Χωματερή STOP: Όχι στη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής!

Όχι στην καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή Stop – Πολίτες εν δράσει».


Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο αρμόδιος για την διαχείριση των απορριμμάτων κρατικός φορέας (ΕΣΔΝΑ) αποφάσισε εν κρυπτώ μέσα στην περίοδο των εορτών να επεκτείνει κι άλλο τον ΧΥΤΑ Φυλής. Σε συνέχεια προηγούμενων προσωρινών επεκτάσεων (που ξεκίνησαν το 2017 και συνεχίζονται, καθώς ουδέν μονιμότερο του προσωρινού), ο ΕΣΔΝΑ ενέκρινε  μια νέα επέκταση «πανωσήκωμα» του ΧΥΤΑ, πρόσθετης χωρητικότητας 3.900.000 κ.μ., με την άμεση υλοποίηση συμπληρωματικών εργασιών, προκειμένου να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Αττικής σε ΧΥΤA έως τα τέλη του έτους 2028. Το συνολικό κόστος προβλέπεται να ανέλθει σε 11.246.800 €. 

Αθέτηση υποσχέσεων για κλείσιμο εγκατάστασης Φυλής και δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου

Πρόκειται για άλλη μια επικίνδυνη απόφαση των δημόσιων φορέων, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία. Τα αρμόδια κρατικά όργανα και υπηρεσίες, στρώνουν τον δρόμο το ένα στο άλλο, έχοντας ως κοινή συνισταμένη και τελική κατάληξη όχι απλώς την διαιώνιση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού εγκλήματος στην Φυλή αλλά και την περαιτέρω επέκτασή του. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα στην εξαπάτηση των πολιτών  όπως αποδεικνύεται  από την προκλητική αθέτηση των υποσχέσεων περί δήθεν μετατροπής του ΧΥΤΑ Φυλής σε περιβαλλοντικό πάρκο.

Η προωθούμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής δε σημαίνει πως Κυβέρνηση, Περιφέρεια και εργολάβοι εγκαταλείπουν την ιδέα της καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας. Απλά «αγοράζουν χρόνο», αφού η πρόθεση δημιουργίας 6 εργοστασίων καύσης πανελλαδικά (το 1 στην Αττική) που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, συνάντησε την καθολική αντίδραση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά ακόμα και των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που πρόσκεινται στη ΝΔ!

Σε κάθε περίπτωση, από κοινού Κυβέρνηση και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν παγιώσει την  διαχείριση απορριμμάτων ως  ένα πάρτι κερδοφορίας για εργολάβους, ενεργοβόρες βιομηχανίες και  κυκλώματα συμφερόντων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου και ειδικά της Δυτικής Αττικής. 

Έτσι προωθείται με σταθερά και σχεδιασμένα βήματα η λύση της καύσης σκουπιδιών, που θα προσφέρει πακτωλό κερδών χωρίς ρίσκο στους ιδιώτες που θα “επενδύσουν” στα εργοστάσια καύσης, φθηνή ενέργεια σε τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, και φυσικά καρκίνο στους κατοίκους των περιοχών στις οποίες θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια καύσης. 

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ως «Χωματερή STOP», πιστεύουμε πως μόνο με συντονισμένη, κλιμακούμενη και αποτελεσματική μαζική αντίδραση με όρους κινήματος, μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών της Δυτικής Αττικής, ειδικά μάλιστα όσων μιλούν στο όνομα του κινήματος, όπως η δημοτική αρχή της Πετρούπολης είναι πολύ σημαντικές. Θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν και κινητοποιήσουν τους κατοίκους ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό και δυναμικό τοπικό κίνημα. Δεν μπορούν καν να ισχυριστούν ότι αιφνιδιάστηκαν, καθώς οι απαράδεκτες επεκτάσεις-πανωσηκώματα στον ΧΥΤΑ είναι συνεχείς από το 2017 και μετά. 

Τι μπορεί και θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος

Με αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο όχι μόνο να ξεδιπλωθεί άμεσα η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Πετρούπολης, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του πριν τις γιορτές και για το περιεχόμενο της οποίας ενημερώσαμε δημόσια, αλλά κυρίως η διοίκηση του δήμου Πετρούπολης να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το χτίσιμο του μαζικού ενωτικού κινήματος:

  • Να αφιερώσει μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποκλειστικά στο ζήτημα της καύσης, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και σχεδιάζοντας τοπικές δράσεις. Να οργανώσει συνελεύσεις/ανοικτές συσκέψεις στις διαφορετικές γειτονιές για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών. Να ετοιμάσει/μοιράσει ενημερωτικό υλικό για το θέμα.
  • Να προτείνει μαζικές κινητοποιήσεις, καλά οργανωμένες και σε μέρες και ώρες που να ευνοούν την μαζική συμμετοχή μαθητών και εργαζομένων, με τη συνεργασία ΟΛΩΝ των μαζικών φορέων της πόλης μας και αποκλειστικό αίτημα «ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ». Ενώ μεγάλη θα ήταν η συμβολή πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, και κυρίως τοπικών γενικών απεργιών αν χρειαστεί.  Όλες οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα στην Πετρούπολη είχαν μαζική απήχηση, με τρανό παράδειγμα τη διαδήλωση για την Πανελλαδική Μέρα ενάντια στην Καύση των Απορριμμάτων, στις 29 Μάη του 2021.
  • Να χρησιμοποιήσει τους δημοτικούς χώρους (Θέατρο Πέτρας, Πνευματικό/Πολιτιστικό Κέντρο κ.α.) για εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις που να κάνουν γνωστά τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. 

Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;

Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικής προς το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τα εισοδήματα μας, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν μείωση του όγκου των σκουπιδιών, διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων. Αυτό θα ήταν σαφώς πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, με 100% δημόσια διαχείριση, σε διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη. 

Ας τους στείλουμε το μήνυμα πως εμείς θα παλέψουμε μέχρι τέλους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
446ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα