση της εταιρείας.

Το σενάριο που ακολουθείται είναι γνωστό και πλήρως εναρμονισμένο με τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες της εποχής, και στόχο έχει να διώξει όσους εργαζόμενους βρίσκονται κοντά στα χρόνια συνταξιοδότησης και να δώσει τις δουλειές σε εργολάβους που θα φέρουν νέους εργαζόμενους που δε θα έχουν τα ίδια ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι παλιότεροι αυτοί εργαζόμενοι, που μετρούν πάνω από 30 χρόνια στην επιχείρηση και σήμερα δοκιμάζονται, κατήγγειλαν πως στήθηκε πάνω στα κορμιά τους ο σημερινός κολοσσός, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτασαν στο σημείο να δουλεύουν επί πέντε χρόνια χωρίς αυξήσεις, χωρίς πληρωμή υπερωριών και χωρίς συντάξιμα ένσημα.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στην ολομέτωπη αυτή επίθεση εναντίον τους, οι εργαζόμενοι απαντούν ενωμένοι και με αγωνιστικό φρόνημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), πλαισιωμένα από τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων της “ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ” στις αποθήκες της σε Μεσολόγγι και Ρόδο, εκφράστηκε η απόφαση των εργαζομένων της πολυεθνικής αλλά και όλου του κλάδου, να μη διαπραγματευτούν την απώλεια θέσεων εργασίας με όποια μορφή και αν παρουσιάζονται (εθελούσιες, κλπ.), αλλά και να εναντιωθούν στη βιομηχανία δικαστικών διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστικά στελέχη.

Ως πρώτο βήμα αγώνα αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Φλεβάρη, ενάντια στο “λουκέτο” της “ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ” και τις δίκες σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε Μεσολόγγι, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάτρα και Βόλο όπου λειτουργούν εργοστάσια και αποθήκες της “ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ”.

Η απάντηση μας απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της πολυεθνικής, η οποία μία μέρα μετά τις απολύσεις ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της σερβικής εταιρίας παραγωγής χυμών φρούτων Fresh & Co., θα πρέπει με αρχή τις 6 Φλεβάρη, να είναι ηχηρή και μαζική.

Χρήστος Κοσμάς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα